LifeSteps.gr

Marco Pastorino interview

Marco

Ένας από τους λόγους για τους οποίους λατρεύω πραγματικά την δουλειά μου είναι και τα εκλεκτά άτομα με τα οποία κάνω παρέα, είτε εκ του σύνεγγυς, είτε εξ αποστάσεως. Σήμερα έχω την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσω ένα εξ΄ αυτών, έναν τρομερά ταλαντούχο άντρα ο οποίος χαράζει μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, έναν περήφανο δρόμο στην αγαπημένη μας μέταλ σκηνή αλλά και γενικά στην παγκόσμια μουσική. Αναφέρομαι στον Marco Pastorino, βασικό κιθαρίστα και τραγουδιστή των συγκροτημάτων Temperance και Fallen Sanctuary.

Η σταδιοδρομία του Marco μέχρι σήμερα κοντεύει μια δεκαετία συνεχούς προσφοράς στο παγκόσμιο μέταλ στερέωμα. Εκτός από τον ηγετικό ρόλο του στα προαναφερθέντα συγκροτήματα, ο πολυάσχολος μουσικός έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλές συνεργαζόμενες μπάντες όπως οι Ιταλοί βιρτουόζοι του progressive metal, Even Flow, το πολυεθνικό σύνολο του power metal εν ονόματι Light & Shade, οι Ιταλοί "thrashers" The Ritual και κάμποσοι ακόμα. Είναι φανερό ότι μιλάμε για ένα πολύπλευρο ταλέντο που χειρίζεται με δεξιοτεχνία την κιθάρα, γράφει μουσική σαν έμπειρος μουσικοσυνθέτης και λατρεύει να χρησιμοποιεί τις φωνητικές του ικανότητες για να εκφράσει όλη την συναισθηματική γκάμα που περιλαμβάνουν τα τραγούδια του.

Θα διαπιστώσετε την μοναδικότητα του Marco διαβάζοντας την συνέντευξη εφ' ΄ολης της ύλης που ακολουθεί. Εκτός από το μουσικό του ταλέντο, ο Marco διαθέτει και καταπληκτικό χαρακτήρα δοθέντος του ότι, ενω διάγει μια περίοδο φρενήρους δραστηριότητας, κάνοντας περιοδεία με τους Temperance στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε τον χρόνο και είχε την διάθεση να μας απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Από την πλευρά μας θἐλουμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την χαρά που μας έδωσε και την τιμή που μας έκανε να μας απαντήσει και του ευχόμαστε άπειρες επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες στο μέλλον.

Επίσημη ιστοσελίδα Marco Pastorino Facebook

Επίσημη ιστοσελίδα Marco Pastorino Instagram

1) Αγαπητέ Marco σε ποιο από τα μουσικά projects με τα οποία ασχολείσαι, και είναι πολλά, δίνεις την μεγαλύτερη προτεραιότητα;

Γεια σε όλους! Αυτήν τη στιγμή επικεντρώνομαι στην περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους Temperance και σίγουρα είμαι αρκετά απασχολημένος με την δημιουργία πολλών τραγουδιών. Οι Temperance είναι πάντα η υψηλότερη προτεραιότητά μου παρεπιπτόντως.

2) Έχουμε δει ότι έχεις συνεργαστεί με πολλούς έμπειρους μουσικούς. Με ποιον μεγάλο καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς μελλοντικά παρέχοντας το ταλέντο και τις γνώσεις σου;

- Είμαι τόσο ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να γράψω τραγούδια για πολλούς καταπληκτικούς metal τραγουδιστές και θα ήθελα να συνεργαστώ με χιλιάδες ακόμα τραγουδιστές και μουσικούς. Επειδή είμαι μεγάλος θαυμαστής των Leprous, θα ήταν ωραίο να γράψω κάτι μαζί με τον Einar, τον τραγουδιστή των Leprous.

