LifeSteps.gr

Mantus - Manifest review (2021 release)

Mantus

Οι Mantus ιδρύθηκαν το 1997 από τον Martin Schindler και μέχρι τώρα έχουνε πάρα πολλές κυκλοφορίες, νομίζω το Manifest είναι το δέκατο έβδομο cd τους γιατί έχω τόσα πολλά εδώ που γεμίζουν και συρτάρι μόνα τους. Πρέπει να έχω πάνω από 20 σίγουρα με τα best of και τα live τους. Για να τα έχω όλα σημαίνει ότι μου αρέσουν πολύ οπότε πάμε να αναλύσουμε προσεκτικότερα το τελευταίο τους, το Manifest.

Καταρχήν όταν είχαν ξεκινήσει η βασική τραγουδίστρια ήταν η Tina Schindler ή Thalia. Μετά το 2012 έφυγε και τον ρόλο της ανέλαβε η Chiara Amberia μέχρι και σήμερα. Αν σκεφτώ ότι προτιμώ τα cd τους κυρίως από την δεκαετία του 2000 έως το 2010, σημαίνει ότι προτιμούσα την Thalia με την πιο απαλή φωνή. Η μπάντα πάντως έχει τέτοιο στυλ που, επειδή επικρατεί το dark electro στοιχείο με την γνωστή φωνή του Martin, δεν δίνει κάποιος τόση σημασία στο ποια κοπέλα τραγουδάει εκτός από κάποια συγκεκριμένα κομμάτια.

Ακούγοντας το Manifest προσεκτικά σίγουρα δεν είναι καλύτερο από πολλά παλιότερα που έχουν βγάλει και είναι και πολλά. Περίμενα είναι η αλήθεια πολύ περισσότερα από μια από τις αγαπημένες μου μπάντες στο electro gothic rock. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άσχημο το cd απλώς δεν φτάνει στα όρια της τελειότητας για να του βάλω ένα αβίαστο δεκάρι όπως θα έκανα σε πολλά παλιότερα σαν το Ein Hauch von Wirklichkeit του 2004 που ακούω τώρα και μου αρέσει πολύ.

Συμβαίνει συνήθως αυτό σε μπάντες που κυκλοφορούν πολύ σύντομα τις κυκλοφορίες τους να αστοχούν και σε κάποια από τα πολλά. Δεν ξέρω αν τους βιάζουν οι εταιρείες η αν οι ίδιοι θέλουν να βγάζουν κάθε χρόνο και κάτι καινούριο πάντως προτιμώ το λιγότερο και ποιοτικότερο γιατί μην ξεχνάμε τα αγοράζω όλα σαν φαν και δεν μου αρέσει τα μισά να είναι μέτρια και τα υπόλοιπα καλά. Ευτυχώς οι Lacrimosa που άκουγα πριν είναι σε πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση πάντα με τις κυκλοφορίες τους.

Εδώ οι φίλοι μου οι αγαπητοί Mantus μου θυμίζουν έντονα έναν άλλο Γερμανό καλλιτέχνη στο σκοτεινό ροκ, τον Unheilig που έχει και αυτός αρκετές ποιοτικές κυκλοφορίες και έχω τις πιο πολλές. Θα τον παρουσιάσω κι αυτόν κάποια στιγμή γιατί αξίζει. Και κάποια άλλη γερμανική μπάντα που ξεχνάω τώρα είναι πολύ καλή αλλά δεν έχει τίποτα καινούριο για παρουσίαση. Θα βρω το καλύτερο της για μια παρουσίαση. Όλοι αυτοί είναι στο ίδιο είδος του gothic rock /dark electro / ebm και ακούγονται αλλά και χορεύονται πολύ εύκολα.

Δεν τους βρήκα αλλά βρήκα τους Solar Fake μόνο που είναι πιο ελαφρύ σε στυλ electro synth pop αλλά επειδή μου αρέσουν μπορεί να κάνω το περσινό τους. Και Evoken έχει το συρτάρι αλλά αυτοί είναι βαρύ death /doom , άσχετο με αυτά που βάζω τελευταία. Πρέπει να βρω τους άλλους που έλεγα και ήταν πολλοί καλοί αλλά μπορεί και να το διάλυσαν, δεν τους έχω ακούσει για αρκετό καιρό. Δεν θέλω να παρουσιάζω μπάντες που για διάφορους λόγους έχουν διαλυθεί η έχουν πάει αλλού τα μέλη τους.

Εδώ στο cd μας το Manifest θα βάλω ένα 7/10 γιατί σίγουρα το περίμενα καλύτερο, όχι βέβαια σαν τα πολύ καλά της πρώτης περιόδου με την Thalia στα φωνητικά αλλά τουλάχιστον σε παρόμοιο επίπεδο. Μου φαίνονται κάπως βιαστικές οι συνθέσεις αλλά είναι λογικό γιατί μετά από τόσες που έχουν βγάλει θα έχουν στερέψει από φρέσκες ιδέες. Απλώς έχουν γίνει λίγο πιο ροκ από ότι ήταν παλιά κυρίως με την επικράτηση του ηλεκτρονικού στοιχείου.

Σε μένα αρέσει το cd αλλά έχω πάνω από 20 οπότε τους έχω συνηθίσει σε όλες τις δημιουργίες τους. Κάποιος καινούριος στον χώρο θα το θεωρήσει μέτριο μάλλον. Θα πρέπει να ξεκινήσει να τους ακούει από τα πρώτα τους με την Thalia τραγουδίστρια και σιγά σιγά να έρθει προς τα πιο καινούρια. Δεν είναι ούτε άσχημο ούτε όμως και τέλειο, μια μέση κατάσταση που την ακούς ολόκληρη αλλά γυρνάς στο πιο κλασικό παλιό που είναι σαφώς ανώτερο.

Το tracklist του πολύ καλού cd από τους Mantus είναι το ακόλουθο:

1.Moritat
2.Fast perfekte Welt
3.Mantra
4.Nordwind
5.Durch die Nacht
6.Strassen Der Stadt
7.Lohokla
8.Kriegerin
9.Tote Geräusche
10.Keine Sterne
11.Dickicht
12.Die Hölle in mir
13.Empor

Η μπάντα ουσιαστικά αποτελείται από δύο ταλαντούχους μουσικούς:

Martin Schindler - Μουσική, στίχους, φωνητικά
Chiara Amberia - Φωνητικά

Το cd κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου του 2021 από την εταιρεία Trisol.

Είδος: Gothic rock / dark electro

Η συνολική διάρκεια του cd είναι 58 λεπτά.

Exit mobile version