LifeSteps.gr

Lacrimas Profundere - How To Shroud Yourself With Night review (2022 release)

Lacrimas Profundere

Οι Lacrimas Profundere έχουν ιδρυθεί από το 1993 στην Γερμανία από τον κιθαρίστα Oliver Nikolas Schmid. Έχουν αρκετές δημιουργίες στο ενεργητικό τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το δέκατο τρίτο cd τους και συνεχίζουν δυναμικά αλλάζοντας κατά την πορεία αυτή πολλά από τα μέλη τους. Πρέπει να έχω 7-8 cd τους αν δεν κάνω λάθος, έχω αρκετό καιρό να τους ακούσω. Τους άκουγα στα πρώτα τους που ήταν πιο gothic doom παρά στα τελευταία που το έχουν γυρίσει κάπως στο πολύ μοντέρνο σκοτεινό ροκ κάτι αντίστοιχο με τους Moonspell που ακούω πιο συχνά βέβαια.

Τώρα από ότι ακούω το έχουν ρίξει στο πολύ mainstream σε στυλ HIM και παρόμοιες σκοτεινές μεν μπάντες αλλά για πιο νεανικό κοινό. Δεν είναι άσχημο σαν άκουσμα γενικά απλά δεν είναι αυτό που ήταν στην πρώτη τους δεκαετία. Έκαναν τον πειραματισμό τους φαίνεται και αποφάσισαν να πάνε με το ρεύμα της εποχής. Εντάξει θεμιτό είναι αλλά δεν ακούγονται οι ίδιοι με παλιά, άλλαξε και ο βασικός τραγουδιστής από ότι διαβάζω στα στοιχεία τους που ευτυχώς είναι υπεραρκετά σε αυτήν την περίπτωση μιας και είναι πασίγνωστη μπάντα και από την Γερμανία οπότε όλοι δίνουν μια επιπλέον σημασία.

Μικρά τραγούδια, μελωδικά, ευχάριστα στο άκουσμα πηγαίνουν για το ράδιο αν τα βάζουν πια, έχουν κάνει μεγάλο βήμα στην καριέρα τους. Πιστεύω θα αρέσουν στην πιο νέα γενιά που έχει συνηθίσει σε εύκολα ακούσματα μιας χρήσης αλλά στους πιο μεγάλους η αυτούς που άκουγαν τα πρώτα 5 δικά τους μάλλον δεν θα τους κάτσει καλά το καινούριο τους cd. Η βαθμολόγηση του θα πάει ανάλογα με την αλλαγή που έχουν κάνει στην πορεία τους. Άλλο η κριτική σε ένα παλιό τους έργο και άλλη σε αυτό που είναι σαν τους 69 Eyes η όπως αλλιώς λέγονται γιατί δεν τα ακούω καθόλου αυτά τα mainstream ακούσματα.

Όχι πως είναι άσχημα αλλά μοιάζουν όλοι μεταξύ τους και δεν ξέρεις ποιόν ακούς στο τέλος. Αν δεν είχα μπροστά μου το cd θα νόμιζα ότι τραγουδάνε οι HIM. Εντάξει να εισάγουν μοντέρνα στοιχεία στις συνθέσεις τους αλλά τουλάχιστον να μην μοιάζουν τόσο. Και που πήγε το doom στοιχείο που είχαν παλιότερα έστω και 2-3 τραγούδια τους;. Κάντο όπως οι Moonspell ακολούθησαν αλλά οι Πορτογάλοι φίλοι μας το φτιάξανε πολύ όμορφα χωρίς να μοιάζουν πουθενά. Έχουν το σκοτεινό στυλ τους χωρίς να προσπαθούν να γίνουν και μπάντα για κανά μαγαζάκι της γειτονιάς.

Δεν τολμώ καν να τους συγκρίνω με τους θρυλικούς Moonspell που μου αρέσουν πολύ γιατί εδώ τα παιδιά το πήγανε σαν το καινούριο των Soilwork που πετάξαν την μπάλα στην κερκίδα που λένε. Και μου βάζουν δύσκολα στην βαθμολόγηση γιατί είναι μια μπάντα που ξέρω από τότε που ξεκίνησε και μου άρεσε όταν δεν τους ήξερε κανείς στα μαγαζιά που ρωτούσα. Τέλος πάντων αλλάζουν οι καιροί και μας παίρνει το κύμα όπως λέμε.

Άρα λογικά θα βάλω ένα 5/10 όπως έκανα και στην περίπτωση των προαναφερόμενων ελπίζοντας στο επόμενο να βελτιωθούν κάπως αν είναι δυνατόν στην εποχή μας. Ίσως με κάποια αλλαγή μελών ξανά να βρουν την πορεία τους αν και μετά από 13 cd το βλέπω λίγο χλωμό αυτό. Πάντως η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό κάπως μετριάζει την απογοήτευση από το αποτέλεσμα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Wall Of Gloom
2. A Cloak Woven Of Stars
3. Nebula
4. In A Lengthening Shadow
5. The Curtain Of White Silence
6. Unseen
7. The Vastness Of Infinity
8. To Disappear In You
9. An Invisible Beginning
10. Shroud Of Night

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Julian Larre - Φωνητικά καθαρά και 'σκληρά'
Oliver Nikolas Schmid - Κιθάρα, πλήκτρα
Dominik Scholz - Ντραμς
Ilker Ersin - Μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου από την εταιρεία Steamhammer / SPV.

Είδος: Gothic metal / Dark metal / Dark rock

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 40 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version