LifeSteps.gr

Συνέντευξη με τον φοβερό David Martijn Westerholt των Delain

Martijn Westerholt

Το όνομα του David Martijn Westerholt ανήκει, δικαιωματικά πλέον, στο αενάως γραφόμενο "Ευαγγέλιο" του συμφωνικού μέταλ. Ο υπερταλαντούχος Ολλανδός καλλιτέχνης άρχισε την 25ετη σταδιοδρομία του ως μέλος των λατρεμένων μας Within Temptation, ενός εκ των κορυφαίων όσο και πρωτοπόρων συγκροτημάτων του συμφωνικού μέταλ.

Ο Martijn Westerholt συνεισέφερε με το ταλέντο του στην δημιουργία των πρώτων και καλύτερων άλμπουμ των Within Temptation, Enter και Mother Earth, μέσα από τα οποία τους μάθαμε και τους αγαπήσαμε οι έλληνες μεταλάδες. Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας που προέκυψε ανάγκασε τον αγαπητό Martijn να εγκαταλείψει τους Within Temptation, αφήνωντας την μπάντα στα ικανά χέρια του κιθαρίστα αδερφού του, Robert Westerholt και της γυναίκας του και τραγουδίστριας Sharon den Adel.

Η δίψα για δημιουργία που χαρακτηρίζει τον Martijn και όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους δεν ήταν δυνατόν να εξαφανιστεί ή ακόμα και να ελαττωθεί από ένα πρόβλημα υγείας έτσι, η αλλαγή καριέρας, οδήγησε στην δημιουργία των Delain το 2002. Εντός μιας εικοσαετίας, οι Delain σκαρφάλωσαν στα παγκόσμια charts της μέταλ μουσικής, δημιούργησαν μια από τις διασημότερες φίρμες του συμφωνικού μέταλ και αποτέλεσαν αντικείμενο λατρείας για τους μεταλάδες παγκοσμίως. Μετά από έξι πετυχημένα άλμπουμς, το line - up των Delain διαλύθηκε απρόσμενα το 2021 όμως ούτε και αυτή η αναποδιά ήταν ικανή να σταματήσει την ανοδική πορεία του πολυτάλαντου Martijn Westerholt.

Με την επιστροφή παλιών μελών και νέων καλλιτεχνών, οι Delain πέρασαν σε μια νέα εποχή την οποία ανυπομονούμε να απολαύσουμε με την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου μἐσα στο 2023. Εκτός από τους Delain, ο Martijn είναι δημιουργός και του φοβερού μουσικού project Eye of Melian που το παρουσιάσαμε πρόσφατα στο portal μας. Εκτός από την εργατικότητα, το ταλέντο και την δημιουργικότητα του Martijn εμείς θέλουμε να εγκωμιάσουμε και τον υπέροχο χαρακτήρα του.

Ενώ βρίσκεται εν τω μέσω φρενήρους δραστηριότητας και ανακατατάξεων με τα δύο συγκροτήματα που έχει αναλάβει, είχε την διάθεση και βρήκε τον χρόνο να μας απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις που του θέσαμε, με ειλικρίνεια και σαφήνεια, επιτρέποντάς μας έτσι να ετοιμάσουμε μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα για την τιμή που μας έκανε και την χαρά που μας έδωσε και σας προτρέπουμε να διαβάσετε την συνέντευξη που ακολουθεί.

1) Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η μπάντα σας, πώς συνέχισε και ποια είναι τα highlights της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Οι Delain απλά ξεκίνησαν ως ένα μουσικό μου έργο το 2002, αλλά η δισκογραφική εταιρεία ρώτησε αν θα έπαιζα ζωντανά ώστε η κυκλοφορία του άλμπουμ να μπορεί να υποστηριχθεί με ζωντανές εμφανίσεις. Και έτσι οι Delain εξελίχθηκαν σε συγκρότημα και είναι ακόμα συγκρότημα μέχρι σήμερα. Φυσικά, με τα χρόνια κάποια μέλη έφυγαν και κάποια επέστρεψαν οπότε υπήρξαν πολλές αλλαγές. Αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν ακόμη τρία μέλη, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, που ήταν μέρος των Delain από την αρχή.

Οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου ήταν οι περιοδείες με τους Nightwish, τους Sabaton, τους Within Temptation, οι περιοδείες στις ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές περιοδείες. Οπότε υποθέτω ότι γενικά είναι οι περιοδείες! Μου αρέσουν οι περιοδείες και τα ταξίδια, οπότε για μένα αυτό είναι σίγουρα το αποκορύφωμα του να είμαι μουσικός. Και μαζί με αυτό, φυσικά, κάθε άλμπουμ είναι και μια σπουδαία στιγμή της ζωής μου όταν μπορώ να δώ τη μουσική που έχω δημιουργήσει να ζωντανεύει πλήρως.

2) Πώς εμπνεύστηκατε το όνομα της μπάντας σας;

Η έμπνευση του ονόματος της μπάντας είναι από ένα βιβλίο του Stephen King με τίτλο «The Eyes of the Dragon». Το όνομα Delain αναφέρεται σε ένα βασίλειο σε αυτό το βιβλίο.

3) Πόσο εύκολο είναι για ένα συγκρότημα να παραμείνει σταθερό και συνεπές στις μουσικές του δημιουργίες όταν αλλάζει συχνά μέλη;

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη συγγραφή της μουσικής δεν έχουν αλλάξει καθόλου, οπότε δεν θα υπάρχει διαφορά στον ήχο των Delain. Φυσικά, η Charlotte έχει φύγει, οπότε οι στίχοι σίγουρα θα είναι λίγο διαφορετικοί στο στυλ, αλλά μέχρι εκεί.

4) Έχετε σκεφτεί να προσθέσετε νέα στοιχεία στις συνθέσεις σας σε μελλοντικά άλμπουμ ή μένετε προσηλωμένοι στο είδος του συμφωνικού μέταλ; Αγαπάμε αυτό το είδος και αγαπάμε τη σταθερή σας πορεία.

Πάντα μου άρεσε αυτό το στυλ μουσικής και, φυσικά, ως άνθρωπος εξελίσσεσαι και, ως εκ τούτου, εξελίσσεις και τη μουσική σου, αλλά σίγουρα θα συνεχίσω να κάνω συμφωνικό μέταλ. Υπάρχει πάρα πολλές προκλήσεις (με θετικό τρόπο) για να βαρεθώ το είδος. Αλλά, φυσικά, προσπαθούμε πάντα να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και να παραμένουμε μουσικά φρέσκοι. Αλλά λέγοντας αυτό, σίγουρα θα μείνουμε πιστοί στο είδος.

5) Η πανδημία του Covid συγκλόνισε και τη μουσική βιομηχανία. Τα συγκροτήματα διαλύθηκαν, άλλα χωρίστηκαν από το κοινό τους για χρόνια, απομονώθηκαν, το εισόδημά τους μειώθηκε δραματικά κ.λπ. Πώς σας έχει επηρεάσει η συγκεκριμένη πανδημία;

Η πανδημία του Covid ήρθε στην πραγματικότητα ως ένα πολύ ευπρόσδεκτο διάλειμμα. Προφανώς ο ίδιος ο Covid ήταν πραγματικά τρομερός, αλλά απλώς μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσουμε οικειοθελώς από την κανονικά πολυσύχναστη σκηνή των ζωντανών εμφανίσεων και περιοδειών. Ο χωρισμός της μπάντας συνέβη ακριβώς πριν ο Covid κλείσει τα πάντα, οπότε συνέβαιναν πολλά και χρειαζόμασταν χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα ξανά σε τάξη. Έτσι, για εμάς αυτή η πανδημία ήρθε στην πραγματικότητα σε μια τέλεια στιγμή όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

6) Ποιο γεγονός οδήγησε στη διάλυση του line-up σας πέρυσι;

Λοιπόν, λίγο πριν από εκείνη τη στιγμή, έπαθα πραγματικά υπερκόπωση λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας. Τα παιδιά ήθελαν να αναλάβουν το συγκρότημα και να οδηγήσουν και τη μουσική μας σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλιώς είπαν ότι θα έφευγαν. Η Charlotte είπε επίσης ότι, αν τα παιδιά έφευγαν, θα ήθελε να επικεντρωθεί στη σόλο καριέρα της. Προσπάθησα να βρω μια λύση με τα παιδιά, αλλά δεν μπορέσαμε τελικά να συννενοηθούμε έτσι έφυγαν και μετά έφυγε και η Charlotte.

