LifeSteps.gr

Μεγάλη συνέντευξη με την αγαπημένη μου μπάντα Walk in Darkness (2022)

μπάντα

Οι Walk in Darkness είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες από την γειτονική μας Ιταλία. Έχω την χαρά και την τιμή να συνομιλήσω με τον εγκέφαλο της μπάντας, τον ιδιαίτερα φιλοσοφημένο και αγαπητό Shaman, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μου αναλυτικά και όπως θα διαβάσετε πολύ εύστοχα αναλύοντας όλες τις παραμέτρους της σύγχρονης εποχής και του κόσμου που ζούμε. Μακάρι όλοι οι καλλιτέχνες να έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο τα δρώμενα, σίγουρα θα ζούσαμε καλύτερα γιατί η μουσική επηρεάζει την νεολαία που κινεί τα νήματα και επιφέρει τις επαναστάσεις αντί να είμαστε όλοι αραχτοί και να περιμένουμε την μοίρα μας σε έναν καναπέ.

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Shaman: Ιδρυτής, επικεφαλής, κιθάρα

Όλες οι συνθέσεις του γκρουπ είναι η εκδήλωση της μουσικής αισθητικής και της φιλοσοφίας του δημιουργού και κιθαρίστα Shaman, μυστηριώδους οραματιστή και προικισμένου με τρομερή δημιουργικότητα. Ο Shaman είναι μοναδικός στο να συνδυάζει την διαυγή και ρεαλιστική ανάλυση του κόσμου με ισχυρή οπτική επικοινωνία, πρωτότυπες μουσικές λύσεις και βαθιά, υποβλητική ποίηση. Ο Shaman είναι το άτομο που απάντησε στα πολλά ερωτήματά μας στην συνέντευξη που ακολουθεί και αισθανόμαστε ευλογημένοι για αυτό. Ο λόγος θα γίνει εμφανής μόλις διαβάσετε τα λεγόμενά του που αποκαλύπτουν ένα άτομο φιλοσοφημένο, ευφυέστατο και με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη για την ζωή.

Nicoletta Rosellini: Φωνητικά

Η μουσική μαγεία των Walk In Darkness ενισχύεται σημαντικά από το ταλέντο της front woman της μπάντας και τραγουδίστριας, της Nicoletta Rosellini. Μάλιστα, το μεγάλο εύρος της φωνής της Nicoletta δίνει την δυνατότητα να εκφραστούν σωστά οι περίπλοκες συνθέσεις των Walk In Darkness. Ο βασικός της τόνος είναι ζεστός και υποβλητικός, ενώ οι χαμηλότεροι τόνοι είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για σκοτεινές ερμηνείες με την ικανότητα να εναλλάσσονται φυσικά ανάμεσα σε μέταλ ερμηνείες και σε γλυκές, μελαγχολικές, αισθησιακές και σαγηνευτικές. Η Nicoletta είναι από εκείνες τις γυναίκες που ξεπερνούν κατά πολύ την τεχνική, ένα πραγματικό φυσικό ταλέντο που χρειάζεται οπωσδήποτε η διεθνής σκηνή.

Monkey Key: Μπάσο

Ο αθλητικός, σαγηνευτικός και δυναμικός μπασίστας Monk Key συνεργάζεται με επιτυχία σε όλες τις δημιουργίες του παραγωγικότατου Shaman.

Emiliano Paquinelli: Σκληρά φωνητικά

Ο Emiliano Pasquinelli, πρώην μέλος των THUCHULCA, με το ταλέντο του στα σκληρά φωνητικά, αποδείχτηκε τρομερά λειτουργικός για τον ήχο των Walk In Darkness σε σημείο να γίνει σχεδόν μόνιμο μέλος της μπάντας. Ο Emiliano έχει επίσης συνεισφέρει στα δύο πρώτα άλμπουμ της μπάντας.

Elisabetta Bettini: Φωνητικά

Η Elisabetta Bettini (TWO OF SPADES), ανερχόμενο μουσικό ταλέντο, συμμετέχει σε μερικούς στίχους στο τραγούδι "My Restless Wings".

Moon Wid: Μασκότ

Μια μεγάλη μπάντα όπως και μια μεγάλη ομάδα, οφείλει να διαθέτει και μασκότ, ένα πλάσμα ζωντανό ή φανταστικό, το οποίο να της φέρνει την πολυπόθητη τύχη που χρειάζεται για να πηγαίνουν καλά οι δραστηριότητές της. Θαυμάστε λοιπόν το χαριτωμένο σκυλάκι Moon Wid, μασκότ των Walk in Darkness, ένα πλάσμα που είναι ζωντανό και φανταστικό ταυτόχρονα, όπου το φανταστικό έχει την έννοια της ομορφιάς και της χαριτωμενιάς φυσικά.

