LifeSteps.gr

Soulfly - Totem review

Soulfly

Ο Max Cavalera αποτελεί μια μεγάλη μορφή της metal σκηνής. Είτε κάποιος έχει αρνητική είτε θετική άποψη για το ποιον του, εθελοτυφλεί (τουλάχιστον) αν δεν αντιλαμβάνεται τη συμβολή του στο χώρο της ακραίας μουσικής. Το γεγονός δε ότι συμμετέχει σε κάμποσα projects, πέρα από το βασικό του όχημα, τους Soulfly, δείχνει έναν άνθρωπο «ταγμένο» πάνω στη μουσική του. Βέβαια, όπως και όλοι οι μουσικοί της γενιάς του, εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει απλώς μέτριες προς ικανοποιητικές δουλειές, απόρροια της συνθετικής κόπωσης που αναπόφευκτα εμφανίζεται, όταν γράφεις ασταμάτητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο, πραγματικά, μεγάλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε κάτω από το όνομα των Soulfly ήταν το τεράστιο «The Dark Ages» του 2005. Έκτοτε, η πορεία των Soulfly κινείται σε λιγότερο εντυπωσιακούς ρυθμούς, με μετρημένα μόνο κομμάτια να ξεχωρίζουν σε κάθε άλμπουμ, με το μέχρι πρότινος πιο πρόσφατο «Ritual» ίσως να βρίσκεται ένα κλικ παραπάνω. Μια πορεία που έμελλε να διαταραχθεί με την αποχώρηση του κιθαρίστα Marc Rizzo, συνεργάτη του Max για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου των Soulfly από το «Prophecy» μέχρι το «Ritual» και όχι μόνο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Max δεν πτοήθηκε από την απώλεια του Rizzo, η οποία σημειωτέων δεν πραγματοποιήθηκε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, και προχώρησε στην πρόσληψη του Arthur Rizk για τη θέση του lead κιθαρίστα. Μια ομολογουμένως εύστοχη κίνηση, καθώς ο κύριος Rizk βρίσκεται στο τιμόνι των σπουδαίων Eternal Champion και Sumerlands, ενώ αποτελεί και έναν πρώτης τάξεως παραγωγό (Kreator, Code Orange και δε συμμαζεύεται).

Σε συνδυασμό με την επιθυμία του Max να επιστρέψει στις thrash/death ρίζες του, εποχής «Arise» και «Beneath the Remains» και με λιγότερα έως μηδαμινά tribal στοιχεία, η επιλογή του Rizk έρχεται κουτί. Και αυτό αποδεικνύεται στο νέο άλμπουμ «Totem» και το αποτέλεσμα που βγαίνει από τα ηχεία μας, το οποίο είναι καταιγιστικό. Ειδικά η πρώτη τετράδα τραγουδιών είναι σαρωτική για τους λάτρεις του old school thrash, με in-your face δολοφονικά riffs και ρυθμούς ιδανικούς για να σπάσουν τα άλατα του σβέρκου.

Όμως, κάπου εδώ φτάνουμε και στο συνηθισμένο ελάττωμα των τελευταίων δίσκων των Soulfly, με τα υπόλοιπα κομμάτια του «Totem» να μη φτάνουν το επίπεδο των προαναφερθέντων και κατά συνέπεια να συνιστούν την ακρόαση απλώς ικανοποιητική. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κακές συνθέσεις, απεναντίας, διαθέτουν αρκετό ενδιαφέρον όπως το «Ecstasy of Gold» ή το ομότιτλο, ενώ το αρκετά καλό 9λεπτο «Spirit Animal» (με τη συμμετοχή του θετού γιου του Richie) νομίζω ότι ήθελε ένα μικρό «κοψιματάκι» στα λιπαρά του.

Απλώς δεν προσφέρουν κάτι το πραγματικά αξιοσημείωτο, πέρα από το να κινούνται στο επίπεδο του «αξιοπρεπείς». Εν ολίγοις, το «Totem» προσθέτει έναν ακόμα αξιόλογο δίσκο στην τεράστια καριέρα του Max Cavalera και των Soulfly, που δε θα ξετρελάνει το κοινό του, αλλά σίγουρα είναι ικανό να προσφέρει αρκετές δυνατές συγκινήσεις.

Βαθμολογία: 7/10

Playlist:
1 Superstition 3:15
2 Scouring The Vile 2:52
3 Filth Upon Filth 2:54
4 Rot In Pain 2:48
5 The Damage Done 3:59
6 Totem 5:32
7 Ancestors 3:10
8 Ecstasy Of Gold 3:37
9 Soulfly XII 2:35
10 Spirit Animal 9:33
Total playtime: 40:12

Σύνθεση της μπάντας:

Max Cavalera  - Φωνητικά και κιθάρα
Zyon Cavalera - Ντραμς
Mike Leon - Μπάσο

Label: Nuclear Blast
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Αυγούστου 2022

Exit mobile version