LifeSteps.gr

Agathodaimon - The Seven review (2022 release)

Agathodaimon

Οι Agathodaimon από την Γερμανία είναι μια έμπειρη μπάντα με πολλά χρόνια στο ενεργητικό της αφού ιδρύθηκε το 1995 αλλά είχε εξαφανιστεί για ένα μεγάλο διάστημα 9 χρόνων και συγκεκριμένα από το 2013 και το τελευταίο πριν από αυτό cd το In Darkness. Εδώ έχουμε το έβδομο στούντιο δημιούργημα της μπάντας που πάντα είναι δυναμική τουλάχιστον από τότε που την πρωτοάκουσα το 1999 με το  Higher Art of Rebellion, το δεύτερο cd τους. Δεν έχουν αλλάξει τον ήχο τους από τότε βλέπω όσο το ακούω, ίσως βάλανε λίγο περισσότερο gothic metal στοιχείο και το έχουν αναμείξει με το γρήγορο τους μελωδικό black metal.

Τώρα που τους θυμήθηκα από τα παλιά τους πάντα ήταν γρήγοροι και μελωδικοί αλλά πιστεύω ρίξανε κάπως την ταχύτητα, ελπίζω να μην το πάνε προς το prog που πηγαίνουν όλοι τελευταία. Καλύτερα να μείνουν στα ίδια κλασικά ακούσματα παρά να πειραματίζονται με μοντέρνους ρυθμούς από ότι ακούω. Σαν να βάλανε και μια πινελιά groove metal μέσα στο δημιούργημα τους για να γίνει πιο μοντέρνο. Δυστυχώς εκεί το πάνε όλοι στις μέρες μας, ευτυχώς οι γερμανικές μπάντες σε μικρότερο βαθμό.

Δεν ξέρω αν τους πιέζουν οι εταιρείες για πειραματισμούς αλλά μου φαίνεται περίεργο που 9 στους 10 ακολουθεί πια την λύση του πειραματισμού και την εισαγωγή επιπλέον στοιχείων στις συνθέσεις τους. Και επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με συμφωνικό black metal και όχι το παραδοσιακό είναι πιο εύκολο μεν να εισάγουν μοντέρνα στοιχεία αλλά πηγαίνουν λίγο τον ήχο προς την prog πλευρά. Πιο πριν που άκουγα τους Kampfar για παράδειγμα με το ατόφιο τους pagan black metal ήταν πιο προσηλωμένοι στον ήχο τους.

Εδώ μέχρι και βαριά doom στοιχεία έχουν εισάγει. Έξυπνα το κάνουν χωρίς να χάνουν τον σκληρό ήχο τους αλλά είναι σαν να ακροβατούν σε 3 ουσιαστικά κατηγορίες μουσικής. Ας το αφήσουν στο doom με τα σκληρά φωνητικά, θα μου αρέσει περισσότερο από διάφορους πειραματισμούς. Για αυτό και μου αρέσει το τραγούδι Estrangement που είναι λίγο από όλα αλλά στην σωστή κατεύθυνση. Από την μέση και μετά το cd αποκτά το doom χρώμα του και μου αρέσει πολύ. Θα έχει και την ανάλογη βαθμολόγηση στο τέλος.

Είναι μια πολύ καλή κυκλοφορία για την χρονιά και στο είδος τους πάντα που είναι σχετικά δύσκολο γιατί συνδυάζονται αρκετά στοιχεία αλλά το κατάφεραν οι φίλοι μας να το φτιάξουν πολύ ενδιαφέρον το cd. Ίσως είναι και το καλύτερο τους σε σχέση με 2-3 παλιά που θυμάμαι στα γρήγορα και ήταν πιο μονότονα. Εδώ με την μελωδία που έβαλαν το έκαναν πιο αρεστό στο ευρύ κοινό και όχι μόνο στους σκληροπυρηνικούς black metalers.

Πιστεύω πρέπει να τους ακούσετε, στους περισσότερους θα αρέσουν, κάνανε ένα εξαιρετικό comeback μετά από 9 χρόνια στην αφάνεια και μας αποζημιώνουν με κλασικό αλλά και μοντέρνο μελωδικό black metal μοντέρνου στυλ όμως. Νομίζω ότι αξίζουν έναν υψηλό βαθμό για την προσπάθεια τους αυτή οι φίλοι μας γιατί καλύτερο αμφιβάλω αν θα μπορούσαν να πετύχουν σε αυτό το είδος.

Άρα 9/10 για τους Γερμανούς φίλους μας που επέστρεψαν με το καλό αυτή την χρονιά και μας προσφέρουν ένα στιβαρό και γρήγορο cd για το είδος παρά την εισαγωγή άλλων στοιχείων που θα ξενίσουν κάποιους αλλά έτσι είναι όλες σχεδόν οι μπάντες που ακούω την χρονιά αυτή και οι αγαπητοί Agathodaimon δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Τουλάχιστον το κάνουν σωστά λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους. Παραγωγή και εκτέλεση άψογη όπως πάντα στα έργα τους, μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.La Haine
2.Ain’t Death Grand
3.Wolf Within
4.Ghosts of Greed
5.Mother of all Gods
6.Estrangement
7.In my Dreams (Part 1 – Prelude)
8.In my Dreams (Part 2 – In Bitterness)
9.Kyrie / Gloria
10.The Divine

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Sathonys – Κιθάρα, φωνητικά
Ashtrael – Φωνητικά
Von Yanesh – Μπάσο
Mortos – Ντραμς
Nakhateth – Κιθάρα

Επίσης συμμετέχουν οι εξής μουσικοί σαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι:

Vlad Dracul – Φωνητικά στο τραγούδι “Mother of All Gods”
Julien Truchan – Φωνητικά στο τραγούδι “Kyrie / Gloria”

Το cd κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 2022 από την εταιρεία Napalm Records.

Είδος: Συμφωνικό μελωδικό black metal / gothic metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 48 λεπτά.

Exit mobile version