Μετά τις απαραίτητες συστάσεις που προηγήθηκαν, ήρθε η στιγμή για το κυρίως "μενού" του άρθρου μας, δηλαδή για την απολαυστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο αγαπητός Shaman. Είστε έτοιμοι να βουτήξετε στα άδυτα ενός πανέξυπνου, φιλοσοφημένου και δημιουργικού μυαλού;

1) Ποιος ενέπνευσε το όνομα του συγκροτήματος και υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό?

Το όνομα Walk In Darkness περικλείει τη φιλοσοφία του συγκροτήματος. Οι Walk In Darkness πορεύονται στο σκοτάδι. Η ιδέα είναι η εξής: Οι Walk In Darkness πορεύονται ακάθεκτοι παρά το σκοτάδι που περιβάλλει τον κόσμο, αλλά είναι φορείς φωτός.

2) Μιλήστε μας για την ιστορία της μπάντας σας και τις καλύτερες στιγμές της σταδιοδρομίας σας μέχρι σήμερα.

Το συγκρότημα αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων μουσικών. Κάθε μέλος έχει ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο με άλλα συγκροτήματα, επίσης ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όταν αυτοί οι μουσικοί ενώθηκαν, άφησαν στην άκρη το παρελθόν τους και έγιναν οι άγνωστοι Walk In Darkness. Είχαμε προσφορές για συναυλίες από όλο τον κόσμο και πολλές προσφορές από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, αλλά οι Walk In Darkness θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι και αυτόνομοι. Η καλύτερη στιγμή μας ήταν η μέρα που η Nicoletta Rosellini επιβιβάστηκε στο πλοίο μας που ταξιδεύει σε σκοτεινούς ωκεανούς, αναζητώντας την στεριά.

3) Η ανθρωπότητα περνά σκοτεινούς καιρούς με πανδημίες, πολέμους και φτώχεια. Εσείς πιστεύετε ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μουσικής σε αυτή την πολυπόθητη αναγέννηση;

Πιστεύουμε ότι όλα όσα περνά η ανθρωπότητα δεν είναι τυχαία. Οι πανδημίες και η φτώχεια αποτελούν μέρος της διανθρωπιστικής ατζέντας. Υποφέρουμε από την κατάργηση των προσωπικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την έλευση ενός δυστοπικού και παγκοσμιοποιημένου κόσμου όπου κάθε άτομο βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Η μουσική είναι απαραίτητη για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Ωστόσο, οι καλλιτέχνες και οι μπάντες που, στη δεκαετία του 1980 αμφισβήτησαν το σύστημα στο όνομα της ελευθερίας, είναι επί του παρόντος σχεδόν όλοι ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα.

Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω καλύτερα, ο κόσμος της μουσικής μιλάει για ελευθερία όταν υπάρχει ελευθερία. Αν δεν υπάρχει ελευθερία, όπως συμβαίνει τώρα, οι καλλιτέχνες σιωπούν για να μην αντιταχθούν στο σύστημα και υποστούν τις συνέπειες.
Οι Walk In Darkness είναι διαφορετικοί, είναι στρατιώτες στην υπηρεσία της ελεύθερης ανθρωπότητας και οι στίχοι των τραγουδιών τους είναι πολύ σαφείς σχετικά με αυτό.

4) Στη δεκαετία του 1980 υπήρχαν πολλές καλές μπάντες αλλά όχι το πλήθος των καλλιτεχνών που υπάρχουν σήμερα. Πιστεύετε ότι αυτή η πληθώρα ταλαντούχων καλλιτεχνών επιτρέπει σε μεμονωμένους καλλιτέχνες να επιβιώσουν στις μέρες μας, βγάζοντας τα προς το ζην από τη μουσική;

Σήμερα, μεγάλο μέρος της μουσικής είναι απλώς ένα τεχνολογικό προϊόν, χωρίς ψυχή. Αυτή τη στιγμή, εκείνοι που ζουν αξιοπρεπώς από τη μουσική είναι μόνο εκείνοι που είναι λειτουργικοί στο κυρίαρχο σύστημα πληροφοριών. Είναι οι μόνοι που υποστηρίζονται από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και γνωρίζουμε ότι είναι οι χειρότεροι.

