LifeSteps.gr

Operation STEEL review

Operation STEEL

Η αξιόλογηση ενός Shoot 'Em Up είναι εύκολη υπόθεση για μένα καθώς είμαι φανατικός του είδους από την εποχή ακόμα που ασχολήθηκα με το Space Invaders στο Atari 2600. Στο Operation STEEL βρήκα όλα όσα περίμενα και προσδοκούσα από ένα λαμπρό εκπρόσωπο του είδους και ακόμα περισσότερα!

Αν ψάξουμε να βρούμε σενάριο στο Operation STEEL δεν πρόκειται να το βρούμε πουθενά ακόμα και αν ξοδέψουμε όλη την ζωή μας ψάχνοντας. Η μόνη πληροφορία που μας ενδιαφέρει είναι ότι μας έχει ανατεθεί από την ανθρωπότητα (λογικά) να αφανίσουμε τις δυνάμεις μιας λεγεώνας εξωγήινων οι οποίοι έχουν καταπέσει σαν ακρίδες στο τεταρτημόριο του γαλαξία μας και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Για να τους συντρίψουμε, διαθέτουμε δύο αστρόπλοια με μικρές διακυμάνσεις στις ιδιότητές τους.

Το πρώτο σκάφος που μας δίνεται έχει καλύτερο όπλο όμως υστερεί σε πολύτιμο armour, το οποίο διαθέτει σε πλεόνασμα το δεύτερο σκάφος. Με το δεύτερο σκάφος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβιώσουμε περισσότερη ώρα, αρκετή τουλάχιστον έως ότου εξοπλίσουμε το αστρόπλοιό μας με ισχυρά όπλα για να αφανίσουμε όλους τους εξωγήινους και τα bosses τους από τον χάρτη. Όλα τα συστατικά του Operation STEEL είναι φτιαγμένα ώστε να οδηγούν στον πολυπόθητο εθισμό μας, τουτέστιν να μας κάνουν να επιστρέφουμε αδιάκοπα στα levels του έως ότου πετύχουμε τον σκοπό μας.

Ο απώτερος στόχος είναι να προχωρήσουμε αρκετά μακριά ώστε να μαζέψουμε ένα σκορ ικανό να μας ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο, ξεκλειδώνοντας ένα από τα unlockables του τίτλου. Μιλάμε για πάνω από 40 συνολικά πράγματα που θα προστεθούν στην συλλογή μας, τα μισά όπλα και αντικείμενα που αξιοποιούνται στην μάχη και τα άλλα μισά νέες περιοχές του γαλαξία δηλαδή καινούργια levels.

Εδώ αρχίζει να λάμπει και η roguelike μορφή του Operation STEEL. Εκτός από το βασικό δίδυμο πλανητών το οποίο επιλέγουμε ξεκινώντας, όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες - levels εμπλουτίζονται σταδιακά, εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να βαρεθούμε ταξιδεύοντας στα ίδια μέρη ξανά και ξανά. Αντίστοιχα τα bosses (όπως και όλα τα power ups και οι εχθροί γενικότερα) μοιράζονται τυχαία σε κάθε level, ρίχνοντας έτσι ένα πέπλο μυστηρίου στο ποιο boss θα περιλάβουμε και το κατά πόσο θα βγούμε ζωντανοί από την μάχη. Το gameplay του Operation STEEL είναι τέλειο γιατί ακολουθεί τους κανόνες όλων των old school side-scrolling Shoot 'Em Ups.

Το σκάφος μας κινείται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οθόνης, αρχίζοντας την θρυλική πορεία του στα αριστερά και αναμένωντας τις εχθρικές δυνάμεις από δεξιά. Το auto fire έχει την τιμητική του, οι βόμβες που ανατινάζουν τα πάντα στην οθόνη καθίστανται απαραίτητες όταν δεν ξέρουμε που να κρυφτούμε από τις εχθρικές βολές και τα εφέ των όπλων που χρησιμοποιούμε είναι υπέροχα. Προφανώς χρειαζόμαστε gamepad για να απολαύσουμε την δράση του Operation STEEL σε όλο το μεγαλείο της και το αξίζει πραγματικά.

