LifeSteps.gr

Eleine - Dancing in Hell review (2020 release)

Eleine

Οι Eleine είναι από την Σουηδία και αυτό το άλμπουμ είναι η τρίτη τους στούντιο ηχογράφηση. Έχουν πει ότι ετοιμάζουν κάτι καινούριο για το άμεσο μέλλον, προς το παρόν έχουν ανακοινώσει ένα ep που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Τώρα που άλλαξαν και την εταιρεία τους είναι πια έτοιμοι για νέες δημιουργίες ελπίζω καλύτερες από τις παλιές. Ας εξετάσουμε πρώτα το παρόν Dancing in Hell cd που το έχω αρκετό καιρό και το σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να το βάλω η όχι.

Η ένσταση που είχα ήταν όχι για το στυλ του που μου αρέσει έτσι κι αλλιώς αφού ανήκει στο συμφωνικό μέταλ αλλά γιατί μοιάζουν πολύ με άλλη γνωστή μπάντα και δεν ήθελα να δημιουργηθεί κάποια σύνδεση αρνητική. Εντάξει το μοντέρνο μέταλ αρέσει σε πάρα πολλούς και σε μένα αρέσουν μερικά όμως αλλά όχι όλα και κυρίως οι μπάντες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παίζουν αυτό το φτηνό υπερμοντέρνο μέταλ για πέταμα.

Και επειδή η μπάντα προέρχεται από μια σκηνή που έχει ωραιότατα ακούσματα θα ήθελα κάποια στιγμή να αποκτήσουν τον δικό τους προσωπικό ήχο. Θέλουν να παραμείνουν στο μοντέρνο μέταλ, εντάξει αλλά κάντε το όπως οι Metalite που παρουσίασα πρόσφατα για παράδειγμα. Όμορφο, μοντέρνο μέταλ που ακούγεται ευχάριστα αλλά χωρίς ομοιότητες εμφανείς τουλάχιστον με γνωστές μπάντες.

Αυτή η μίμηση που επιδιώκουν κάποιοι καταντάει αρκετές φορές κουραστική για τον ακροατή. Εν τω μεταξύ οι κριτικές σε τέτοια έργα πέφτουν καλές και θάβονται άλλοι αξιολογότατοι καλλιτέχνες επειδή παίζουν τα παλιά καλά doom η κλασικές μελωδίες από τα 80's. Και το αστείο εδώ είναι ότι τα παιδιά έχουν όλο το ταλέντο να παίξουν διαφορετικά και δικά τους ακούσματα και έχουν επηρεαστεί φανερά από γνωστές μεν μπάντες με χιλιάδες οπαδούς αλλά δεν το έχουν ανάγκη γιατί έτσι δεν πας μπροστά.

Και με φέρνουν και μένα σε δύσκολη θέση σε σχέση με την βαθμολογία τους γιατί όπως έχω πει δεν μου αρέσει να θάβω μπάντες όπως κάνουν άλλοι πολύ εύκολα όταν δεν τους αρέσει το στυλ. Δεν μπορεί να τραγουδήσουν όλες σαν την Tarja για παράδειγμα, καμμιά σχέση εδώ με την υπόθεση βέβαια μεταφορικά το λέω. Όλες γίνανε Tarja και Sharon del Adel η και Simone Simons σε μια μέρα. Και άντε να έχουν την ίδια φωνή γιατί να μιμούνται το στυλ της ακριβώς.

Και καλά όλα τα άλλα όμως αυτοί που τους κριτικάρουν θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους αυτή την σημαντική λεπτομέρεια. Δεν βάζεις έτσι 9/10 σε μια μπάντα που κάνει σαφή αντιγραφή άλλης γνωστότατης. Εγώ τουλάχιστον αυτό το λαμβάνω σοβαρά στα υπόψη. Δεν μπορώ να προτείνω κάτι που θεωρώ κόπια κάτι άλλου. Για αυτό και έβαλα αυτό το review για να υπάρχει κάποια ισορροπία σε ότι ανεβάζω να μην θεωρείται δεδομένο ότι όλοι θα παίρνουν δεκάρια έτσι απλά. Ειδικά στο συμφωνικό μέταλ που το γνωρίζω καλά δεν θα περνάνε αυτά έτσι απλά.

Σε άλλα είδη που δεν ακούω θα τα αφήνω στην άκρη αλλά σε doom και συμφωνικό δεν περνάνε φτηνές απομιμήσεις. Υπήρχε και μια άλλη μπάντα που το έκανε αυτό έντονα αλλά επειδή πήγαινε προς το gothic στοιχείο πολύ το άφησα να περάσει στο έτσι. Και θα πληρώσουν την νύφη οι αγαπητοί μας Σουηδοί στο τέλος που δεν φταίνε σε τίποτα. Η άλλη μπάντα το έκανε με το πρώτο της album αυτό, ίσως βέβαια να έψαχναν τα πατήματα τους ακόμα, θα τους δώσω μια δεύτερη ευκαιρία φυσικά μήπως στο επόμενο ακουστούν αλλιώτικοι.

Άρα τι βαθμό να βάλω εδώ στα παιδιά που τουλάχιστον το παλεύουν να γίνουν καλύτεροι. Πιστεύω ένα 5/10 είναι απόλυτα καλό και ελπίζω να βελτιωθούν στο καινούριο τους δημιούργημα και θα το παρουσιάσω με μεγάλη ευχαρίστηση. Προς το παρόν συστήνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς φανς του συμφωνικού μέταλ.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Enemies
2.Dancing in Hell
3.Ava of Death
4.Crawl from the Ashes
5.As I Breather
6.Memoriam
7.Where Your Rotting Corpse Lie
8.All Shall Burn
9.Die From Within
10.The World We Knew
11.Die From Within (Symphonic Version)

Η μπάντα κατά την περίοδο που βγήκε το cd αποτελείτο από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Madeleine Liljestam – Φωνητικά
Rikard Ekberg – Κιθάρα και φωνητικά
Jesper Sunnhagen – Ντραμς
Ludwig Dante – Κιθάρα
Anton Helgesson – Μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου του 2020 από την εταιρεία Black Lodge Records.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 50 λεπτά.

Exit mobile version