LifeSteps.gr

Epica - Omega review

Omega

Θυμάμαι να έχω παρουσιάσει τους Epica και το The Phantom Agony πριν από λίγο καιρό αλλά αφού είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες λέω να βάλουμε και την τελευταία τους δημιουργία υψηλού επιπέδου βέβαια όπως μας έχουν συνηθίσει με τίτλο Omega. Αυτή είναι η όγδοη στούντιο ηχογράφηση της μεγάλης μπάντας από την Ολλανδία. Είναι από τα λίγα συγκροτήματα που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια τους δουλειά σαν καλύτερη η χειρότερη. Όλες είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν αφήνουν και πολλά για συγκρίσεις.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται στις καλύτερες μπάντες παγκοσμίως στο χώρο του συμφωνικού μέταλ που οι περισσότεροι αγαπάμε. Μαζί με τους Nightwish, τους Within Temptation, τους Delain, τους Therion, τους Sirenia, τους Visions of Atlantis, για μένα τουλάχιστον, και τους Leaves' Eyes είναι στα κορυφαία γκρουπ παγκοσμίως. Ειδικά στο συμφωνικό μέταλ υπάρχουν τόσες επιλογές που είναι πολύ δύσκολο να επιλέξουμε μόνο 5 η και 10 μπάντες ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν κοπέλες τραγουδίστριες.

Αν πάμε και στις μπάντες που έχουν άντρες τραγουδιστές εκεί κυριαρχεί το συμφωνικό power metal και είναι ακόμα περισσότεροι οι υποψήφιοι. Εδώ από τους Rhapsody πάμε στην βρετανική σκηνή που έχει ένα τόνο συγκροτήματα όπως και η σκανδιναβική σκηνή βεβαίως. Δεν γράφω κάποια από αυτές για να μην αδικήσω την όποια μπάντα και μείνει απέξω γιατί είναι άφθονες. Οι Rhapsody χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι είναι οι καλύτεροι για μένα αλλά κάποιος θα μπει μπροστά αναγκαστικά όπως και στα παραπάνω συγκροτήματα με τις κοπέλες.

Νομίζω ότι μόνο οι Epica δικαιούνται την πρώτη θέση λόγω της συνέπειας στις πολύ καλές κυκλοφορίες τους. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από τις δημιουργίες τους σαν καλύτερη ή χειρότερη. Οι υπόλοιποι όλο και κάτι έχουν κάνει στραβά στα τόσα χρόνια που υπάρχουν. Μόνο η αξιολάτρευτη Simone και ο αγαπητός Mark παραμένουν διαχρονικές αξίες. Όλο και βελτιώνονται όσο περνάει ο καιρός, θέλω να δω μέχρι που μπορούν να φτάσουν την ποιότητα τελικά. Έχουμε πιάσει το ταβάνι στην κυριολεξία, ότι κι αν βγάλουν είναι κορυφή.

Για αυτό και δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για κάθε τραγούδι ξεχωριστά, όλα τους είναι φανταστικά, αργά ή γρήγορα άψογα εκτελεσμένα και τέλεια. Μου αρέσει που χρησιμοποιούν και άλλα στοιχεία στις συνθέσεις τους για να γίνει πιο μελωδικό το δημιούργημα. Και σκέτη folk ή country να τραγουδήσουν με τέτοιες φωνές θα είναι τέλειο. Ας πειραματιστούν όσο θέλουν, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Μέχρι και λάτιν στοιχείο έχουν βάλει μέσα στο El Codigo Vital τραγούδι, υπέροχο, στο τέλος θα χορεύουμε στον ρυθμό τους. Έχουν και το αραβικό στοιχείο σε κάποιο τραγούδι πολύ επιτυχημένο κι αυτό. Εμ φαίνεται η ποιότητα τους αμέσως από την εισαγωγή κιόλας όπως και η χρήση της ορχήστρας στις συνθέσεις τους. Σήμα κατατεθέν για τους ίδιους βέβαια όπως και οι επικές χορωδίες.

Εδώ βέβαια είναι πολύ εύκολη η επιλογή της βαθμολογίας για μια αγαπημένη μπάντα που μας προσφέρει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.10/10 και μακάρι να τους ακούμε για πολλά χρόνια ακόμα με περισσότερες επικές δημιουργίες. Μπράβο στα παιδιά για το εξαίσιο έργο τους. Εγώ που τους έχω δει και live άλλη φορά έπαθα την πλάκα μου από την όλη ποιότητα της μπάντας. Τους απολαύσαμε από κοντά την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, στην Πλατεία Νερού στο Release Athens που φέτος έχει φέρει τεράστια ονόματα της παγκόσμιας σκηνής.

Το tracklist αυτού του πολύ όμορφου και μελωδικού cd είναι το ακόλουθο:

1. Alpha – Anteludium
2. Abyss of Time – Countdown to Singularity
3. The Skeleton Key
4. Seal of Solomon
5. Gaia
6. Code of Life
7. Freedom – The Wolves Within
8. Kingdom of Heaven Pt.3 – The Antediluvian Universe
9. Rivers
10. Synergize – Manic Manifest
11. Twilight Reverie – The Hypnagogic State
12. Omega – Sovereign of the Sun Spheres

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Simone Simons – Βασικά και δεύτερα φωνητικά
Mark Jansen – Κιθάρα και σκληρά φωνητικά
Isaac Delahaye – Κιθάρα
Coen Janssen – Πιάνο, πλήκτρα
Rob van der Loo – Μπάσο
Ariën van Weesenbeek – Ντραμς και φωνητικά

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου του 2021 από την εταιρεία Nuclear Blast Records.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd στην έκδοση που δοκίμασα είναι περίπου 88 λεπτά.

Μπορείτε να πάρετε το cd απευθείας από την εταιρεία εδώ.

Exit mobile version