LifeSteps.gr

Kampfar - Til Klovers Takt review (2022 release)

Kampfar

Οι Kampfar είναι μια νορβηγική μπάντα του pagan black metal που ιδρύθηκε το 1994 από τον Per Joar Spydevold. Παίζουν ένα κλασικό black metal επηρεασμένο από την φύση της χώρας τους και την μυθολογία. Έχουν υπογράψει πρόσφατα με την εταιρεία Indie Recordings η οποία και θα κυκλοφορήσει το cd τους κανονικά τον Νοέμβριο. Έχουν κυκλοφορήσει οκτώ στούντιο albums και αυτό είναι το ένατο που παρουσιάζω τώρα.

Αν έχετε ακούσει άλλα παρόμοια δημιουργήματα του pagan black metal εδώ θα βρεθείτε στο στοιχείο σας. Τα παιδιά το πηγαίνουν όπως ακριβώς ταιριάζει στο είδος και μάλιστα με επιπλέον μελωδίες όπου είναι απαραίτητες. Ουσιαστικά η μπάντα είναι από τις καλύτερες του είδους στην Νορβηγία βέβαια γιατί αν πάμε και σε άλλες χώρες υπάρχουν πάρα πολλές. Για την χώρα τους δίκαια θεωρούνται από τις πρώτες που έφτιαξαν το συγκεκριμένο είδος και το τελειοποιούν κάθε φορά όλο και περισσότερο εμπλουτίζοντας το με άλλα στοιχεία χωρίς να αλλοιώνονται όμως.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα όπως έχω τονίσει και άλλες φορές είναι το ότι τραγουδούν στην γλώσσα τους και ας μην καταλαβαίνουμε τίποτα. Είναι πιο αυθεντικοί έτσι από το να μεταφράζουν στα αγγλικά κάτι που πιθανώς θα αλλάξει το νόημα αυτού που θέλουν να περιγράψουν. Νομίζω ότι είναι το πρώτο cd του είδους που ακούω για φέτος αν εξαιρέσω κάποια τραγούδια σκόρπια στο youtube για να δω τι έρχεται στο μέλλον.

Και οι Drudkh από την Ουκρανία έρχονται μέσα στον χρόνο δυναμικοί όπως πάντα στο ίδιο στυλ που τους έχω γνωρίσει τόσα χρόνια που τους ακούω. Ελπίζω μόνο να τα καταφέρουν να το βγάλουν φέτος γιατί είναι επικίνδυνη κατάσταση στην χώρα τους. Γενικά από Ρωσία και Ουκρανία έχω πολλά παρόμοια cd για παρουσίαση, θα πρέπει να διαλέξω τα πιο πρόσφατα και πιο αξιόλογα βέβαια.

Το cd Til Klovers Takt περιέχει 6 μεγάλης διάρκειας τραγούδια σε πολύ καλή ποιότητα παραγωγής και εκτέλεσης, για το είδος πάντα, που ακούγονται άνετα χωρίς να μας κουράζουν όλες τις ώρες της ημέρας. Μερικές φορές σε αυτό το είδος της μέταλ κυρίως όταν η μπάντα είναι μέτρια κουράζει η μουσική της αλλά εδώ οι φίλοι μας οι Νορβηγοί το φτιάξανε μια χαρά το δημιούργημα τους έτσι που ακούγεται απόλυτα ευχάριστα. Και μελωδίες έχει και τα γνωστά σκληρά φωνητικά που περιμένει κανείς από τέτοιο είδος.

Κλείνοντας να πω ότι αν σας αρέσει το pagan black metal τότε θα πρέπει να έχετε στην συλλογή σας και το cd των Kampfar. Αν δεν σας αρέσει και θέλετε κάτι πιο ελαφρύ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκεί έξω να διαλέξετε ότι σας αρέσει. Οι Νορβηγοί φίλοι μας απευθύνονται στο κοινό που τους αρέσει το σκοτεινό παγωμένο αλλά και μελωδικό black metal χωρίς συμβιβασμούς στην μουσική τους ούτε πειραματισμούς που κάνουν άλλο και το βγάζουν prog στο τέλος.

Εγώ που δεν ακούω συχνά το είδος το βρήκα πολύ καλό για αυτό που προσφέρει και ποιοτικό cd. Άρα θα βάλω και μια καλή βαθμολογία μιας και τα παιδιά το αξίζουν με το παραπάνω. Έχουν αξιοσημείωτη παρουσία τόσα χρόνια στην σκηνή γενικά και δεν συμβιβάζονται όπως κάνουν άλλοι, μην λέμε ονόματα τώρα. Αξίζουν ένα 8/10 σίγουρα και μακάρι να τους ξανακούσω σύντομα σε νέα δημιουργία. Μπράβο τους πάντως, πολύ καλό το cd τους.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Lausdans Under Stjernene
2.Urkraft
3.Fandens Trall
4.Flammen Fra Nord
5.Rekviem
6.Dødens Aperitiff

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής έμπειρους μουσικούς:

Dolk (Per Joar Spydevold) - Φωνητικά
Ask (Ask Ty Ulvhedin Bergli Arctander) - Φωνητικά, ντραμς
Ole (Ole Hartvigsen) - Κιθάρα
Jon (Jon Bakker) - Μπάσο

Το cd θα κυκλοφορήσει κανονικά στις 11 Νοεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Indie Recordings αλλά αν βιάζεστε μπορείτε να το αγοράσετε και από εδώ.

Είδος: Pagan black metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 45 λεπτά.

Exit mobile version