LifeSteps.gr

Esoteric - A Pyrrhic Existence review

Esoteric

Ας πάω και σε κάτι που έχει κυκλοφορήσει λίγο παλιότερα αλλά επειδή είναι doom και από μια γνωστή μπάντα όπως οι Esoteric που δεν έχω παρουσιάσει κάτι δικό τους λέω να το κάνω έστω και μερικά χρόνια αργότερα. Εξάλλου το doom δεν πεθαίνει ούτε αλλάζει ποτέ και ειδικά αυτό το βαρύ και πένθιμο funeral doom που είναι για τους λίγους που εκτιμούν την αξία του. Ας δούμε πρώτα κάποια πράγματα για την μπάντα πριν προχωρήσω στην ανάλυση του δημιουργήματος των Esoteric.

Η μπάντα ιδρύθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1992 και θεωρούνται από τις πρώτες που καθιέρωσαν το funeral doom είδος. Το cd αυτό με τον τίτλο A Pyrrhic Existence είναι η έβδομη στούντιο ηχογράφηση τους όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες μπάντες βγάζουν λίγο αλλά καλό πράγμα για τους φανς του είδους που αναγκαστικά περιμένουν χρόνια μερικές φορές για κάτι αξιόλογο. Στο τέλος όμως ανταμειβόμαστε για την αναμονή αυτή.

Και μόνο το πρώτο τραγούδι έχει διάρκεια 27 και κάτι λεπτά, και τα υπόλοιπα είναι μεγάλης διάρκειας και όπως έχω τονίσει και σε άλλο άρθρο το funeral doom δεν είναι για όλους όπως για παράδειγμα το συμφωνικό μέταλ. Εδώ έχουμε αργή μουσική και απόκοσμα φωνητικά που δημιουργούν ένα μακάβριο κλίμα απόγνωσης και θλίψης. Και επειδή η μπάντα είναι από την Μεγάλη Βρετανία δεν έχει αυτή την ψυχρότητα και παγωμάρα των συγκροτημάτων από την Σκανδιναβία.

Έχουμε ένα σκληρό και στιβαρό funeral doom που θυμίζει κατεστραμένες πόλεις και ερήμους χωρίς το παραμικρό ίχνος ζωής. Το ξέρω ότι δεν θα αρέσει σε πολλούς λόγω του ότι είναι κάτι το έντονα βαρύ σαν είδος αλλά υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν τα περίεργα ακούσματα με τα σκληρά death φωνητικά και τον μακρόσυρτο ήχο, όπως και τα τεράστιας διάρκειας κομμάτια. Σε αυτό το κοινό απευθύνονται και οι Άγγλοι φίλοι μας των Esoteric όπως και όλες οι παρόμοιες μπάντες του είδους αυτού.

Για αυτό και εγώ κρίνοντας τέτοιες πάντες λαμβάνω πάντα στα υπόψη που απευθύνονται. Δεν κρίνω αν έχει καλή φωνή ο τραγουδιστής η αν παίζει καλά ο κιθαρίστας. Το είδος είναι ατμοσφαιρικό, πρέπει να σου δημιουργεί συναισθήματα για να το καταλαβαίνεις. Είναι μια βαριά, απόκοσμη και μερικές φορές μονότονη μουσική που μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση αλλά έτσι είναι το είδος. Πρόκειται για μια πένθιμη τελετουργία, δεν είναι γέλια και χαρές σαν άλλα τραγουδάκια.

Σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας τα πηγαίνουν θαυμάσια οι Esoteric. Έχουν δημιουργήσει τον δικό τους κόσμο που είναι μεν αποκρουστικός και μελαγχολικός αλλά δεν μοιάζει με τις μπάντες από τον βορρά όπως οι αγαπητοί μου Shape of Despair. Καλά δεν μιλάω για τους Νορβηγούς Funeral που έκανα χθες και είναι υπέροχοι αλλά όχι τόσο απόκοσμοι όσο τα παιδιά από την Αγγλία εδώ. Εξάλλου είναι περισσότερο στο gothic/doom παρά στο βαρύ funeral.

Επειδή θα πρέπει να βάλω και μια βαθμολογία στους φίλους μας τους Esoteric θα πω πρώτα ότι άκουσα το cd ολόκληρο και πολύ προσεκτικά. Ήταν ακριβώς όπως το περίμενα από μια μπάντα εκτός Σκανδιναβίας. Άρα πιστεύω ότι τους αξίζει ένα ωραίο 9/10 για αυτή την αξιόλογη και πολύ προσεγμένη δουλειά τους. Ελπίζω να βγάλουν κάτι πιο καινούριο σύντομα για να το παρουσιάσω γιατί στο funeral doom περιμένουμε πολύ καιρό για νέες κυκλοφορίες.

Το tracklist του cd A Pyrrhic Existence είναι το ακόλουθο:

1. Descent
2. Rotting in Dereliction
3. Antim Yatra
4. Consuming Lies
5. Culmination
6. Sick and Tired

Η σύνθεση της μπάντας κατά την διάρκεια ηχογράφησης του cd αποτελούνταν από τους εξής μουσικούς:

Gordon Bicknell - Κιθάρα, πλήκτρα
Greg Chandler - Φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα
Mark Bodossian - Μπάσο
Joe Fletcher - Ντραμς
Jim Nolan - Κιθάρα, πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου του 2019 από την εταιρεία Season of Mist.

Είδος: Funeral Doom

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 98 λεπτά.

Exit mobile version