LifeSteps.gr

Moonspell - Hermitage review

Moonspell

Τους Moonspell τους γνωρίζω από τότε σχεδόν που δημιουργήθηκαν το 1993 και είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες και η πιο γνωστή από την Πορτογαλία. Πρέπει να έχω πάνω από 10 cd τους στην συλλογή μου. Ειδικά μετά το Darkness and Hope του 2001 που είναι από τα καλύτερα μου και μετά ότι βγάζουν είναι πολύ αξιόλογο. Οπότε σκέφτηκα μιας και δεν τους έχω παρουσιάσει και άκουγα το τελευταίο τους με τον τίτλο Hermitage να το κάνω έστω και αρκετά αργότερα από την κυκλοφορία του. Αυτή είναι και η 13η στούντιο δημιουργία της μπάντας στα 30 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε.

Αυτό που μου αρέσει στην μπάντα είναι η εισαγωγή καινούριων στοιχείων χωρίς όμως να χαλάει την συνταγή που τους έχω γνωρίσει και μου αρέσουν από παλιά. Βέβαια δεν παίζουν όπως το 90 φυσικά αλλά είναι πάντα πολύ ευπρόσδεκτοι ότι κι αν χρησιμοποιούν στις μελωδικές και σκοτεινές συνθέσεις τους. Να για παράδειγμα σε αυτό το cd έχουν πάει προς την prog μεριά αλλά πάντα με την μελαγχολική φωνή του Fernando και το σκοτεινό στοιχείο που συναντώ μόνο σε μπάντες του αυθεντικού gothic rock ήχου σαν τους Sisters of Mercy η τους Fields of the Nephilim για παράδειγμα που μου αρέσουν κιόλας.

Στον τομέα της ατμόσφαιρας τα καταφέρνουν περίφημα οι αγαπητοί Moonspell με τις υπέροχες συνθέσεις τους όλα αυτά τα χρόνια αλλά και συγκεκριμένα στο παρόν cd. Έχουν ένα ξεχωριστό στυλ του gothic metal/rock που τους κάνει αμέσως να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους του είδους. Να τώρα έβαλα και το Extinct, το cd τους από το 2015, ένα καταπληκτικό αριστούργημα από τα καλύτερα gothic metal που έχω στην συλλογή μου. Σίγουρα είναι καλύτερο για μένα από το καινούριο που γέρνει προς prog μονοπάτια αλλά με τίποτα δεν θα έβαζα άσχημο βαθμό σε αγαπημένη μου μπάντα.

Εξάλλου μου αρέσουν και τα πιο αργά σκοτεινά κομμάτια σε στυλ gothic rock οπότε δεν έχω πρόβλημα αν αλλάξουν τον ήχο τους σε απλό μελαγχολικό στυλ. Διάβασα σε μια συνέντευξη του Fernando που δήλωσε ότι πλησιάζουν στο τέλος της καριέρας τους μετά από 30 δημιουργικά χρόνια. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό η κακό αλλά αν δεν υπάρχει πια η έμπνευση για κάτι καινούριο καλύτερα να το κλείνει κάποιος παρά να τριγυρνά από εδώ και εκεί σαν μαριονέτα που δεν έχει τίποτα να πει. Εγώ προτιμώ να τους θυμάμαι για τις απολαύσεις που μας πρόσφεραν τόσα χρόνια στην μέταλ σκηνή.

Δεν είναι δυνατόν να βλέπω κάποιους άλλους να βγαίνουν σε συναυλίες και να μην μπορούν να τραγουδήσουν και πιο καινούριες μπάντες να διαλύονται παρά το ότι έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Βέβαια και οι παλιοί έβγαλαν αξιόλογο έργο αλλά πολύ παλιά και μετά σβήνουν σαν το κερί σιγά-σιγά. Τουλάχιστον οι Moonspell ελπίζω να βγάλουν κάτι πολύ καλό για τελευταίο αν πρόκειται να το διαλύσουν αν και εύχομαι να μην το κάνουν πράξη.

Σαν επίλογο στο cd μας να βάλω και ένα ωραίο 10/10 γιατί έχουν προσφέρει πολλά οι φίλοι μας από την Πορτογαλία και πάντα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις κυκλοφορίες τους. Εξάλλου είναι πολύ καλό και ατμοσφαιρικό όσο δεν πάει άλλο, αξίζει με το παραπάνω την βαθμολογία του. Εύχομαι να βγάλουν και ακόμα καλύτερο αν είναι δυνατόν στο μέλλον.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. The Greater Good
2. Common Prayers
3. All or Nothing
4. Hermitage
5. Entitlement
6. Solitarian
7. The Hermit Saints
8. Apophthegmata
9. Without Rule
10. City Quitter (Outro)
11. Darkness in Paradise

Η σύνθεση της μπάντας για το cd αυτό αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Fernando Ribeiro - Φωνητικά
Ricardo Amorim - Κιθάρα
Pedro Paixão - Πλήκτρα
Aires Pereira - Μπάσο
Hugo Ribeiro - Ντραμς

Το cd των Moonspell κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου του 2021 από την εταιρεία Napalm Records.

Είδος: Gothic metal / prog dark metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 60 λεπτά.

Το cd μπορείτε να το πάρετε αν ενδιαφέρεστε από την εταιρεία τους εδώ.

Exit mobile version