5) Ποια είναι τα αγαπημένα σου συγκροτήματα, παλιά και νέα;

Paradise Lost, Draconian, Type O Negative, Fields of the Nephilim, Cradle Of Filth. Από τους κλασικούς καλλιτέχνες, ο Jim Morrison και οι διαχρονικοί Pink Floyd. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι αγαπάμε την ethnic μουσική γενικά και την ανατολίτικη μουσική.

6) Προτιμάς το gothic ή το doom στοιχείο στις συνθέσεις σου; Εμείς που μεγαλώσαμε
με Candlemass, Paradise Lost, Anathema κ.λπ. προτιμάμε το doom και πιστεύουμε ότι ταιριάζει απόλυτα με τη μελαγχολική φωνή της Nicoletta.

Τα στοιχεία Gothic και Doom συνδυάζονται. Μερικές φορές κυριαρχεί o βαρύτερος ήχος, άλλες φορές η γοτθική διάθεση, σε μια πιο σπάνια μορφή. Ορίζουμε τον ήχο μας σαν goth doom «ατμοσφαιρικό και αιωρούμενο, σχεδόν ψυχεδελικό». Η φωνή της Νικολέττας είναι πολύ ευέλικτη και έχει τεράστιες δυνατότητες, δεν την έχουμε εξερευνήσει ακόμη πλήρως.

7) Πώς βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας καθώς και τον ρόλο των δισκογραφικών εταιρειών (μεγάλων ή ανεξάρτητων) και των social media, στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;

Επιλέξαμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι, δεν θέλουμε να ισοπεδωθούμε από τις μόδες και τις ανάγκες της αγοράς. Οι Walk In Darkness είναι μια εγγεγραμμένη εταιρεία που διαχειρίζεται όλα τα έσοδα από τη μουσική μας. Κερδίζουμε αρκετά για να συνεχίσουμε το μουσικό μας ταξίδι, αλλά κάνουμε και άλλες καθημερινές δουλειές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν λίγη ελευθερία έκφρασης, αλλά, φυσικά, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε.

8) Έχετε κάποια νέα μουσικά έργα στα σκαριά στο άμεσο μέλλον;

Ολοκληρώνουμε το τέταρτο άλμπουμ μας που θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος. Στη συνέχεια, θα δούμε αν υπάρχουν κάποιες καλές ευκαιρίες για ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη.

9) Είναι στα σχέδιά σας μια συναυλία στη χώρα μας ώστε να σας απολαύσουν οι Έλληνες θαυμαστές από κοντά?

Θα θέλαμε να έρθουμε στη χώρα σας και θα το κάνουμε, είναι μια υπόσχεση. Αγαπάμε τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες είναι τα εγγόνια του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη. Αυτοί οι άντρες είναι αυτοί που έχουν δώσει λογική, φιλοσοφία και πολιτισμό στην ανθρωπότητα. Η Ελλάδα είναι η καταγωγή του πολιτισμού, της μουσικής, της τέχνης και των πάντων.

10) Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός μουσικού παραγωγού δίπλα σε έναν καλλιτέχνη στην σύγχρονη δισκογραφία; Αν έχετε παραγωγό, ποιος είναι και πώς έχει συνεισφέρει στον ήχο σας?

Δεν γνωρίζω. Δεν έχουμε πραγματικούς παραγωγούς. Ο μηχανικός ήχου μας, ο Alessandro Guasconi είναι σχεδόν μέλος της μπάντας. Γελάει και κλαίει μαζί μας.

11) Πώς βλέπετε την εξέλιξη της metal μουσικής σκηνής στη χώρα σας; Εσείς
εντοπίσατε κάποιες ελπιδοφόρες νέες προσπάθειες;

Στην Ιταλία όπως και σε άλλες χώρες, η μουσική είναι αιχμάλωτη των λόμπι και της μουσικής βιομηχανίας, η οποία εφαρμόζει στρατηγικές μάρκετινγκ επενδύοντας στην προώθηση του ραδιοφώνου και των μέσων ενημέρωσης γενικότερα. Αυτές οι στρατηγικές δεσμεύουν τους DJ να προωθούν και να μεταδίδουν μόνο μουσική για την οποία παρέχονται πλούσια διαφημιστικά συμβόλαια. Όλα αυτά διαφθείρουν το σύστημα γιατί η μουσική δεν εξελίσσεται αυθόρμητα ως τέχνη, σύμφωνα με την ευαισθησία των καλλιτεχνών, αλλά ως λειτουργικό προϊόν στο σύστημα που καθοδηγείται από τις επιχειρήσεις. Η μόνη δυνατότητα είναι να βγούμε από τη λογική της αγοράς. Εάν δεν είναι δυνατό να ζήσουν οι καλλιτέχνες μόνο από τη μουσική, είναι ακόμα εφικτό να βγάζουν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν και επίσης να κάνουν μουσική.

12) Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι συνεργάτες σας και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Οι συνεργάτες μας είναι όλοι όσοι συμμετέχουν στην δουλειά μας, παρέχοντας τις εξαιρετικές επαγγελματικές τους ικανότητες. Από αυτή την άποψη πρέπει να αναφέρω τον Alessandro Guasconi (μηχανικός ήχου, Virus Studio με έδρα τη Σιένα της Τοσκάνης) και τον Lorenzo Avanzi (δημιουργός βίντεο των AVZ Studios με έδρα το Μιλάνο της Λομβαρδίας).

13) Η μουσική ή οι στίχοι προηγούνται στη σύνθεση των τραγουδιών σας; Από που αντλείτε έμπνευση και για τα δύο;

Εμπνεόμαστε από την πραγματικότητα του κόσμου. Παρελθόν, παρόν και μέλλον της ανθρωπότητας η οποία ταξιδεύει διαρκώς στις γραμμές του χρόνου, στο δρόμο προς τη Βαβυλώνα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη μουσική και την ίδια ακριβώς σημασία στον στίχο. Στίχοι και μουσική είναι αδιαίρετα. Το μουσικό και εννοιολογικό μήνυμα για εμάς πρέπει να είναι μοναδικό και κατανοητό.

14) Ως έμπειροι μουσικοί, ποιες δεξιότητες αναζητάτε από έναν καλλιτέχνη πριν τους φέρετε στο συγκρότημα; Για παράδειγμα, προέχει ο χαρακτήρας ή η μουσική του ικανότητα?

Η ικανότητα στον χειρισμό των μουσικών οργάνων και ο επαγγελματισμός είναι απαραίτητα, αλλά για εμάς μετράει περισσότερο η αφοσίωση, ο ενθουσιασμός και η προώθηση της κοινής μας δημιουργίας.

15) Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία του Covid το συγκρότημά σας;

Η πανδημία έδειξε μόνο ότι οι ανησυχίες μας ήταν δικαιολογημένες. Στην πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2018, πολύ πριν την πανδημία, είχαμε ήδη κυκλοφορήσει το άλμπουμ "Welcome To The New World" που εξέφραζε την επικείμενη αλλαγή κοσμοαντίληψης και την έλευση ενός νέου κόσμου και μιας νέας κανονικότητας με ακύρωση του πολιτισμού των λαών, ισοπέδωση και υποδούλωση στην παγκόσμια εξουσία και περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

16) Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της μπάντας σας είναι να κρύβετε τα χαρακτηριστικά των μελών της πίσω από κουκούλες, εκτός από τη Nicoletta. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (συμβολικός - μυστικιστικός) πίσω από αυτή την κίνηση ή είναι μια αισθητική επιλογή που προσδίδει μυστήριο στο συγκρότημα;

Οι μουσικοί είναι απρόσωποι γιατί αντιπροσωπεύουν όλη την ανθρωπότητα που ακόμα αγωνίζεται και πιστεύει στα συναισθήματα, τον πολιτισμό, τα ιδανικά και την ελευθερία.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που αγωνίζονται και που δεν τους γνωρίζουμε και που επομένως δεν έχουν πρόσωπο. Για να εκπροσωπήσουμε όλους αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους από κάθε ήπειρο, συσκοτίζουμε την ταυτότητά μας ως άτομα. Έτσι, εμφανιζόμαστε απρόσωποι.

17) Η τελευταία λέξη ανήκει σε εσάς. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά που μας κάνατε την τιμή να μας μιλήσετε και ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά σε μια συναυλία στη χώρα μας.

Σας ευχαριστούμε. Θέλουμε να πούμε σε όσους μας ακολουθούν στην Ελλάδα αλλά και σε όλους τους φίλους μας ότι αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για όλη την ανθρωπότητα.
Αλλά δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε, ο καθένας μας πρέπει να περπατήσει και να επιβιώσει από αυτό το σκοτάδι. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί με όλους όσους συναντάμε και να κουβαλάμε πάντα μαζί μας τη σπίθα της ανθρωπιάς. Αργά ή γρήγορα, θα υψώσουμε τις σπίθες μας στον ουρανό, όλοι μαζί, και θα είναι ξανά μέρα.

Η μπάντα κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα τους εξής δίσκους:

1. In the Shadows of Things κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2017, αγοράστε το εδώ 

2.Welcome to the New World κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου 2018, αγοράστε το εδώ

3.On the Road to Babylon κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου του 2020, αγοράστε το εδώ

Exit mobile version