LifeSteps.gr

Amon Amarth - The Great Heathen Army review (2022 release)

Amon Amarth

Μόλις ήρθε και το ολοκαίνουριο cd των θρυλικών Amon Amarth που περίμενα καιρό να ακούσω και να αξιολογήσω. Οι αγαπημένοι βίκινγκς από την Σουηδία επέστρεψαν με την δωδέκατη στούντιο ηχογράφηση τους στο γνωστό τους στυλ που τους έχουμε γνωρίσει τόσα χρόνια που είναι στο προσκήνιο. Και έχουν συμπληρώσει φέτος τα 30 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκαν. Πάντα όμως έχουν κάτι καινούργιο να μας εξιστορήσουν στο γνωστό τους ρυθμό που δεν μοιάζει με καμιά άλλη μπάντα του ίδιου χώρου.

Εξάλλου δεν έχουν ανάγκη να μιμηθούν κανένα, το αντίθετο γίνεται συνήθως. Οι ωραίες και επικές ιστορίες με βίκινγκς και μάχες είναι πάλι στην επικαιρότητα. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου το κλασικό τους μελωδικό death metal που δημιούργησαν και σφυρηλάτησαν από την αρχή που μπήκαν στην μέταλ σκηνή και άλλοτε γίνεται πιο γρήγορο και άλλοτε πιο επικό ανάλογα με την αφήγηση της ιστορίας.

Όταν βάζει κάποιος να τους ακούσει ξέρει εκ των προτέρων τι περίπου θα είναι, δεν υπάρχουν πειραματισμοί στην θρυλική μπάντα. Ούτε σε prog μονοπάτια βάδισαν με την καινούρια κυκλοφορία ούτε άλλαξαν το στυλ που μου αρέσει έτσι κι αλλιώς. Επικό ήταν πάντα και παραμένει μια δημιουργία υψηλού επιπέδου. Στα συν του cd θα προσθέσω και την συμμετοχή του μεγάλου και φανταστικού Biff Byford από την αγαπημένη μπάντα των Saxon στο τραγούδι Saxons And Vikings που τραγουδά μαζί με τον Johan πολύ επιτυχημένα.

Ωραίο τραγούδι το Saxons and Vikings, έβαλε και τον Biff στην πρίζα για πιο γρήγορο τέμπο, μακάρι να το χρησιμοποιούσαν και στους Saxon. Όλα τα τραγούδια είναι σε πολύ καλό επίπεδο, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο που να μου αρέσει περισσότερο η άλλο που να είναι μέτριο. Οι Amon Amarth είναι κλασικοί και αν αρέσουν σε ένα cd θα αρέσουν και σε επόμενο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές ανακατατάξεις στις συνθέσεις τους, έχουν τον ήχο τους και τις μυθικές ιστορίες με τους βίκινγκς και σε όποιον αρέσουν θα είναι πάντοτε αρεστοί.

Να πω ότι το περίμενα καλύτερο το cd θα λέω ψέματα γιατί τώρα ακούω και ένα προηγούμενο τους και είναι στα ίδια επίπεδα. Τα έχω όλα τα cd μαζεμένα σε ένα ντουλάπι με τις κλασικές μπάντες του ίδιου είδους μόνο που αυτοί δεν μοιάζουν με καμμιά από τις άλλες. Μπορεί να είναι στο μελωδικό death metal και στις σουηδικές μπάντες που είναι και πολλές πασίγνωστες αλλά δεν μοιάζουν καθόλου.

Στο ίδιο ντουλάπι υπάρχουν και οι φανταστικοί Dark Tranquillity αλλά και οι In Flames, οι At the Gates και αρκετές άλλες μπάντες από την Σουηδία. Μόνο οι 3 παραπάνω μαζί με τους Amon Amarth και γέμισε το ντουλάπι αφού έχουν δεκάδες κυκλοφορίες όλοι μαζί. Σαν τελική βαθμολογία δεν ξέρω πραγματικά τι να βάλω αφού δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στην καινούρια δημιουργία τους. Τουλάχιστον σε άλλες μπάντες λέω αυτό είναι καλύτερο η χειρότερο από το προηγούμενο.

Εδώ είναι σαν να βάζω μια κοινή βαθμολογία σε όλα τα cd της αγαπημένης μπάντας οπότε μου βάζουν δύσκολα. Άντε να πω ένα 9/10 γιατί πιστεύω ότι μπορούν να φτάσουν και πιο πάνω. Σίγουρα πάντως θα αρέσει στους φίλους της μπάντας γιατί ξέρουν τι θα ακούσουν προκαταβολικά, δεν θα ξαφνιαστούν όπως γίνεται με πολλές μπάντες που αλλάζουν στυλ ξαφνικά και μας αφήνουν άναυδους να κοιτάμε και να λέμε που το πάνε αυτοί. Εδώ θέλουμε να ακούσουμε κλασικούς Amon Amarth, αυτό θα πάρουμε στα σίγουρα χωρίς να ρισκάρουμε.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

01.Get In The Ring
02.The Great Heathen Army
03.Heidrun
04.Oden Owns You All
05.Find A Way Or Make One
06.Dawn Of Norsemen
07.Saxons And Vikings (με την συμμετοχή του Biff Byford των Saxon)
08.Skagul Rides With Me
09.The Serpent's Trail

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Olavi Mikkonen − Κιθάρα
Johan Hegg − Φωνητικά
Ted Lundström − Μπάσο
Johan Söderberg − Κιθάρα
Jocke Wallgren − Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου του 2022 από την εταιρεία Metal Blade.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 43 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version