LifeSteps.gr

In Flames - I, The Mask review (2019 release)

In Flames

Έβαλα τους κλασικούς In Flames για να ακούσω την πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους, το I, The Mask, που το είχα κάπου στην άκρη και δεν το είχα βάλει ποτέ να δω τι έχουν να μας πουν οι φίλοι μας από την Σουηδία. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί μαζί με τους At the Gates και τους θρυλικούς Dark Tranquillity βεβαίως έφτιαξαν την λεγόμενη σκηνή του Γκέτεμποργκ στο μελωδικό death metal που αγαπάμε. Άρα θα πρέπει να τους βλέπουμε με σεβασμό και να μην τους κατακρίνουμε αν αλλάξανε το στυλ τους. Χωρίς αυτές τις μπάντες δεν θα υπήρχε η μουσική όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μόλις έβαλα το cd να παίξει νόμιζα πως έκανα κάποιο λάθος και βρήκα άλλη μπάντα από τις εκατοντάδες που έχω στα συρτάρια. Αυτό που ακούω δεν είναι σίγουρα το μελωδικό μέταλ που έχω συνηθίσει να ακούω αλλά ένα μοντέρνο εναλλακτικό μέταλ, prog η πείτε το όπως θέλετε αλλά δεν είναι αυτό που ακούγαμε παλιά στα 90. Βέβαια η μπάντα κάνει πειραματισμούς από παλιότερα αλλά μην το κάνουν όπως άλλοι που αλλάξανε τελείως τον ήχο τους.

Και από ότι διαβάζω απογοήτευσαν τους περισσότερους φανς τους με την αλλαγή αυτή. Δεν έχουν άδικο αν το δούμε ψυχρά και θέλουμε πάντα την αγαπημένη μας μπάντα να παίζει τα ίδια και τα ίδια συνέχεια. Και εγώ που άκουγα το καινούριο ep των Within Temptation απογοητεύτηκα τόσο που δεν θα το παρουσιάσω λόγω σεβασμού στην αγαπημένη μου μπάντα.

Και τους Insomnium να ακούσω να το πηγαίνουν έτσι θα απογοητευτώ πλήρως και δεν θα τους κάνω καθόλου παρουσίαση. Με τους In Flames δεν είχα ποτέ αυτό το δέσιμο που έχω με άλλες μπάντες οπότε μπορώ και να τους δω σαν ένα καινούριο ροκ συγκρότημα κι όχι σαν μια κλασική μπάντα που έγραψε ιστορία και βοήθησε νέους στο να βρουν τον δρόμο τους στην μουσική.

Αν τους δω έτσι είναι καλό το δημιούργημα τους σαν ένα μοντέρνο μέταλ συγκρότημα και καμμιά σχέση με το μελωδικό death metal που είχαν πολύ παλιά όταν ξεκίνησαν. Πιστεύω θα αρέσουν περισσότερο στην νέα γενιά που της αρέσουν τα σύγχρονα ακούσματα κι όχι στους παλιούς σκληροπυρηνικούς metalheads που δεν κάνουν πίσω σε τίποτα. Εγώ τώρα τελευταία έχω συνηθίσει στο μοντέρνο στυλ του μέταλ αφού ολοένα και περισσότερες μπάντες το ενσωματώνουν στις συνθέσεις τους και δεν γίνεται να μην παρουσιάσω κανέναν από αυτούς.

Ειδικά οι μπάντες από την Σουηδία έχουν κάνει άλματα προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, άλλες πιο σωστά και άλλες με μέτρια αποτελέσματα. Ειδικά στο μελωδικό death metal έχουν εισάγει πολύ prog στοιχείο που πολλές φορές δεν ταιριάζει στο ύφος της μπάντας. Και στο συμφωνικό μέταλ έχουν βάλει πολύ μοντέρνο στυλ αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι το κρατούν σε καλό επίπεδο όπως οι αγαπημένοι Sirenia που παρουσίασα πρόσφατα.

Μου βάζουν και δύσκολα στην βαθμολόγηση οι αγαπητοί φίλοι μας από την Σουηδία, οι In Flames. Εγώ δεν θα το πάω στα άκρα όπως κάνουν οι περισσότεροι φανς τους που βάζουν κάτι 1-2 στα 10 σε διάφορα φόρουμς βέβαια κρίνοντας ανώνυμα μια σεβαστή μπάντα με πολλά χρόνια ιστορίας. Θα μπορούσαν να αποφύγουν τις κριτικές όπως έκανα εγώ με τους Within Temptation.

Άρα θα κρίνω ανεξάρτητα και όχι τι θα περίμενα να ακούσω. Έχει και μερικά πολύ καλά τραγούδια μέσα όπως το Stay with Me που μου αρέσει ιδιαίτερα. Σαν μοντέρνο μέταλ που το ακούω θα τους βάλω ένα 8/10 γιατί το έχω ακούσει ήδη 3 φορές και μου αρέσει για να το ξανακούσω. Παραγωγή και εκτέλεση άψογη από τους αγαπητούς μας In Flames. Θέλω να δω στο επόμενο δημιούργημα με τι θα πειραματιστούν. Έως τότε υπομονή και όσοι θέλουν ακούνε τα παλιά κλασικά η το καινούριο που είναι πολύ καλό έτσι κι αλλιώς.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1.Voices

2.I, The Mask

3.Call My Name

4.I Am Above

5.Follow Me

6.(This is our) House

7.We Will Remember

8.In this Life

9.Burn

10.Deep Inside

11.All the Pain

12.Stay with Me

13.Not Alone

Η μπάντα για αυτό το cd αποτελείτο από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Anders Fridén – Φωνητικά

Björn Gelotte – Κιθάρες

Niclas Engelin – Κιθάρες

Bryce Paul Newman – Μπάσο

Tanner Wayne – Ντραμς

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 55 λεπτά.

Είδος: Μελωδικό death metal μοντέρνου στυλ / Alternative metal / rock

Το cd κυκλοφόρησε την 1 Μαρτίου του 2019 από την εταιρεία Eleven Seven Music.

Exit mobile version