LifeSteps.gr

Be'lakor – Coherence review

Be'lakor

Μετά την περιήγηση στο doom ας πάω και σε κάτι διαφορετικό και συγκεκριμένα στους αγαπημένους Be'lakor από την Μελβούρνη της μακρινής Αυστραλίας. Οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2004 και παίζουν ένα ωραίο μελωδικό death metal. Το cd αυτό, το Coherence, είναι η πέμπτη τους στούντιο ηχογράφηση μετά από μια πενταετία από το προηγούμενο, το πολύ καλό Vessels του 2016. Έχοντας ακούσει και τα 5 cd τους μπορώ να πω ότι όλα τους είναι πολύ αξιόλογα ακριβώς στο στυλ που μου αρέσει δηλαδή προς την μελωδική φινλανδική σκηνή παρά στην καθαρά σουηδική του Γκέτεμποργκ.

Θα ήθελα να τους δω να ανοίγουν για Omnium Gatherum και Insomnium σε κάποιο live event. Ταιριάζει το στυλ τους τουλάχιστον σε αυτό το συγκεκριμένο cd, και όχι μόνο, με τους θρυλικούς Insomnium. Το μόνο που του λείπει είναι αυτή η ξεχωριστή αίσθηση και η παγωμένη ατμόσφαιρα που σου δίνει μια μπάντα από την Φινλανδία του ίδιου είδους φυσικά. Κατά τα άλλα ταιριάζει απόλυτα με το στυλ που μου αρέσει και μένα πολύ.

Υπάρχουν μερικοί που κατηγορούν την μπάντα ότι δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με το προηγούμενο της cd η ότι μοιάζουν πολύ στα παραπάνω συγκροτήματα από την Φινλανδία. Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό αφού οι μπάντες που ανέφερα είναι από τις αγαπημένες μου και αισθάνομαι σαν να ακούν ένα καινούριο cd τους. Ακόμη και ο ελαφρύς prog ρυθμός που υπάρχει εδώ και εκεί ταιριάζει απόλυτα στο ύφος της μπάντας και μου αρέσει.

Καταλαβαίνω ότι προφανώς σε αυτούς που δεν αρέσει η μπάντα είναι αυτοί που δεν θέλουν prog στοιχεία στις συνθέσεις του μελωδικού death metal. Θέλουν να είναι πιο καθαρό να το πω έτσι απλά και να μην πειραματίζονται με το στυλ να πλησιάζει άλλες μεγάλες μπάντες. Μπορεί να έχουν δίκιο αλλά στην μουσική σκηνή τόσα χρόνια έχουμε ακούσει και δει τα πάντα, θεωρώ απίθανο να βρει κάποιος μέρος ανεξερεύνητο για να δημιουργήσει. Λογικά θα έχει επηρεαστεί από κάπου, δεν έχουν πέσει από τον Άρη οι άνθρωποι, κάπου θα πατήσουν για να φτιάξουν την δική τους δημιουργία.

Εμένα μου αρκεί να μην αντιγράφουν κάποιον άλλον φανερά, ομοιότητες πάντα βρίσκω σε όλες σχεδόν τις νεότερες μπάντες. Για να δούμε κάτι καινούριο και αποκλειστικό θα πρέπει να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω στην εποχή που φτιάχνονταν τα είδη και έβγαιναν οι μπάντες που θεωρούνται οι πρόγονοι αυτών που ακούμε σήμερα. Οπότε θα κρίνω και τους αγαπητούς Be'lakor με βάση αυτά που παίζουν και όχι όπως θα ήθελα να είναι. Αποκλείεται να εφεύρουν το μελωδικό death metal στις μέρες μας γιατί τα έχουμε ακούσει όλα από εκατοντάδες μπάντες ανά τον κόσμο.

Αν τώρα κάποιος προτιμά την σχολή του Γκέτεμποργκ που έχει πολλούς εκπροσώπους και δυνατές μπάντες δικαίωμα του φυσικά αλλά δεν σημαίνει ότι η μπάντα μας εδώ είναι κακή επειδή συνδυάζει prog και death στοιχεία μαζί. Μπορεί πολύ εύκολα να το παρακάμψει και να πάει στο επόμενο. Έχω ακούσει το συγκεκριμένο cd πάνω από 10 φορές ολόκληρο για να σχηματίσω σωστή άποψη και δεν το βαριέμαι καθόλου παρόλο που είναι μια ώρα περίπου. Ειδικά το τελευταίο τραγούδι που είναι μελωδικό και πολύ μεγάλο σε διάρκεια, 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα, το Much More Was Lost είναι υπέροχο.

Πιστεύω ένα 9/10 αξίζει στα παιδιά για αυτή τους την προσπάθεια που είναι πολύ καλή για το γούστο μου πάντα. Θα συστήσω το cd στους φίλους των Insomnium, Omnium Gatherum, Before the Dawn και γενικά της φινλανδικής σχολής του melodeath με τα prog στοιχεία. Άντε να τους δούμε και ζωντανά κάποια στιγμή με τις παραπάνω μπάντες σε κάποιο μεγάλο φεστιβάλ.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Locus
2. The Dispersion
3. Foothold
4. Valence
5. Sweep Of Days
6. Hidden Window
7. Indelible
8. Much More Was Lost

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

John Richardson - Μπάσο
Shaun Sykes - Κιθάρα
George Kosmas - Φωνητικά, κιθάρα
Steve Merry - Πιάνο, πλήκτρα
Elliott Sansom - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου του 2021 από την εταιρεία Napalm Records.

Είδος: Μελωδικό death metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 60 λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε το cd από εδώ.

Exit mobile version