LifeSteps.gr

A-Z – A-Z review

A-Z

Διαβάζοντας το όνομα της μπάντας, ομολογουμένως δύσκολα θα έβγαζε κανείς άκρη αν δε γνώριζε ποια άτομα την απαρτίζουν. Οι A-Z πρόκειται για το νέο, κανονικό σχήμα, του τεράστιου ντράμερ Mark Zonder (Warlord, Fates Warning), ο οποίος αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή του παλιού συνεργάτη του, Ray Alder, προκειμένου να αποτελέσει τη φωνή της έκφρασής του.

Εξ’ ου λοιπόν και η προέλευση του ονόματος (Α to Z, Alder to Zonder δηλαδή) και συμπληρώνοντας τους υπόλοιπους ρόλους με μερικά ακόμα αξιόλογα ονόματα, όπως ο μπασίστας Philip Bynoe, ο κιθαρίστας Joop Wolters και ο πληκτράς Vivien Lalu, ο Mark δείχνει αποφασισμένος να μας δείξει τι μπορεί να κάνει.

Και το κάνει πραγματικά καλά. Αν και από τέτοιους παίκτες θα περίμενε κανείς ένα άλμπουμ περισσότερο προσκείμενο στο progressive, εντούτοις αυτό δε συμβαίνει. Οι A-Z παίζουν κατά κύριο λόγο hard rock στο ύφος που χάραξαν συγκροτήματα όπως οι Asia και οι Kansas, χωρίς όμως να υπολείπονται τα metal στοιχεία από τις μπάντες που προηγήθηκαν στην καριέρα του Mark.

Όλες οι συνθέσεις διατηρούν ένα άκρως τεχνικό παίξιμο, που όμως κατορθώνει να μη γίνεται ποτέ κουραστικό ή φλύαρο, αλλά να αποτελεί αρωγό στη δημιουργία μιας σειράς από πολύ εμπνευσμένα, μελωδικά και εθιστικά κομμάτια. Σίγουρα θέλει πολύ ταλέντο για να πετύχεις κάτι τέτοιο και η μπάντα αποδεικνύει ότι διαθέτει άπλετο από αυτό, αλλά ταυτόχρονα δείχνει να έχει και κάτι ακόμα πιο σπάνιο: την ανάλογη χημεία που είναι απαραίτητη σε νεοσύστατα groups όπως οι A-Z.

Εξάλλου, δύσκολα μπορείς να πέσεις έξω όταν έχεις έναν τόσο καταπληκτικό τραγουδιστή όπως τον Ray Alder, που πατάει άψογα σε όλες τις νότες και με τη μεστή χροιά του σε ωθεί να ακούς το δίσκο ξανά και ξανά. Χωρίς να υπάρχει ουδεμία σύνθεση που να υστερεί ή να χαρακτηρίζεται έστω μέτρια, η τριάδα που ανοίγει το δίσκο είναι εξαιρετική και με αρκετά εντυπωσιακές κιθάρες (“Trial By Fire”, “The Far Side of Heaven”, “The Machine Gunner”), η ήρεμη στιγμή του “Rise Again” έρχεται πάνω στην κατάλληλη στιγμή πριν περάσουμε στην επιρροή των Fates Warning και στο “Windows Panes”, που εύκολα θα μπορούσε να βρίσκεται στο “Inside Out” των τελευταίων.

Απολαυστική η συνέχεια με τα “Run Away”, “Stranded” και “At the Waters Edge”, ενώ στο “Borrowed Time” παίρνουμε μια γερή τζούρα από σύγχρονους Fates και το απολαμβάνουμε. Φευ, ακόμα και το bonus track που εντοπίζεται στη CD έκδοση του άλμπουμ (“The Silence Broken”), είναι τόσο καλό που ο όρος “bonus” είναι ξεκάθαρα υποτιμητικός.

Το A-Z είναι ένας δίσκος που ξεκάθαρα αξίζει την αμέριστη προσοχή σας, ανεξάρτητα αν είστε οπαδοί των Fates Warning, από τους οποίους «δανείζεται» τα πιο διάσημα μέλη της (και ας έχει φύγει ο Zonder εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια). Και αυτό γιατί στο περιεχόμενο του θα βρείτε 50 λεπτά άμεσης, μα ξεκάθαρα ποιοτικής μουσικής, από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γνωρίζουν πως να το μεταφέρουν στον ακροατή.
Απολαύστε υπεύθυνα.

Βαθμός: 8/10

Playlist:
1 Trial By Fire 5:11
2 The Far Side Of The Horizon 5:50
3 The Machine Gunner 3:47
4 Rise Again 4:51
5 Window Panes 3:55
6 Run Away 4:36
7 Stranded 4:42
8 At the Waters Edge 3:50
9 Borrowed Time 4:42
10 Sometimes 4:09
11. The Silence Broken (Bonus Track) 5:04

Η σύνθεση της μπάντας A-Z:
Ray Alder – Βασικά και δεύτερα φωνητικά
Philip Bynoe – Μπάσο
Vivien Lalu – Πλήκτρα
Joop Wolters – Κιθάρα
Mark Zonder – Ντραμς

Total playtime: 50:44

Label: Metal Blade Records

Είδος: Progressive Metal
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Αυγούστου 2022

Αγορά από εδώ.

Exit mobile version