LifeSteps.gr

October Tide - In Splendor Below review

October Tide

Έψαχνα να βρω κάτι σε doom να ακούσω και βρήκα ένα παλιότερο cd από τους October Tide από την Σουηδία που παίζουν έναν συνδυασμό death / doom metal. Το cd έχει κυκλοφορήσει από το 2019 αλλά το θεωρώ αξιοπρόσεκτο για μια παρουσίαση. Είναι και το είδος σχετικά δύσκολο να βγάλει κάτι αξιόλογο οπότε λίγες μπάντες καταφέρνουν να περνάνε το όριο που έχω βάλει ώστε να αξίζουν μια αναφορά.

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1994 από πρώην μέλη των Katatonia και συγκεκριμένα τους Jonas Renkse, τραγουδιστή, και αργότερα τον κιθαρίστα Fred Norrman ο οποίος ξαναζωντάνεψε και την μπάντα το 2009 μετά την οριστική φυγή του από τους Katatonia. Με καινούρια πια σύνθεση αφού έφυγε ο Jonas άρχισαν να κυκλοφορούν τις δημιουργίες τους ενώ υπέγραψαν και σε άλλη δισκογραφική εταιρεία.

Αυτή είναι μόλις η έκτη στούντιο ηχογράφησή τους και τέταρτη τα τελευταία 12 χρόνια. Συνήθως βγάζουν ανά τριετία τις δουλειές τους άρα μπορεί να βγει κάτι καινούριο στο πρόσφατο μέλλον. Έχω ακούσει τα πρώτα τέσσερά τους και δεν έχω το πέμπτο με τον τίτλο Winged Waltz του 2016. Έχω αρκετό καιρό να ακούσω τα παλιά τους κομμάτια και δεν θυμάμαι αν είναι καλύτερο αυτό από εκείνα. Το μόνο που μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας το είναι οι θρυλικοί συμπατριώτες τους οι Meshuggah που είναι φυσικά πιο prog ενώ εδώ γέρνουν προς το doom.

Αν και έτσι που τους ακούω περισσότερο για μελωδικό death metal κάνουν, θα ήθελα λίγο περισσότερο doom στοιχείο η έστω λίγο prog όπως και οι φοβεροί Meshuggah. Έχουν και το πιο αργό στοιχείο του doom αλλά φαίνονται πιο επιθετικοί σε σχέση με το είδος. Οι μελωδίες της κιθάρας είναι πολύ πετυχημένες για το είδος και ξεχωρίζουν αμέσως. Δεν είναι εύκολο να πετύχουν την τέλεια ατμόσφαιρα για την μουσική που θέλουν να μας περάσουν αλλά είναι έμπειροι μουσικοί που ξέρουν να παίξουν σωστά το είδος.

Πάντως είναι πολύ ατμοσφαιρικό και μελωδικό σαν σύνολο το cd In Splendor Below. Λίγο πιο doom να ήταν θα έβγαινε το τέλειο, αλλά και έτσι όπως είναι δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι πετυχημένο. Πιστεύω ότι θα αρέσει στους φανς του είδους και της μπάντας γενικά. Δεν ψάχνω την τελειότητα στο death/doom αλλά πιστεύω ότι το καλό cd φαίνεται αμέσως.

Κι αν θυμάμαι καλά φέτος τουλάχιστον δεν βγήκε κάτι πολύ καλό στο είδος αυτό που είναι απαιτητικό. Κάτι αδιάφορα cd από απίθανες μπάντες βρίσκονται εδώ και εκεί στην αναμονή. Μπα, καλύτερα να βάζω μόνο τους γνωστούς που ξέρουν τι κάνουν παρά αδιάφορες και μικρών δυνατοτήτων μπάντες. Και βγαίνουν συνέχεια καινούρια cd ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για την μπάντα. Που να τους ψάχνω να τους βρίσκω κι εγώ αν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την δημιουργία τους;.

Εδώ θα βάλω και ένα 9/10 στους Σουηδούς φίλους μας, τους October Tide, και ελπίζω να ακούσω κάτι το καινούριο από αυτούς σύντομα γιατί πέρασαν τρία χρόνια από αυτό το δημιούργημα και ήρθε η ώρα να πάμε στο επόμενο. Δεν ξέρω αν τους άγγιξε και το όλο θέμα με την πανδημία γιατί πολλές μπάντες διαλύθηκαν από αυτή την καταστροφή όπως αποδείχτηκε τελικά. Εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά κι ας συνεχίσουν σε άλλα projects.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. I, the Polluter
2. We Died In October
3. Ogonblick av nad
4. Stars Starve Me
5. Our Famine
6. Guide My pulse
7. Seconds
8. Envy The Moon

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Fredrik “North” Norrman – Κιθάρα
Mattias “Kryptan” Norrman – Κιθάρα
Alexander Hogbom – Φωνητικά
Johan Jonsegard – Μπάσο
Jonas Skold - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 17 Μαίου του 2019 από την εταιρεία Agonia Records.

Είδος: Death/ Doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 44 λεπτά.

Το cd μπορείτε να το πάρετε από εδώ.

Exit mobile version