LifeSteps.gr

Symphonity - Marco Polo: The Metal Soundtrack review

Symphonity

Τους Symphonity από την Τσεχία τους είχα ακούσει από το ξεκίνημα τους σχεδόν, το 2006, και συγκεκριμένα το πρώτο τους στούντιο cd με τον τίτλο Voice From The Silence του 2008. Ήταν πολύ καλοί στο είδος τους και όταν είδα ότι έκαναν ένα concept album με θέμα την ιστορία του Marco Polo σκέφτηκα αμέσως ότι θα είναι κάτι το εξαιρετικό μιας και μου αρέσουν παρόμοιες, κινηματογραφικού τύπου, δημιουργίες.

Ακούγοντας το δεν έπεσα καθόλου έξω όσον αφορά την ποιότητά του. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να είναι μια μεγαλειώδης μέταλ όπερα. Και την πολύ ωραία αφήγηση και τον γρήγορο ρυθμό όπου χρειάζεται και τις υπέροχες μελωδίες του για να αναπαραστήσει με πειστικό τρόπο την εποχή που αναφέρεται, τον 13ο αιώνα. Όλη η ιστορία του Μάρκο Πόλο ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σαν κινηματογραφικό έργο μέγιστης απόλαυσης.

Και τα ταξίδια του στην Ασία υπάρχουν μέσα και η συνάντηση με τον ηγέτη των Μογγόλων, Κουμπλάι Χαν και η αιχμαλωσία και το τέλος. Σε συνδυασμό μάλιστα και με μια υπέροχη σοπράνο φωνή δημιουργείται το τέλειο αποτέλεσμα. Πάλι βλέπω τα γνωστά με τις κριτικές που του βάζουν και τους λυπάμαι πραγματικά όταν δεν καταλαβαίνουν από καλή μουσική. Δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο καλάθι μέταλ όπερες με τα τυπικά cd.

Φέτος έχω ήδη ακούσει δύο τέτοιες πολύ καλές δημιουργίες, το παρόν cd και το υπέροχο Attarghan από τους αγαπητούς μας φίλους τους Glasya από την Πορτογαλία. Βγαίνουν σχετικά λίγα τέτοια έργα αλλά συνήθως είναι πολύ προσεγμένα και αξίζουν την προσοχή μας. Από τα υπόλοιπα υπάρχει αφθονία αλλά είναι και πολλά βαρετά αναμεσά τους. Άκουγα πριν μια βλακεία από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και κόντεψε να με πιάσει ο ύπνος. Στο τέταρτο τραγούδι έκλεισα αμέσως το cd, δεν πήγαινε άλλο.

Ευτυχώς που βρήκα τα παιδιά από την Τσεχία με το εξαιρετικό τους έργο που είναι μια όαση μελωδίας και αρμονίας. Ότι ακριβώς χρειαζόμουν μετά το βαρετό ντάπα-ντούπα του προηγούμενου. Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως τέτοια cd εγκρίνονται από γνωστές εταιρείες και εκδίδονται κανονικά ενώ πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί παλεύουν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα στον δύσκολο χώρο της μέταλ σκηνής.

Επειδή το τραγουδά ο τάδε τραγουδιστής που ήταν πριν στην τάδε γνωστή μπάντα πρέπει να τον τρώμε για πάντα στην μάπα, ότι χαζό κι αν βγάζει. Άλλοι πάλι αντιγράφουν τους Arch Enemy και θέλουν και περισσότερη προβολή. No thanks, δεν θα πάρουμε ποτέ κόπιες φανερές άλλων για να παρουσιάσουμε. Μόνο αν είναι καλό συμφωνικό μπορεί να γίνει κάποια εξαίρεση γιατί τα έχω ακούσει όλα πια και δεν υπάρχει χώρος για καινούριους πειραματισμούς.

Και στα prog metal πέφτει πολλή απομίμηση αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μου πολυαρέσει σαν είδος σκέτο, εκτός αν είναι prog death η prog doom. Γυρνώντας πάλι στο cd μας, τις περιπέτειες του Μάρκο Πόλο σε μέταλ όπερα, αφού πρώτα ξαναπώ ότι είναι εξαιρετικά προσεγμένο και σαν παραγωγή και σαν εκτέλεση νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να το ακούσετε γιατί αξίζει με το παραπάνω.

Και 10/10 φυσικά για την προσπάθεια των παιδιών. Ελπίζω να συνεχίσουν και με άλλα τέτοια παρόμοια κινηματογραφικού τύπου μουσικά έργα στο άμεσο μέλλον.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Part 1 : Venezia
2. Part 2: Crimson Silk
3. Part 3: The Plague
4. Part 4: Love Theme
5. Part 5: Mongols
6. Part 6: Dreaming of Home
7. Part 7: I Found My Way Back Home
8. Part 8: Prisoner
9. Part 9: Venezia Finale

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Konstantin Naumenko - Βασικά και δεύτερα φωνητικά
Mayo Petranin - Βασικά και δεύτερα φωνητικά
Libor Křivák - Κιθάρα, πλήκτρα
Tomáš Sklenář - Μπάσο
Josef Cigánek - Ντραμς
Johannes Frykholm - Ορισμένα σόλο στα πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 20 Μαίου του 2022 από την εταιρεία Limb Music.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 42 λεπτά.

Το cd μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version