LifeSteps.gr

Kaelan Mikla - Undir Koldum Nordurljosum review (2021 release)

Kaelan Mikla

Έπρεπε να ψάξω πολύ στα cd μου για να βρω κάτι αξιόλογο να παρουσιάσω και έτσι έφτασα μέχρι την Ισλανδία όπου ανακάλυψα 3 ταλαντούχες κοπέλες που έχουν μια μπάντα αρκετά χρόνια τους Kaelan Mikla και παίζουν ένα ωραίο και αιθέριο darkwave - synth pop που μου θύμισε παλιές καλές εποχές που έψαχνα απεγνωσμένα για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ακούσματα και συνήθως έβρισκα εδώ και εκεί μερικά βινύλια αλλά σπάνια συλλεκτικά περισσότερο κομμάτια.

Δεν ήξερα ότι στην Ισλανδία υπάρχουν μπάντες και αυτή είναι η δεύτερη αν δεν κάνω λάθος που παρουσιάζω φέτος. Βέβαια το cd των κοριτσιών είναι περσινό αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία αφού είναι καλό για τους φίλους του είδους. Το μεγάλο πλεονέκτημα που παρατήρησα είναι ότι τραγουδούν στην γλώσσα τους κάτι που το κάνει πιο μοναδικό και όχι το τυπικό darkwave με αγγλικό στίχο. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τι λένε αλλά η μουσική μετράει εδώ περισσότερο.

Ευτυχώς που βρήκα και μερικά βίντεο τους να βάλω για να πάρετε μια ιδέα γιατί ορισμένοι καλλιτέχνες δεν έχουν καν ιστοσελίδα δική τους πόσο μάλλον βιογραφικά στοιχεία και κάτι σχετικό με την ιστορία τους. Μερικοί δεν έχουν ούτε τα ονόματα τους για να βάλω. Τα κορίτσια από την Ισλανδία έχουν ότι ακριβώς χρειάζεται για μια αξιοπρεπή παρουσίαση.

Προσπαθώ να σκεφτώ τόση ώρα με ποια μπάντα από τα 80'ς μοιάζουν αλλά δεν βρίσκω. Πάντως δεν έχουν αντιγράψει κάποιον συγκεκριμένο. Έχουν μια ωραιότατη αιθέρια μουσική υπόκρουση σε όλα τα κομμάτια που σε κάνουν να ηρεμείς. Είναι καλό που έχουν επηρεαστεί από ανάλογες μπάντες από πιο παλιά και ότι τραγουδούν στα ισλανδικά είναι το πλεονέκτημα τους. Οι στίχοι χωρίς να ξέρω τι λένε ακριβώς υποθέτω ότι θα περιγράφουν σκοτεινές ιστορίες μυθικές και ποιήματα από την πατρίδα τους.

Φαίνεται πάντως μετά το πρώτο άκουσμα ότι οι 3 κοπέλες έχουν βάλει όλη τους την φαντασία για να βγει ωραίο το αποτέλεσμα. Χρειάζεται χρόνος και ταλέντο για να δημιουργήσεις κάτι το μοναδικό και φαίνεται το πάθος και η αγάπη για την μουσική των αγαπητών κοριτσιών. Συνδύασαν χαοτικές ονειρικές καταστάσεις με τους ήχους, απλούς τις περισσότερες φορές, του συνθεσάιζερ για να δημιουργήσουν σκοτεινές μυστηριώδεις περιγραφές από την παγωμένη χώρα τους υποθέτω.

Είναι μερικές φορές που λέμε η μουσική μιλά από μόνη της, δεν περιγράφεται με απλά λόγια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ αλλά και στα περισσότερα darkwave δημιουργήματα του είδους. Κλείνεις τα μάτια και μεταφέρεσαι σε άλλη διάσταση έστω και για λίγο. Είναι η μαγεία της μουσικής που σε μεταφέρει νοητικά αλλού. Τώρα τελευταία είναι το τρίτο σκοτεινό δημιούργημα που μου αρέσει μετά από την αγαπητή Sylvaine και την επίσης εξαιρετική Darkher.

Αυτό είναι το πιο απαλό στο άκουσμα μπορώ να πω χωρίς πολλά περιττά φωνητικά η όργανα, μόνο η αιθέρια φωνή και τα πλήκτρα να δημιουργούν ατμόσφαιρα. Και στην παραγωγή αλλά και στην εκτέλεση των μελωδικών συνθέσεων τους τα κατάφεραν μια χαρά οι κοπέλες και αξίζουν μπράβο. Δεν ξέρω αν θα τις δούμε ποτέ στα μέρη μας αλλά μακάρι να συνεχίσουν να βγάζουν ωραία μουσική για όλους μας.

Ένα 9/10 το αξίζουν με το παραπάνω οι φίλες μας από την μακρινή Ισλανδία για το όμορφο cd τους. Συστήνεται φυσικά στους φίλους του σκοτεινού ήχου, darkwave η dark pop. Ακούστε και τα βίντεο παραπάνω για να μπείτε πιο εύκολα στον ήχο των κοριτσιών.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01.Svort Augu (Black Eyes)
02.Solstoður (Solstice)
03.Orlogin (Fate)
04.Halastjarnan (The Comet)
05.Osynileg (Invisible)
06.Siren (Sirens)
07.Stormurinn (The Storm)
08.Oskasteinar (Wish Stones)
09.Hvitar Sandar (White Sands) feat. Alcest
10.Saman (Together)

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τρεις κοπέλες τις εξής:

Margret Rosa – Μπάσο
Laufey Soffia – Φωνητικά
Solveig Matthildur – Πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου του 2021 από την εταιρεία Artoffact Records.

Είδος: Darkwave / dark pop / gothic

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 46 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version