Ωστόσο, μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα να συνεχίσω με τους Delain ούτως ή άλλως επειδή τα παιδιά δεν ήταν υπεύθυνα για τη συγγραφή της μουσικής και η αρχική μουσική συγγραφική ομάδα του συγκροτήματος από το Lucidity, ο Guus και εγώ δηλαδή, ήταν ακόμα άθικτη. Ήταν επίσης ευκολότερο να συνεχιστεί επειδή τα αρχικά μέλη, ο Sander και ο Ronald, ήταν ευτυχείς που επέστρεψαν στους Delain. Μετά από αυτό ξεκινήσαμε να βρούμε έναν μπασίστα και μια τραγουδίστρια και ήμασταν πραγματικά τυχεροί με αυτούς που βρήκαμε. Η Diana και ο Ludo ταιριάζουν τέλεια.

7) Οι Delain είναι το αγαπημένο μας συγκρότημα. Έχετε σχέδια για φέτος ή του χρόνου για νέο άλμπουμ ή ζωντανές εμφανίσεις; Τα περιμένουμε με ανυπομονησία!

Απολύτως! Έχουμε πολλά σχέδια για να παίξουμε ζωντανά. Έχουμε μόνο μία ακόμη συναυλία φέτος, αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δραστήρια με παραστάσεις και περιοδείες. Το νέο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει επίσης μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους!

8) Το τελευταίο σας μουσικό έργο που ονομάζεται Eye of Melian ήταν φανταστικό. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του μουσικού concept και η συνεργασία με τόσο ταλαντούχους μουσικούς; Είναι στα σχέδιά σας να συνεχίσετε αυτό το έργο ταυτόχρονα με τους Delain;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να γράψω πιο μελωδική μουσική χωρίς να είναι απαραίτητα μέταλ. Μίλησα γι' αυτό με τη Robin La Joy, η οποία είναι πλέον γυναίκα μου, γιατί αγαπά τη φαντασία και είναι υπέροχη με τους στίχους. Μόλις η ιδέα άρχισε να διαμορφώνεται πραγματικά, ήρθα σε επαφή με την Johanna Kurkela μέσω του Tuomas Holopainen και ευτυχώς ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει.

Και ο Mikko ήταν ο ενορχηστρωτής των Delain για πολλά χρόνια και ταίριαζε απόλυτα στον σχηματισμό του Eye of Melian. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η ομάδα των τεσσάρων μας, το «The Fellowship», όπως το λέμε, για να ζωντανέψει το Eye of Melian. Σίγουρα θα είναι ένα συνεχές project, οπότε θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε άλμπουμ του Eye of Melian ανάμεσα στα άλμπουμ των Delain.

9) Ποιο από τα νέα συγκροτήματα θεωρείτε ότι είναι πολλά υποσχόμενο και ικανό να προσφέρει τα μέγιστα στη metal σκηνή;

Αυτή είναι πραγματικά μια δύσκολη ερώτηση. Ειλικρινά, δεν έχω παρακολουθήσει πολύ τις νέες μπάντες του είδους. Αλλά αν έπρεπε απλώς να διαλέξω συγκροτήματα που θεωρώ ότι είναι πολλά υποσχόμενα και που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, θα έλεγα τους The Birthday Massacre και τους Ghost. Είμαι μεγάλος θαυμαστής και των δύο. Ενώ οι Ghost είναι ήδη μεγάλοι, νομίζω ότι οι The Birthday Massacre είναι ένα φανταστικό συγκρότημα και αξίζουν πολύ περισσότερη προσοχή.

