LifeSteps.gr

Lacrimosa - Leidenschaft review (2021 release)

Lacrimosa

Ψάχνοντας στο συρτάρι με τις μπάντες από την Γερμανία βρήκα τα πολλά cd των Lacrimosa. Σκέφτηκα ότι δεν τους έχω ακόμη παρουσιάσει μιας και δεν ατόφιο μέταλ όπως το εννοούμε οι φανς αλλά ωραιότατο gothic rock προς σκοτεινό ατμοσφαιρικό ορχηστρικό rock η darkwave όπως το λέω απλά. Έχουν από όλα τα καλά στα τόσα χρόνια που τους ξέρουμε και τους ακούμε φυσικά οι αγαπητοί μας Γερμανοί. Αυτό είναι το δέκατο τέταρτο δημιούργημα τους αν δεν κάνω λάθος.

Έχω μια πληθώρα ωραία cd από αυτούς με τα ασπρόμαυρα εξώφυλλα και το Elodia από το 1999 στα καλύτερα μου σε αυτό το είδος βέβαια. Ξεκίνησαν το 1990 και από τότε κυκλοφορούν ένα περίπου κάθε χρόνο με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια που βγάζουν ανά 2-3 χρόνια τις κυκλοφορίες τους. Μου αρέσει που τραγουδάνε στην γλώσσα τους παρά να έχουν την παράξενη προφορά των αγγλικών για σκοτεινό rock.

Και μια άλλη μπάντα που μου αρέσει σε αυτό το είδος και είναι από την Πολωνία τραγουδάει στην γλώσσα τους και είναι σαφώς πιο καλό από το να μεταφράζουν. Άλλους που ακούω χάνονται στην μετάφραση, άλλα λένε οι στίχοι, άλλα τους βγαίνουν στην πράξη και μετά όταν τους ρωτάς γιατί πράγμα μιλάνε οι στίχοι σου λένε τελείως διαφορετικά πράγματα. Ειδικά στην ατμοσφαιρική σκοτεινή σκηνή γίνονται αυτά συνέχεια.

Από ότι θυμάμαι, γιατί δεν τα ακούω όλα τους τα cd το ίδιο όχι γιατί έχουν διαφορές η δεν είναι καλά απλώς μερικά τα έχω πιο έξω και τα βρίσκω πρόχειρα, είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας και μιας διάχυτης μελαγχολίας. Και πάντα δεσπόζει η μελωδία από το πιάνο που δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Λίγες μπάντες θυμάμαι να κρατάνε την ίδια σκοτεινή ατμόσφαιρα για 3 δεκαετίες περίπου.

Οι μπάντες από την Γερμανία του ίδιου είδους (και είναι αρκετές) έχουν αυτό το κάτι παραπάνω στο σκοτεινό darkwave όπως λέγεται και μου αρέσει. Έχω αρκετές στα αγαπημένα και όλες σχεδόν τραγουδάνε στην γλώσσα τους. Μια που μου ήρθε στο νου είναι οι Mantus περίπου στο ίδιο στυλ, ίσως λίγο πιο ροκ αλλά στα γερμανικά οι στίχοι και είναι θαυμάσιοι. Δεν τους έχω παρουσιάσει ακόμη και έχω πάνω από 10 cd τους. Μόλις βρω την ευκαιρία θα το κάνω βέβαια γιατί είναι πολύ καλοί.

Ξαναγυρνώ όμως στους Lacrimosa μιας και αυτοί είναι στο θέμα μας τώρα. Έβαλα και το πρώτο τους, το Angst, του 1991 να παίζει, με την υπέροχη εισαγωγή με το εκκλησιαστικό αρμόνιο σαν να είναι funeral doom φαίνεται. Φαινόντουσαν από την αρχή ότι έχουν όλα τα φόντα να πάνε μπροστά οι φίλοι μας. Τέτοια ωραία μυστικιστική ατμόσφαιρα δύσκολα βρίσκει κανείς σε gothic δημιουργίες. Πήγα και στο δεύτερο cd τους με το πιάνο στην εισαγωγή, το Einsamkeit του 1992. Τώρα που τα βρήκα όλα τα cd θα τα ακούσω από την αρχή, μερικά έχω αρκετό καιρό που τα είχα ακούσει.

Ευτυχώς που είναι εύκολοι στην βαθμολόγηση, δεν μου βάζουν δύσκολα αφού είναι πάντοτε στην ίδια ποιότητα συνθέσεων και εκτέλεσης. Απλώς τα πρώτα τους cd είναι σε πιο darkwave κλίμα με το πιάνο να κυριαρχεί ενώ το τελευταίο έχει και την ροκ δόση του μέσα. Όπως και να έχει πάντως σε μένα αρέσουν ιδιαίτερα από τα πολύ παλιά οπότε το 10/10 είναι εξασφαλισμένο. Και βλέπω κάτι βαθμολογίες ότι δήθεν το τελευταίο τους δεν είναι πολύ καλό και αναρωτιέμαι αυτοί που τα βαθμολογούν έχουν όλα τα cd τους η μόνο άκουσαν το τελευταίο;. Ρητορική η ερώτηση αλλά αποκτά νόημα όταν πρόκειται για μπάντες με 30+ χρόνια στην πλάτη τους.

Το tracklist του πολύ καλού cd είναι το ακόλουθο:

1. Liebe über Leben
2. Führ mich nochmal in den Sturm
3. Kulturasche
4. The Daughter Of Coldness
5. Raubtier
6. Die Antwort Ist Schweigen
7. Celebrate The Darkness
8. Augenschein
9. Die Liebenden
10. Exodus

Το βασικό ντουέτο των Lacrimosa αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Tilo Wolff – Φωνητικά και πιάνο
Anne Nurmi – Φωνητικά και πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 24 Δεκεμβρίου του 2021 από την εταιρεία Hall Of Sermon.

Είδος: Gothic rock / dark rock

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 55 λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε το cd από εδώ.

Exit mobile version