LifeSteps.gr

Gojira - Fortitude review (2021 release)

Gojira

Οι Gojira από την Γαλλία είναι μια γνωστή πιστεύω μπάντα στους περισσότερους που ακούνε συστηματικά μέταλ μιας και βρίσκονται πολλά χρόνια στον χώρο και αυτή είναι η έβδομη δημιουργία τους. Για την ακρίβεια υπάρχουν από το 1996 και παίζουν ένα είδος που δεν συναντούμε και πολύ συχνά στις νέες κυκλοφορίες, το προοδευτικό death metal. Ίσως για αυτό και εγώ δεν τους ακούω συχνά επειδή τέτοια cd είναι λίγα κάθε χρόνο και ρίχνω το βάρος στα υπόλοιπα που είναι δεκάδες.

Δεν τους έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα και βρήκα αυτό το cd μπροστά μου και σκέφτηκα "ποτέ δεν είναι αργά". Φέτος στα prog death metal είχα μόνο τους εξαιρετικούς Persefone και τους κλασικούς Meshuggah βέβαια. Δεν θυμάμαι να παρουσίασα κάποιο άλλο σε αυτό το είδος που είναι αρκετά σπάνιο. Θα το ήθελα λίγο πιο γρήγορο το cd μιας και συνήθισα στον ρυθμό των Meshuggah και με έχουν κακομάθει. Είναι πολύ πιο προοδευτικό από ότι το περίμενα και είναι ένα είδος που δεν έχω πολύ εμπειρία μιας και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα.

Έχει και το μοντέρνο του στοιχείο για να γίνει πιο αρεστό στο κοινό αλλά πιστεύω θα έπρεπε να είχαν βασιστεί περισσότερο στο death στοιχείο τα παιδιά παρά να το κάνουν πλήρως εμπορικό. Δυστυχώς η μουσική βιομηχανία έχει δώσει όλο το βάρος στην ποσότητα παρά στην ποιότητα. Τουλάχιστον παλιότερα σε προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία να επιλέξει κανείς. Τώρα ότι προσφέρεται είναι για τον σωρό και το εύκολο κέρδος.

Από τα 200 cd που έχω ακούσει για φέτος μόνο άντε να άξιζαν για ολόκληρο άκουσμα τα 30 περίπου και από αυτά ξεχώρισαν ήδη τα πρώτα 10 για τις υποψηφιότητες της χρονιάς. Τα υπόλοιπα δεν ήταν τίποτα σπουδαίο για να ασχοληθεί κανείς. Και δεν είναι μόνο οι καινούριες μπάντες που ούτως η άλλως ακολουθούν τους παλιότερους, ήταν και πολλές γνωστές κλασικές μπάντες που μπήκαν στον βάλτο με τις βαρετές και επαναλαμβανόμενες κυκλοφορίες τους.

Βέβαια τα παιδιά εδώ είναι έμπειροι μουσικοί και κατόρθωσαν να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο προιόν σε αντίθεση με πολλούς νέους που πελαγοδρομούν. Είναι και το είδος δύσκολο όπως είπα και πιο πριν και ευτυχώς που κατάφεραν και το κράτησαν σε ανεκτά επίπεδα αλλιώς θα το έβγαζα. Εντάξει δεν είναι και οι Meshuggah που τους ακούω πολύ ευχάριστα αλλά δεν είναι και για πέταμα το cd των φίλων μας από την Γαλλία.

Θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερο σαφώς αλλά στο προοδευτικό μέταλ δεν έχω βρει δυστυχώς πολλά καλά για να ακούω και έτσι έχω μείνει στα υπόλοιπα είδη που βγάζουν συνεχώς και ποιοτικά cd σαν το συμφωνικό μέταλ που έχω ένα τόνο από αυτά και δεν προλαβαίνω να τα ακούσω όλα όπως θα ήθελα. Δεν ξέρω και τι να βάλω ως βαθμολογία σε ένα είδος που δεν είμαι δυνατός και δεν με ενθουσιάζει κιόλας το cd. Ελπίζω να μην έπεσα και στο χειρότερο της μπάντας γιατί έχω πολύ καιρό να ακούσω τα παλιά τους και τα έχω ξεχάσει.

Τέλος πάντως θα βάλω ένα 7/10 αφού δεν ξέρω αν θα αρέσει στους φίλους του είδους και του πιο μοντέρνου μέταλ. Δεν είναι για πέταμα απλώς δεν ξεχωρίζει για να μπει στα καλά, έτσι κι αλλιώς είναι περσινή κυκλοφορία. Μακάρι να βγάλουν κάτι καλύτερο και θα το παρουσιάσω αμέσως. Προς το παρόν θα αρκεστούμε σε αυτό που από ότι βλέπω δεν άρεσε πολύ σε αρκετούς κριτικούς. Μόνο να έχουν ιδέα από προοδευτικό μέταλ και να μην βάζουν έτσι ένα χαμηλό βαθμό χωρίς λόγο. Εγώ το βρίσκω καλό αλλά θα ήθελα λίγο περισσότερο death metal στην σύνθεση. Πάντως παραγωγή και εκτέλεση άψογη, μπράβο στα παιδιά.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Born for One Thing
2.Amazonia
3.Another World
4.Hold On
5.New Found
6.Fortitude
7.The Chant
8.Sphinx
9.Into the Storm
10.The Trails
11.Grind

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Joe Duplantier - Φωνητικά, κιθάρα
Mario Duplantier - Ντραμς
Christian Andreu - Κιθάρα
Jean-Michel Labadie - Μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου του 2021 από την εταιρεία Roadrunner Records.

Είδος: Progressive death metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 52 λεπτά.

Exit mobile version