LifeSteps.gr

Hypocrisy - Worship review

Hypocrisy

Και μετά από το ευχάριστο διάλειμμα με την απαλή μουσική των Eye of Melian πάμε και σε αληθινό ατόφιο μέταλ και συγκεκριμένα στους Hypocrisy και την τελευταία τους στούντιο δουλειά με τίτλο Worship. Είχα αρκετά χρόνια να τους ακούσω και επειδή είναι παλιά μπάντα στον χώρο με πολλές κυκλοφορίες και δεν την έχω παρουσιάσει είπα να το κάνω έστω και μερικούς μήνες αργότερα από την στιγμή που βγήκε το cd τους στην αγορά. Ας δούμε πρώτα κάποια βασικά πράγματα για αυτούς πριν πάμε στην ανάλυση του έργου τους.

Η μπάντα ιδρύθηκε το 1991 στην Σουηδία από τον Peter Tägtgren, τραγουδιστή και κιθαρίστα. Το cd αυτό είναι η 13η τους στούντιο ηχογράφηση. Στην αρχή της καριέρας τους παίζανε πιο καθαρόαιμο death metal που μετά το αλλάξανε σε μελωδικό death metal χωρίς όμως να το κάνουν και prog metal όπως μερικοί άλλοι. Από ότι ακούω ακούγονται σταθεροί και στιβαροί στο ήχο της Σουηδικής σχολής του μελωδικού death metal.

Να πω την αλήθεια προτιμώ τους συμπατριώτες τους Scar Symmetry που είναι και πιο μελωδικοί και κλίνουν πολύ προς την φινλανδική σχολή του είδους αυτού φυσικά που αγαπάω πολύ. Ίσως μου αρέσει το prog death metal περισσότερο. Οι Hypocrisy είναι οι καθαρόαιμοι μελωδικοί death metalers ενώ οι Scar Symmetry στο prog death metal. Όπως και να έχει διαπιστώνω ότι έχουν ρίξει κάπως ταχύτητα οι Hypocrisy χωρίς όμως να αλλάζουν την πορεία τους.

Πριν από αυτή την δημιουργία τους είχαν μια απουσία 8 χρόνων από κυκλοφορίες. Αρκετά μεγάλο διάστημα για μια μπάντα του είδους. Πρέπει να ξανακούσω τα πρώτα τους cd να δω αν αλλάξανε σημαντικά τον ρυθμό τους σε αυτό το τελευταίο. Πάντως μου ακούγονται δυναμικοί και στιβαροί, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έμπειρη μπάντα με 30 και χρόνια στο ενεργητικό της. Τα σκληρά φωνητικά του Peter ακούγονται όπως και παλιότερα χωρίς αλλοίωση.

Μου αρέσει και το εξώφυλλο του cd με την μεγάλη πυραμίδα και τους νεκροζώντανους να πηγαίνουν σε αυτήν με υψωμένα χέρια. Και από πάνω να πετούν διαστημόπλοια. Έκανε ωραία δουλειά ο αρτίστας που το ζωγράφισε. Ο ήχος από ότι ακούω είναι ο τυπικός για την μπάντα και δεν μου προκαλεί κάποια έκπληξη. Βαδίζουν στα γνωστά πρότυπα του σουηδικού μελωδικού death metal οι Hypocrisy. Ακόμα και οι στίχοι δεν έχουν κάποια αλλαγή από παλιότερες κυκλοφορίες.

Πιστεύω ότι το cd θα αρέσει στους φίλους του είδους και της μπάντας γενικά. Σε μένα που προτιμώ γενικά τα μελωδικά death metal αλλά και με κάποια prog στοιχεία δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε κλικ. Δεν είναι άσχημο βέβαια αλλά δεν είναι και το εξαιρετικό που θα έβαζα άνετα μια πολύ καλύτερη βαθμολογία. Για αυτό όπως έχω γράψει και παλιότερα καλύτερα να αναλαμβάνει συγκεκριμένα είδη κάποιος που να είναι απόλυτα ειδικός και να του αρέσουν. Βλέπω κάτι παιδιά το πολύ 20 χρόνων να κάνουν review σε μπάντες που είναι 30 και χρόνια στην μουσική σκηνή.

Εντάξει δεν λέω ο καθένας έχει την γνώμη του αλλά εδώ δεν είναι ποπ μουσική, θέλει πείρα και ακούσματα πολλών ετών για να βγει αντικειμενικό συμπέρασμα. Τέλος πάντων αρκετά με αυτό γιατί βλέπω να βαθμολογούν συμφωνικές μπάντες με πολύ χαμηλούς βαθμούς και κάποια άλλα με πολύ υψηλά. Εγώ είμαι κάπου στην μέση από ότι βλέπω, αφήνω μπάντες που δεν μου αρέσουν και πιάνω πάντα τα πιο αξιόλογα για να έχει και νόημα η αξιολόγηση τους.

Στο παρόν cd των Hypocrisy θα βάλω ένα 7/10 κυρίως γιατί παραμένουν στον ήχο τους παρά τα χρόνια και τις αλλαγές που έχουν συμβεί γενικά στην μουσική σκηνή και ειδικά την μέταλ που όλοι αγαπάμε. Εξάλλου δεν είναι άσχημο για το είδος του πάντοτε.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Worship
2. Chemical Whore
3. Greedy Bastards
4. Dead World
5. We’re the Walking Dead
6. Brotherhood of the Serpent
7. Children of the Gray
8. Another Day
9. They Will Arrive
10. Bug in the Net
11. Gods of the Underground

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Peter Tägtgren – Φωνητικά, κιθάρα
Mikael Hedlund – Μπάσο
Tomas Elofsson – Κιθάρα
Henrik Axelsson – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου του 2021 από την εταιρεία Nuclear Blast.

Είδος: Μελωδικό death metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 51 λεπτά.

Exit mobile version