LifeSteps.gr

Kuolemanlaakso - Kuusumu review (2022 release)

Kuolemanlaakso

Δεύτερη μπάντα από την Φινλανδία σήμερα και στο ίδιο στυλ με την προηγούμενη, οι Kuolemanlaakso που δεν τους είχα στα υπόψη αλλά όταν διάβασα ότι τραγουδά ο Mikko που είναι και στους αγαπητούς Swallow the Sun λέω θα το ακούσω αμέσως. Έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει και το στυλ, το μόνο που παρατήρησα είναι ότι οι φίλοι μας τραγουδούν στην γλώσσα τους οπότε δεν καταλαβαίνουμε τίποτα όπως είναι φανερό. Η μουσική όμως μετράει σε αυτό το στυλ περισσότερο οπότε ας δούμε τι θα μας προσφέρουν οι αγαπητοί μας Φινλανδοί.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρώ ακούγοντας το cd αυτό είναι ότι είναι λίγο πιο αργό από το προηγούμενο και έχει και κάποια καθαρά φωνητικά, και γυναικεία και αντρικά. Σε άλλα τραγούδια κλίνει προς το gothic metal και σε άλλα είναι αρκετά μελωδικό doom. Δεν είναι το γνωστό γρήγορης ταχύτητας doom metal αλλά εδώ έχουμε περισσότερη ατμόσφαιρα και επιπλέον έμφαση στις μελωδίες που έτσι κι αλλιώς έχουν οι περισσότερες μπάντες από την Φινλανδία ειδικά του είδους.

Ωραίο είναι τελικά το cd απλώς λίγο διαφορετικό από το άλλο, πιστεύω θα κάνει κλικ στους φίλους του είδους. Εξάλλου με έμπειρα παιδιά στην σύνθεση της μπάντας δεν περίμενα ότι δεν θα τα πάνε καλά. Έχουν προσθέσει και λίγα όμως μοντέρνα στοιχεία χωρίς να το κάνουν όμως και πολύ φτηνό για το ραδιόφωνο. Απλώς δεν είναι το γνωστό χύμα που ακούμε από τις underground μπάντες κυρίως.

Είναι σαν να το γυρίσανε οι Insomnium στο doom με προσθήκη διαφορετικών φωνητικών. Αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα που συναντώ μόνο στις μπάντες του βορρά και όχι στις παρόμοιες από τις Ηνωμένες Πολιτείες η τον Καναδά είναι αυτό που ξεχωρίζει αμέσως. Και μόνο για τον τραγουδιστή που δοκιμάζει διαφορετικά φωνητικά μιας και είναι έμπειρος και ξέρει τι κάνει φυσικά αξίζουν καλό βαθμό οι φίλοι μας. Ελπίζω να βγάλει και κάτι καινούριο με τους Swallow the Sun και να μην αφοσιωθεί στο υπάρχον project μόνο.

Προς το παρόν ακούω μεν το πολύ καλό Moonflowers αλλά θα ήθελα και κάτι καινούριο. Ίσως θα πρέπει να τον ρωτήσουμε να μας πει σε κάποια συνέντευξη μιας που έχει δύο project να τρέχουν ταυτόχρονα. Απορώ πως δουλεύουν πολλοί με δύο η και τρία συγκροτήματα ταυτόχρονα και δεν μιλάμε για μπάντες της πλάκας που παίζουν σε μικρομάγαζα αλλά κορυφαίες στο είδος τους με περιοδείες ανά τον κόσμο.

Για αυτό και πολλοί εγκαταλείπουν ειδικά όταν έχουν και οικογένεια και μένουν οι υπόλοιποι της μπάντας να ψάχνουν μέλη εν μέσω περιοδείας. Το έχω δει να συμβαίνει σε πολλούς και πολλές αυτό, είναι κάτι συνηθισμένο στην μουσική. Τώρα που ακούω και τους Swallow the Sun βλέπω τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο projects του Mikko. Είναι και πολύ καλό cd το Moonflowers των Swallow the Sun οπότε η σύγκριση είναι άνιση. Η ομοιότητα είναι στο πιο αργό τέμπο του και στην αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιεί.

Άρα λοιπόν για να συνοψίσουμε το παρόν Kuusumu είναι στο αργό τέμπο του doom περισσότερο παρά στο death στοιχείο. Έχει την ίδια όμορφη ατμόσφαιρα, πολλές μελωδίες και επιπλέον αιθέρια γυναικεία φωνητικά. Είναι τελικά πολύ καλό cd, απλώς τραγουδούν στην γλώσσα τους αν αυτό δεν σας ενοχλεί. Ένα 9/10 πάντως άνετα το παίρνει ο αγαπητός Mikko και οι υπόλοιποι φίλοι μας για το ωραίο τους δημιούργημα.

Το tracklist του cd είναι το εξής:

1.Pimeys laski
2.Katkeruuden malja
3.Surusta meri suolainen
4.Kuohuista tulisten koskien
5.Surun sinfonia
6.Pedon vaisto
7.Tulessakävelijä

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους παρακάτω μουσικούς:

Kotamäki (Mikko Kotamäki) – Φωνητικά

Kouta (Petteri Ruotsalainen) – Κιθάρα

Laakso (Markus Laakso) – Κιθάρα

Usva (Tuomo Räisänen) – Μπάσο

Tiera (Toni Ronkainen) – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου του 2022 από την εταιρεία Svart Records.

Είδος: Death / doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 45 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version