10) Βλέπουμε ότι σας αρέσει πολύ το συμφωνικό στοιχείο στο metal όπως και σε εμάς, επομένως τα αγαπημένα μας συγκροτήματα είναι οι Within Temptation, οι Delain, οι Nightwish κ.λπ. Ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει στη μουσική σας καριέρα και στις συνθέσεις σας;

Λοιπόν, φυσικά, οι Within Temptation με επηρέασαν γιατί ήμουν μέρος τους όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά την καριέρα μου και είναι επίσης οικογένεια. Επίσης, οι Nightwish, ο Tuomas γράφει όμορφες συνθέσεις και τις λατρεύω. Αλλά, γενικά, η έμπνευσή μου προέρχεται από τη μουσική των ταινιών. Αγαπώ απολύτως τα soundtracks. Μια άλλη σημαντική επιρροή για μένα είναι η μουσική των 80s. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ στοιχεία τους στη συγγραφή των τραγουδιών μου γιατί ήμουν νέος στη δεκαετία του '80 και νομίζω ότι ήταν μια φοβερή δεκαετία για την μουσική.

11) Μιλήστε μας για τη διαδικασία της σύνθεσης των τραγουδιών σας. Γράφετε πρώτα τους στίχους ή τη μουσική; Υπάρχουν συγκεκριμένα συναισθήματα και καταστάσεις της ζωής που σας εμπνέουν να γράψετε και τα δύο ή πειραματίζεστε με λέξεις και ήχους μέχρι να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό;

Γράφω τη μουσική πρώτα μαζί με τον Guus και μετά πηγαίνει στη Diana για να τραγουδήσει με ασυνάρτητους στίχους ώστε να δει πώς ακούγεται. Μετά από αυτό πηγαίνει στη Robin La Joy, τη γυναίκα μου, η οποία γράφει τους περισσότερους στίχους για το επερχόμενο άλμπουμ. Τα αγγλικά είναι η μητρική της γλώσσα, είναι γαλουχημένη στην ποίηση και πολύ καλή με τις λέξεις, οπότε είμαι πολύ τυχερός που την έχω στους Delain.

Όσον αφορά το γράψιμο στίχων που πηγάζουν από συναισθήματα και καταστάσεις ζωής, ειλικρινά κάθομαι και γράφω ό,τι αρχίζει να ρέει φυσικά από μέσα μου. Μερικές φορές λειτουργεί και μερικές φορές όχι. Και μόνο τα τραγούδια που «δουλεύουν» και έχουν δυνατότητες φτάνουν στο επόμενο βήμα δηλαδή πηγαίνουν στην Diana για την διαδικασία των ασυνάρτητων στίχων και ούτω καθεξής.

12) Ως δημιουργός διαφόρων μουσικών έργων, πείτε μας ποιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά αναζητάτε όταν επιλέγετε τους συνεργάτες σας ανά ειδικότητα; Για παράδειγμα, ποιες είναι οι δεξιότητες που εκτιμάτε σε μια τραγουδίστρια;

Όταν πρόκειται για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των καλεσμένων σε μουσικά έργα, είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό. Ο τραγουδιστής πρέπει να έχει έναν πολύ όμορφο και ευχάριστο ήχο στη φωνή και επίσης έναν αναγνωρίσιμο ήχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ειλικρινά είναι κάπως έτσι. Εξαρτάται βέβαια και από το κομμάτι.

Αν έχω ένα "τραχύ" μέρος, τότε θέλω μια χέβι μέταλ φωνή, οπότε γενικά αναζητώ μια ανδρική φωνή που να ταιριάζει. Αν είναι ένα πραγματικά όμορφο κομμάτι γεμάτο γλυκύτητα και μελωδία, τότε γενικά ψάχνω για γυναικεία φωνή και βλέπω ποια τραγουδίστρια μπορεί να το τραγουδήσει. Υποθέτω ότι απλά βλέπω τι χρειάζεται το τραγούδη και μετά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βρω τη σωστή φωνή για να το εκτελέσει.

13) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας δίσκοι και κομμάτια των Delain;

Ω, αυτό είναι πάντα δύσκολο γιατί είναι σαν να επιλέγεις το αγαπημένο σου παιδί. Αλλά, φυσικά, πάντα υπάρχουν τραγούδια που ξεχωρίζουν. Νομίζω ότι το Masters of Destiny λειτούργησε εξαιρετικά. Μου αρέσουν επίσης πολύ τραγούδια όπως το Creatures ή το Hands of Gold και υπάρχουν επίσης τραγούδια στο επερχόμενο άλμπουμ με τα οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω.

14) Οι υποχρεώσεις με τους Delain και τα άλλα έργα σου αφήνουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείς με χόμπι και ποια είναι αυτά;

Δεν έχω πολύ χρόνο για χόμπι, αλλά μου αρέσει να παρακολουθώ βίντεο με ιστορικά ντοκιμαντέρ στο YouTube. Μου αρέσει να παίζω βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια στρατηγικής κυρίως, αν έχω χρόνο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Μου αρέσουν επίσης παιχνίδια όπως το Skyrim, παιχνίδια τύπου adventure, στο Playstation. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τον γιο μου και με τη γυναίκα μου. Και μου αρέσει να ταξιδεύω! Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και είμαι πολύ τυχερός που μπορώ να το συνδυάσω με τη δουλειά μου.

15) Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους καλλιτέχνες που διψούν για καλό metal και θέλουν να ξεκινήσουν τώρα την καριέρα τους στη metal σκηνή;

Ακολουθήστε την καρδιά σας στη μουσική που θέλετε να κάνετε και ο ουρανός είναι το όριο. Προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας πρώτα απλά επειδή αυτό λειτουργεί συχνά καλύτερα και σας δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστείτε πλήρως το όραμά σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (για παράδειγμα χρησιμοποιώ το Cubase) επειδή υπάρχουν τόσα πολλά που είναι δυνατά στις μέρες μας εάν έχετε περιορισμούς με τα όργανα. Και αφού ολοκληρώσετε τα βασικά εκεί, μπορείτε να βρείτε ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε περαιτέρω τα μουσικά σας όνειρα.

16) Είναι στα άμεσα σχέδιά σου να έρθεις στην Ελλάδα για μια ζωντανή συναυλία;

Θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα για μια ζωντανή συναυλία! Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια, αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι θα παίξουμε ξανά στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα. Εχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά.

17) Ο επίλογος είναι δικός σας. Μας τιμά που μιλήσατε μαζί μας και με τους αμέτρητους θαυμαστές σας στην Ελλάδα, ανυπομονούμε να σας δούμε ζωντανά σε συναυλία.

Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας και τον χρόνο που αφιερώσατε για να γράψετε αυτές τις ερωτήσεις. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα για να παίξω εκεί. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις τόσο με το συγκρότημα όσο και από τις διακοπές!

Δισκογραφία David Martijn Westerholt

Με τους Within Temptation

Enter – 1997
Mother Earth – 2000

Singles/EPs
Restless – 1997
The Dance – 1998
Our Farewell – 2001
Ice Queen – 2001

Με τους Delain

Lucidity – 2006
April Rain – 2009
We Are The Others – 2012
The Human Contradiction – 2014
Moonbathers – 2016
Apocalypse & Chill – 2020

EPs
Lunar Prelude – 2016
Hunter's Moon – 2019
Compilations
Interlude – 2013

Live albums
A Decade of Delain: Live at Paradiso – 2017

Singles
Frozen – 2007
See Me in Shadow – 2007
The Gathering – 2008
April Rain – 2009
Stay Forever – 2009
Smalltown Boy – 2010
Get the Devil Out of Me – 2012
We Are The Others – 2012
Are You Done With Me – 2013

Demos
Amenity – 2002
Με τους Eye of Melian

Legends of Light – 2022

Singles
The Bell – 2021
Vita Nova – 2022

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Wendy Steenmans

Exit mobile version