LifeSteps.gr

Myrath – Shehili review (2019 release)

Myrath

Το cd αυτό από τους Myrath παρότι είναι παλιότερη κυκλοφορία το έβαλα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι καλό για το είδος του που είναι προοδευτικό μέταλ και δεύτερο γιατί τα παιδιά προέρχονται από την Τυνησία που ειλικρινά δεν ήξερα αν είχε μέταλ σκηνή ενεργή αφού δεν είχα ακούσει ποτέ έως τώρα κάτι από εκεί. Και ο συνδυασμός παράδοσης και μέταλ όταν γίνεται σωστά φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Νομίζω ότι είναι το δεύτερο cd που ακούω φέτος με σαφείς επιρροές από εξωτικές περιοχές και καταστάσεις μετά το φανταστικό Attarghan από τους φίλους μας τους Glasya που το θεωρώ μέχρι τώρα τουλάχιστον το καλύτερο συμφωνικό μέταλ του 2022. Έχουμε βέβαια ακόμα καιρό μέχρι να κλείσουν όλες οι κυκλοφορίες και να τελειώσει ο χρόνος αλλά έχει μπει μπροστά άνετα ακολουθούμενο από το Pirates και δύο άλλα. Γενικά από συμφωνικά πάει πολύ καλά η χρονιά.

Και στο μελωδικό death metal πάει δυνατά η χρονιά με πρώτο το The Halo Effect και τους φανταστικούς Saor βέβαια. Τώρα που έχουν μπερδευτεί τα προοδευτικά μέταλ με τα κανονικά πολλά cd πατάνε πάνω σε δύο κατηγορίες και βάζουν δύσκολα στην επιλογή τους. Περιμένω και τους Soilwork αύριο που είμαι σίγουρος ότι θα είναι στα καλύτερα. Στο thrash ο ένας αντιγράφει τον άλλο και δεν υπάρχει φανερός διεκδικητής εκτός ίσως από τους θρυλικούς Kreator.

Στο black metal που ούτως η άλλως δεν παρακολουθώ και δεν ακούω σχεδόν ποτέ μάλλον οι Gaerea θα βγουν πρώτοι όπως τους έχω ακούσει. Για doom τι να πω εκτός από που είναι τα καινούρια;. Κάτι παλτά αντιγραφείς υπάρχουν που δεν με ικανοποιούν, μάλλον κανά funeral doom θα βγει πρώτο. Στα υπόλοιπα είδη υπάρχουν μερικοί αλλά όχι και πολλοί διεκδικητές αφού όλοι παίζουν τα παλιά κλασικά του 80 στο μελωδικό μέταλ - hard rock - glam rock.

Αυτή η μανία με τις περισσότερες καινούριες κυρίως μπάντες να μιμούνται τους παλιούς δεν περιγράφεται. Έχω περίπου 20 cd που ακούγονται σαν τους Whitesnake, Saxon, Whitelion, Dare, Bonfire και δεκάδες άλλους κλασικούς καλλιτέχνες των φανταστικών 80'ς. Εντάξει έχουν επηρεαστεί από αυτούς το καταλαβαίνω αλλά αυτοί αντιγράφουν σαν να είναι κάποιο διαγώνισμα για τις πανελλήνιες.

Να ξαναγυρίσω και στους αγαπητούς μας φίλους από την Τυνησία και να πω ότι ο συνδυασμός του παραδοσιακού folk στοιχείου της πατρίδας τους με το μέταλ είναι πολύ επιτυχημένο και τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα πολλά συγκροτήματα του προοδευτικού μέταλ. Έχει και καλή φωνή ο τραγουδιστής για το είδος όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που παίζουν πολύ καλά και δείχνουν το ταλέντο τους. Δεν περίμενα ότι θα βρω κάποια αξιόλογη μπάντα σε μια τέτοια χώρα αλλά είμαι χαρούμενος που τους ανακάλυψα έστω και αργά.

Αφού βάλω και ένα 7/10 στο cd Shehili για την προσπάθεια των φίλων μας να το συστήσω σε αυτούς που τους αρέσει να εξερευνούν εξωτικές περιοχές και τους αρέσει η περιπέτεια όπως και να ακούνε μέταλ με έντονο τοπικό folk στοιχείο σωστά δοσμένο όμως για να είναι ευχάριστο. Σε αυτούς θα αρέσει, στους υπόλοιπους δεν ξέρω, θα πρέπει να ακούσουν 2-3 τραγούδια πριν αποφασίσουν. Τώρα που υπάρχει το youtube είναι εύκολο να βρίσκουμε την μουσική που μας αρέσει.

Το tracklist αυτού του ξεχωριστού cd είναι το ακόλουθο:

1. Asl
2. Born to Survive
3. You’ve lost yourself
4. Dance
5. Wicked Dice
6. Monster in my Closet
7. Lili Twil
8. No Holding back
9. Stardust
10. Mersal
11. Darkness Arise
12. Shehili

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελούντο από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Zaher Zorgati – Φωνητικά
Malek Ben Arbia – Κιθάρα
Anis Jouini – Μπάσο
Elyes Bouchoucha – Πλήκτρα
Morgan Berthet – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 3 Μαίου του 2019 από την εταιρεία earMusic Records.

Είδος: Progressive metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 47 λεπτά.

Το επίσημο site των φίλων μας από την Τυνησία είναι εδώ.

Exit mobile version