LifeSteps.gr

WandaVision review

WandaVision

Λατρεύω τις αμφίσημες προτάσεις, φράσεις, λέξεις και τίτλους σαν το WandaVision, όλα δηλαδή όσα μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους, παρέχοντας μια πρώτη ερμηνεία για όσους δεν ενδιαφέρονται για βαθύτερα νοήματα και μια δεύτερη, κρυμμένη ερμηνεία, η οποία προορίζεται για εκείνους που θέλουν να εξασκήσουν το μυαλό τους, εμβαθύνοντας και αναζητώντας νοήματα.

Η απλή ανάγνωση του WandaVision, του τίτλου της πρώτης τηλεοπτικής σειράς της φάσης 4 του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, μας πληροφορεί ότι θα παρακολουθήσουμε μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί το ζεύγος Wanda Maximoff, η πασίγνωστη Scarlet Witch, και Vision, το πανίσχυρο ανδροειδές, (αμφότερα μέλη της ομάδας των Εκδικητών (Avengers). Αρκούν μερικά λεπτά θέασης του ασπρόμαυρου αρχικά φίλμ με τους πρωταγωνιστές να συμπεριφέρονται σαν χαρακτήρες σειράς sitcom του μακρινού παρελθόντος για να σκαλίσουμε λίγο το μυαλό μας και να αντιληφθούμε ότι, με γνώμονα τα όσα συνέβησαν στο Endgame, αυτό που βλέπουμε είναι τελικά ένα Wanda's Vision, δηλαδή το όραμα, το όνειρο που έχει η Wanda για την ζωή της.

Είναι αναπόφευκτο αρκετοί οπαδοί του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel να "ξενερώσουν" άσχημα στα πρώτα επεισόδια όπου η δράση επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των χαρακτήρων και στο χιούμορ που πηγάζει από μπλεξίματα λόγω της μαγικής φύσης της πρωταγωνίστριας και της ανδροειδούς φύσης του πρωταγωνιστή. Προσωπικά δεν θα είχα το παραμικρό πρόβλημα αν ολόκληρη η σειρά συνεχιζόταν στο ίδιο μοτίβο, ακόμα και σε ασπρόμαυρο στυλ. Λατρεύωντας τις κλασικές σειρές sitcom Bewitched (Η Μάγισσα) και I Dreamed of Jeannie (Η Τζίνι και το Τζίνι), μπήκα αμέσως στο πνεύμα του θεάματος, εκτιμώντας τις κωμικές καταστάσεις που ξεπηδούσαν η μια μετά την άλλη αλλά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Elizabeth Olsen και Paul Bettany, μεγάλων υποκριτικών ταλέντων της τελευταίας γενιάς.

Με την πετυχημένη χρήση των κοντινὠν πλάνων, έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε το πλήθος των συναισθηματών που αποτυπώνονται στα πρόσωπα των χαρακτήρων και, το γέλιο του αόρατου κοινού που σιγοντάρει τις διάφορες καταστάσεις, μας ωθεί να γελάσουμε, ακόμα και αν δεν έχουμε "πιάσει" το τελευταίο αστείο. Αναπόφευκτα η σειρά άρχισε να μεταμορφώνεται από επεισόδιο σε επεισόδιο, μετατρεπόμενη σε ένα χρονικό των sitcom σειρών από δεκαετία σε δεκαετία.

Elizabeth Olsen is Wanda Maximoff in Marvel Studios’ WANDAVISION, exclusively on Disney+.

Η αδιάκοπη μεταμόρφωση έδωσε την ευκαιρία στην καλλιτεχνική διεύθυνση να πραγματοποιήσει πραγματικά θαύματα, αντίστοιχα των δυνάμεων της Wanda, στολίζοντας το σκηνικό και τους χαρακτήρες με τα ρούχα και το ντεκόρ της εκάστοτε δεκαετίας. Για εμένα, η παράλληλη δράση εκτός του sitcom κομματιού, δεν μου έλεγε κυριολεκτικά τίποτα. Ο έξω κόσμος, ακόμα και όταν ο έσω είναι ασπρόμαυρος, είναι εντελώς άχρωμος, με αδιάφορους όσο και στερεότυπους χαρακτήρες.

Elizabeth Olsen is Wanda Maximoff and Paul Bettany is Vision in Marvel Studios’ WANDAVISION, exclusively on Disney+.

Ασφαλώς, σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν που χαρακτηρίζεται από δράση και βία (έστω και κωμική) όπως αυτό της Marvel, ἠταν αναμενόμενο να σπάσει η υπερφυσική φούσκα της Wanda και να προκύψουν ζόρικες καταστάσεις. Εκτός από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της σειράς, κρατώ μια πραγματική ανατροπή προς το τέλος της, η οποία με γύρισε σε δευτερόλεπτα πίσω στην παιδική ηλικία και στα περιοδικά Spider Man που κατανάλωνα με βουλιμία. Ο λόγος; Η εμφάνιση ενός χαρακτήρα του οποίου θυμόμουν το όνομα αλλά το είχα θάψει στα πιο μακρινά σημεία της μακροπρόθεσμης μνήμης μου.

Elizabeth Olsen is Wanda Maximoff and Paul Bettany is Vision in Marvel Studios’ WANDAVISION, exclusively on Disney+.

Κατέστη σαφές λοιπόν ότι το σενάριο στο WandaVision είναι διαφανές από την πρώτη στιγμή και κρύβει μόνο μια έκπληξη για τους θεατές που έχουν παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Marvel Universe που προηγήθηκαν. Η κατεξοχήν δράση που προσφέρει, τουτέστιν η επίδειξη των δυνάμεων των υπερανθρώπων που συμμετέχουν στην ιστορία, είναι απολαυστική αλλά περιορισμένη με αποτέλεσμα η πραγματική απόλαυση να αντλείται από το ντεκόρ και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Σε εννοιολογικό επίπεδο απόλαυσα ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ενας υπεράνθρωπος τα ψυχικά του τραύματα, μια μέθοδος που δεν περιορίζεται μόνο σε πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις. Η ισχύς που διαθέτει ένα άτομο το καθιστά ικανό να μεταπλάσει την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω του, προξενώντας μικρό ή μεγάλο κακό σε όσες ζωές αγγίξει με τις πράξεις του. Πέραν τις αισθητικής και υποκριτικής απόλαυσης που αποκόμισα από την σειρά WandaVision, την ανέγνωσα και σαν μια συναρπαστική ψυχολογική μελέτη που ανατομεί τους κατέχοντες την εξουσία.

Paul Bettany is Vision and Elizabeth Olsen is Wanda Maximoff in Marvel Studios' WANDAVISION, exclusively on Disney+.

Σας συνιστώ να αποφύγετε το λάθος που διέπραξα και να απολαύσετε το WandaVision προτού δείτε το Doctor Strange in the Multiverse of Madness γιατί η σειρά αποτελεί προοίμιο της ταινίας, προοιωνίζοντας τα γεγονότα που αποτυπώνει. Την προτείνω ανεπιφύλακτα στους οπαδούς της Marvel αλλά και σε όσους αγαπούν τα sitcoms.

Exit mobile version