LifeSteps.gr

Ataraxy - The Last Mirror review

Ataraxy

Ήθελα κάτι σε doom για ξεκίνημα και βρήκα το νέο cd των Ataraxy από την Σαραγόσα της Ισπανίας οπότε πάω να το ακούσω αμέσως. Το μόνο που ξέρω για τα παιδιά είναι ότι η μπάντα ιδρύθηκε το 2008 και αυτή είναι η τρίτη τους στούντιο ηχογράφηση. Τα υπόλοιπα είναι σκοτεινά όπως και το cd τους. Δυστυχώς οι εταιρείες δεν προωθούν σωστά τις μπάντες τους ειδικά αν προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες όπως έχω παρατηρήσει από παλιότερα.

Βέβαι α το είδος εδώ που παίζουν τα παιδιά είναι δύσκολο όπως είχα γράψει και σε άλλο άρθρο αλλά αυτό δεν έχει σημασία στην προώθηση μιας μπάντας προς τα έξω. Πως θα τους γνωρίσει ο κόσμος αν μετά από τόσα χρόνια δεν βρίσκει τίποτα το σημαντικό;. Μόνο οι πολλοί ψαγμένοι και φανατικοί θα βρουν κάτι αλλιώς μας τρώει το μαύρο σκοτάδι. Είναι και η μουσική τους έτσι παλιού στυλ death doom metal οπότε απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.

Σε μένα που μου αρέσει το είδος και έχω ακούσει αρκετά τώρα τελευταία αποφάσισα να τους κάνω μια ωραία παρουσίαση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να βρω αρκετό υλικό αφού δεν παρουσιάζονται σε φωτογραφίες, είναι σκοτεινοί τύποι σαν την μουσική τους. Το cd τελείωσε μια φορά και πάω να το ξαναβάλω για ένα δεύτερο πιο προσεκτικό άκουσμα. Δεν κουράζει πάντως καθόλου αν και είχα κάποια αμφιβολία στην αρχή γιατί παρόμοιες μπάντες μου βγαίνουν αδιάφορες.

Ευτυχώς εδώ κρατιέται μια ισορροπία ανάμεσα στο death και στο doom στοιχείο οπότε τα παιδιά κατάφεραν να το πετύχουν σωστά το απαιτητικό στυλ. Είναι σαν να ακούω μια τελετουργία όχι τόσο πένθιμη όσο στο funeral doom αλλά περισσότερο ατμοσφαιρική και σκοτεινή. Εκεί που είναι ήρεμο και μελωδικό το doom αρχίζει να ανεβαίνει ο ρυθμός και γίνεται με τα απαραίτητα φωνητικά πιο βαρύς.

Είναι αλήθεια ότι συνήθως δεν παρουσιάζω μπάντες που παίζουν ακραίο ήχο όπως black metal η το παραδοσιακό death metal αλλά επειδή μου αρέσει ο συνδυασμός του death στοιχείου με την μελωδικότητα και το αργό τέμπο του doom κάνω συχνά εξαίρεση στον κανόνα όταν βρίσκω κάποια μπάντα άξια προσοχής. Αυτό συνέβη και εδώ με τους φίλους μας από την Ισπανία που κατάφεραν να συνδυάσουν πολύ σωστά τα 2 στοιχεία χωρίς να κλίνουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο.

Υπάρχουν αρκετές μπάντες που μοιάζουν σε αυτό το στυλ αλλά είναι τελείως αδιάφορες και τις παραμερίζω εύκολα. Μαζί με τους Ataraxy είχα και 3 άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που τις άκουσα και δεν άξιζαν καν τον κόπο να τελειώσει το cd τους. Μπορεί να άρεσαν βέβαια σε κάποιον που ακούει πολύ death σκέτο αλλά χωρίς λίγο doom η και prog στοιχείο καταντάει για μένα τουλάχιστον κουραστικό. Για αυτό έμεινα ικανοποιημένος από τους Ataraxy και θα λάβουν και μια καλή βαθμολογία φυσικά. Σε κρατούν από την αρχή του cd έως το τέλος σε μια κατάσταση να θέλεις κι άλλο να ακούσεις.

Πρέπει να βρω κάποιο ανάλογο cd για την συνέχεια γιατί ανέβασαν αρκετά τον πήχη οι Ataraxy και δύσκολα βρίσκω μπάντες του είδους με αξιόλογο έργο. Εδώ να βάλω και ένα ωραίο 7/10 για την δημιουργία τους The Last Mirror και θα πρέπει να ακούσω κάποια στιγμή και τα προηγούμενα τους για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για την αξία τους. Πάντως είναι καλοί για το είδος και προτείνονται στους φίλους του death/doom ήχου.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01. Presages
02. The Bell That Constantly Sounds
03. Decline
04. Visions Of Absence
05. Under The Cypress Shadow
06. Silence
07. A Mirror Reflects Our Fate

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Javi - Φωνητικά και κιθάρα
Santi - Κιθάρα
Edu - Μπάσο
Viejo - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου του 2022 από την εταιρεία Dark Descent Records.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 42 λεπτά.

Είδος: Old School Death / Doom metal

Το cd μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version