3) Σκοπεύεις να συνεχίσεις το project Fallen Sanctuary μαζί με τον Georg;

Σίγουρα! Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό συγκρότημα, εννοώ ζωντανή μπάντα, συγκρότημα περιοδείας. Όχι μόνο στούντιο ηχογραφήσεις. Δουλεύουμε ήδη το δεύτερο άλμπουμ.

4) Ποιες είναι οι καλύτερες και πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας σου μέχρι σήμερα;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσπαθήσεις να βρεις λίγες μόνο στιγμές εδώ κι εκεί. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε κάθε συναυλία, κάθε περιοδεία και κάθε άλμπουμ που έκανα. Wacken 2013 με Secret Sphere, ιαπωνική περιοδεία με Temperance το 2017 κ.λπ.

5) Σε ποια ηλικία ανακάλυψες την μουσική σου κλίση και ποιο ήταν το πρώτο όργανο το οποίο αγάπησες;

Όταν ήμουν 11 χρονών άρχισα να παίζω κιθάρα, αλλά ένιωσα πραγματικά ερωτευμένος με τη μουσική, ειδικά τη ροκ, όταν ήμουν 13 και άκουσα για πρώτη φορά το Black Dog των Led Zeppelin.

6) Ποιες μπάντες σε ενέπνευσαν από μικρή ηλικία και από τις οποίες άντλησες τις επιρροές σου;

Τα πρώτα συγκροτήματα ήταν σίγουρα οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath, αλλά ειλικρινά ήταν εξαιρετικά διαφορετικά από αυτά που προσπάθησα να γράψω στο παρελθόν και τώρα. Το μελωδικό μέταλ γενικά ήταν μια τεράστια έμπνευση για μένα και εξακολουθεί να είναι.

7) Ποια είναι η μουσική σου παιδεία και πως αυτή σε βοήθησε στην καλλιέργεια του φυσικού σου ταλέντου;

Ουσιαστικά σπούδασα κλασική κιθάρα για τρία χρόνια, μετά άρχισα να γράφω μουσική, να παίζω σε συναυλίες και στα 16 μου άρχισα να τραγουδάω. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου είναι να προσπαθείς να παίζεις όσο περισσότερο μπορείς (ειδικά στην αρχή) και να παίζεις με διαφορετικούς μουσικούς και συγκροτήματα. Αυτή ήταν η εκπαίδευσή μου.

8) Ποιες θεωρείς ότι είναι οι καλύτερες σύγχρονες μέταλ μπάντες παγκοσμίως;

Όπως είπα, είμαι μεγάλος θαυμαστής των Leprous, αλλά εκεί έξω υπάρχουν πολλές φανταστικές μπάντες! Beast In Black, Myrath για να αναφέρω μερικές μόνο από αυτές.

9) Πιστεύεις ότι είναι προτιμότερο για ένα στιχουργό να γράφει στην γλώσσα του ή στα αγγλικά που αποτελούν την πιο διαδεδομένη γλώσσα; Έχουμε παρατηρήσει ότι σε πολλές μπάντες, κυρίως γερμανικές και σκανδιναβικές, στις οποίες τραγουδάνε αποκλειστικά στην γλώσσα τους, τα τραγούδια προκύπτουν φανταστικά. Έχετε σκεφτεί να κυκλοφορήσετε ένα δίσκο των Temperance μόνο με ιταλικό στίχο; Εμείς λατρέψαμε πάντως το ρεφρέν του Diamanti.

Ειλικρινά νομίζω ότι δεν είμαι καλός στιχουργός. Έγραφα μόνο δυο στίχους τραγουδιών για κάθε άλμπουμ, αυτό ήταν. Σίγουρα, καθώς είμαι Ιταλός, δεν είναι εξαιρετικά εύκολο να γράψω σε άλλη γλώσσα, αλλά προτιμώ να προσπαθήσω να γράψω απευθείας στα αγγλικά, καθώς είναι η κοινή γλώσσα για τους στίχους του είδους μουσικής που παίζουμε. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να γράψουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ στα ιταλικά για να λέμε την αλήθεια.