Τα οπλικά συστήματα που αποκτούμε έχουν διακυμάνσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους και ευνοούν τους πειραματισμούς αλλά και την προσωπική προσέγγιση του καθε παίκτη. Προσωπικά λατρεύω τα όπλα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της οθόνης με τις ριπές τους ή διαθέτουν την απαιτούμενη κατευθυντικότητα για να χτυπούν τα bosses στα αδύνατα σημεία τους, δίχως να απαιτούνται επικίνδυνες μανούβρες μέσα από τα εχθρικά πυρά. Άλλοι users μπορούν να επιλέξουν κάλλιστα την κοντινή προσέγγιση, εξολοθρεύοντας τους εξωγήινους από κοντά με φλογοβόλα και shotguns.

Εκτός από το βασικό όπλο υπάρχουν και ένα σωρό αντικείμενα που αγοράζουμε και πουλάμε στο σχετικό κατάστημα που ξεπηδά μετά από κάθε level. Η ανανεώση του armour, η προσθήκη ασπίδας και ο μαγνήτης που τραβάει τα coins από παντού είναι τα αντικείμενα που προμηθευόμαστε πρώτα για ευνόητους λόγους. Ακολουθούν οι βοηθητικοί πύραυλοι, οι βόμβες και το φοβερό option, ένα μίνι σκάφος που πυροβολά αλύπητα μαζί μας. Τα κλασικά game mechanics και η φανταστική ροή της δράσης μας ωθεί να επιτιθέμεθα ξανά και ξανά όταν χάνουμε λέγοντας "πάμε ένα πέρασμα ακόμα, μπορεί το νέο πράγμα που θα ξεκλειδώσω να είναι κανένα υπέρ όπλο και να τους λιανίσω ολους".

Επειδή δεν είναι εύκολο το ξεκλείδωμα των κλειδωμένων αντικειμένων γιατί επιβάλλει μεγάλα σκορ και άρα να προξενήσετε τρομερές απώλειες στους... φιλικότατους εξωγήινους, η γρηγορότερη οδός προς την επιτυχία ονομάζεται novice mode. Από το όνομα καταλαβαίνουμε ότι είναι το ευκολότερο επίπεδο του παιχνιδιού, το οποίο δεν είναι όμως τόσο εύκολο ώστε να μας κάνει να βαρεθούμε παίζοντας. Το ότι αντέχουμε περισσότερο στα χτυπήματα και οι εχθροί αντίστοιχα λιγότερο δεν μειώνει την αξία του, αντίθετα αποτελεί μια εξαιρετική προπόνηση για το κανονικό mode.

Το σημαντικότερο; Επειδή κάθε πέρασμα στο novice mode εξασφαλίζει γερά σκορ, ξεκλειδώνουμε γρήγορα την λίστα των αντικειμένων και αποκτούμε τα οπλικά συστήματα που θα μας επιτρέψουν να συντρίψουμε την εχθρική εισβολή και στο κανονικό mode. Έξι περίπου levels μας χωρίζουν από το τελικό boss, έναν αντίπαλο για τον οποίο δεν πρόκειται να κάνω spoiler, αρκεί μόνο να τονίσω ότι η επιδεξιότητα στα δάχτυλα και η καλή όραση είναι προαπαιτούμενα για να επιβιώσετε από την κόλαση πυρών που εξαπολύει.

Ο τερματισμός δεν συνεπάγεται όμως και πέταγμα του Operation STEEL στο χρονοντούλαπο της gaming ιστορίας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να ξεκλειδώσουμε όλα τα όπλα, αντικείμενα και levels και μόνο τότε, αφού τα απολαύσουμε όλα, παρατάμε το gamepad. Οι φίλοι των κλασικών Shoot 'Em Ups σαν το R-Type θα το γουστάρουν αφάνταστα, θα απολαύσουν δε και την μουσική του νορβηγού συνθέτη Dolphin, την οποία μπορούν να αποκτήσουν προσθέτοντας μερικά ευρώ στην, ιδανική θεωρώ, τιμή του Operation STEEL στα 12μιση ευρώ στο Steam.

Βαθμολογία: 8/10

Exit mobile version