10) Είσαι ένα πολύπλευρο ταλέντο που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα φωνητικά, στην στιχουργία και στην κιθάρα. Ποια από τις τρεις δραστηριότητες αγαπάς περισσότερο και γιατί;

Ειλικρινά μου αρέσει κάθε πλευρά αυτής της περιπέτειας. Μου αρέσει πολύ να γράφω νέα μουσική, ταυτόχρονα μου αρέσει να παίζω σε συναυλίες και να βγαίνω σε περιοδείες. Όπως παρατηρήσατε επίσης μου αρέσει πολύ να τραγουδάω!!!!

11) Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεις συνεργάτες;

Μου αρέσει να δουλεύω με άτομα που εκτιμώ πραγματικά όχι μόνο από πλευράς μουσικού ταλέντου αλλά και ως ανθρώπους! Ήμουν και είμαι εξαιρετικά τυχερός που βρήκα πολλούς ταλαντούχους μουσικούς και σπουδαίους ανθρώπους.

12) Ποια είναι η γνώμη σου για την μουσική βιομηχανία στις μέρες μας; Πιστεύεις ότι μπορεί να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να βγάλει τα προς το ζην με την μουσική;

Κάθε συγκρότημα και κάθε μουσικός έχει μια διαφορετική ιστορία. Έχουμε πάρα πολλές κακές πλευρές, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε παντού, να γνωρίσουμε φανταστικούς ανθρώπους και να απολαύσουμε αυτόν τον κόσμο.

13) Σου μένει καθόλου χρόνος για να ασχοληθείς με τα χόμπι και τις προσωπικές σου σχέσεις;

Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορείς πάντα να βρεις λίγο χρόνο εδώ και εκεί για τις σχέσεις σου ή τα χόμπι σου, εξαρτάται από εσένα και μόνο από σένα. Πρέπει μόνο να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις σε αυτή τη ζωή και να προσπαθήσεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

14) Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο με τους Temperance?

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρώτη μας περιοδεία μετά από περισσότερα από 2 χρόνια. Είμαστε συγκεντρωμένοι στα επόμενα βήματα μας γιατί έχουμε προγραμματίσει τόνους συναυλιών και περιοδείες για τους επόμενους μήνες, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

15) Είναι μέσα στα επόμενα σχέδια σας με τους Temperance να έρθετε για live εμφάνιση στην Ελλάδα ώστε εμείς και οι χιλιάδες Έλληνες θαυμαστές σας να σας απολαύσουμε από κοντά;

Ειλικρινά δεν έχουμε κανένα σχέδιο αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα αλλά πραγματικά ελπίζουμε να επιστρέψουμε εκεί! Δεν παίξαμε ποτέ στην Αθήνα, παίξαμε μόνο στην Κέρκυρα πριν από μερικά χρόνια και πραγματικά ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό! Έχω πάει εκεί αρκετές φορές για να ηχογραφήσω άλμπουμ και στο παρελθόν έπαιξα κάποιες συναυλίες με το παλιό μου συγκρότημα.

16) Μια από τις μάστιγες των συγκροτημάτων είναι η σύγκρουση των φουσκωμένων εγωισμών η οποία δημιουργεί εσωτερικούς τριγμούς και μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση. Οι Temperance ανήκουν στις μπάντες που ακολουθούν την βέλτιστη στρατηγική για να αποφύγουν τέτοιου είδους συγκρούσεις, συνδυάζοντας μια τριάδα φανταστικών ταλέντων τα οποία ενώνουν τις φωνές τους, δημιουργώντας μια μουσική πανδαισία που λατρεύουμε. Τι σας ώθησε σε αυτή την επιλογή και ποια είναι τα αποτελέσματά της κατά την προσωπική σας άποψη;

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Είμαστε 5 άτομα, 5 φίλοι, εύκολοι άνθρωποι και θέλουμε μόνο να απολαμβάνουμε τις στιγμές που περνούμε μαζί και να γράφουμε τη μουσική που αγαπάμε.

17) Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος μέταλ;

Ειλικρινά δεν μου αρέσει μόνο ένα, όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαι μεγάλος φαν του μελωδικού μέταλ, αλλά επίσης μου αρέσει πολύ το prog metal, το power metal, το hard rock, το μελωδικό death, το συμφωνικό κ.λπ. Η καλή μουσική θα είναι πάντα καλή μουσική, ανεξάρτητα από το είδος της.

18) Ο επίλογος δικός σου. Τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες μας και στους χιλιάδες Έλληνες θαυμαστές της δουλειάς σου;

Ευχαριστούμε για την φανταστική υποστήριξή σας! Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τόνους μηνυμάτων από εσάς και σχόλια για τα άλμπουμ μας. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη φανταστική χώρα σας και να παίξουμε για εσάς πολύ σύντομα!

Δισκογραφία Marco Pastorino

Bejelit

2012 Emerge - Κιθάρα, Φωνητικά (choirs)
2013 Don't Give Up! (EP) - Κιθάρα

Secret Sphere

2010 Archetype Κιθάρα - Φωνητικά (choirs)
2012 Portrait of a Dying Heart - Κιθάρα (rhythm)
2015 A Time Never Come - 2015 Edition - Κιθάρα
2016 One Night in Tokyo (Live album) - Κιθάρα, Φωνητικά (backing)

Timesword

2010 Chains of Sin - Φωνητικά

Cristiano Filippini's Flames of Heaven

2020 The Force Within - Φωνητικά

Even Flow

2017 Life Has Just Begun Φωνητικά (lead, choirs)
2020 Into My Life (Single) Φωνητικά
2021 Ocean Lies (Single) Φωνητικά
2021 Ray of Light (Single) Φωνητικά

Fallen Sanctuary

2022 Broken Dreams (Single) - Κιθάρα, Φωνητικά
2022 Terranova (Single) - Φωνητικά, Κιθάρα
2022 Now And Forever (Single) - Κιθάρα, Φωνητικά
2022 Terranova Κιθάρα - Φωνητικά
HateTyler Κιθάρα (lead) - Φωνητικά

Light & Shade

2016 The Essence of Everything - Κιθάρα, Φωνητικά

Temperance

2014 Temperance Κιθάρα (lead) - Φωνητικά (backing, harsh)
2015 Me, Myself & I (Single) - Κιθάρα (lead), Φωνητικά (backing)
2015 Limitless Κιθάρα (lead) - Φωνητικά (backing, harsh)
2016 The Earth Embraces Us All Κιθάρα (lead) - Φωνητικά, Στίχοι
2017 Maschere: A Night at the Theater (Live album) - Κιθάρα (lead), Φωνητικά
2018 Of Jupiter and Moons - Κιθάρα, Φωνητικά (lead, choirs)
2019 Lost in the Christmas Dream (Single) - Κιθάρα (lead), Φωνητικά
2020 Viridian - Κιθάρα (lead), Φωνητικά, Στίχοι (tracks 1-5, 7-9, 11), Στίχοι (track 7)
2021 Melodies of Green and Blue (EP) - Κιθάρα (acoustic), Φωνητικά
2021 Diamanti - Φωνητικά, Κιθάρα

The Ritual

2011 Beyond the Fragile Horizon - Κιθάρα (lead), Φωνητικά (backing)

Virtual Symmetry

2014 Program Error (We Are the Virus) (Single) - Φωνητικά
2016 Message from Eternity - Φωνητικά
2017 X-Gate (EP) - Φωνητικά
2018 XLive Premiere (Live album) - Φωνητικά
2020 Exodus (Single) - Φωνητικά
2020 Exoverse - Φωνητικά
2021 Exoverse Live - Out Of The Shadow (Live album) - Φωνητικά
2022 Come Alive (Single) - Φωνητικά
2022 Butterfly Effect (Single) - Φωνητικά
2022 Virtual Symmetry - Φωνητικά

Wonders

2021 Good & Bad (Single) - Φωνητικά
2021 Pretender (Single) - Φωνητικά
2021 The Fragments of Wonder - Φωνητικά, Στίχοι, Στίχοι

Exit mobile version