LifeSteps.gr

Morhana - Eternal War review (2022 release)

Morhana

Ήθελα κάτι σε folk metal να βάλω μιας και δεν έχω παρουσιάσει πολλά σε αυτό το είδος και βρήκα τους αγαπητούς Morhana από την Πολωνία και το δεύτερο τους cd με τον τίτλο Eternal War που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος. Η μπάντα παίζει ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα συμφωνικού folk metal με συνδυασμό γυναικείων αιθέριων φωνητικών με αντρικά 'σκληρά' απόλυτα ισορροπημένα ώστε να μην κλίνει η μπάντα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση μόνο.

Οι στίχοι τους, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ποικίλουν μεταξύ μελαγχολικών ακουσμάτων, διάφορων σλαβικών ιστοριών και σκανδιναβική μυθολογία που μου αρέσει πολύ. Έχουν μια διαφορετικότητα στην μουσική τους για το είδος πάντοτε και πιστεύω θα αρέσει στους φίλους που αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν νέες μπάντες από όλο τον κόσμο. Γιατί μην ξεχνάμε ότι folk metal δεν είναι μόνο οι Korpiklaani, οι Eluveitie και οι Equilibrium, απλώς αυτοί είναι γνωστότεροι γιατί τους προωθούν τα μέσα, και μένα μου αρέσουν βέβαια, αλλά υπάρχουν και άλλες μπάντες εξίσου καλές εκεί έξω.

Το πιο καλό με τους φίλους μας από την Πολωνία είναι ότι η μουσική τους δεν μοιάζει με κάποια από τις τουλάχιστον πολύ γνωστές μπάντες του είδους, οπότε σε αυτόν τον τομέα τα πήγανε πάρα πολύ καλά. Έχουν τον δικό τους ήχο που μπορεί σε κάποιους να αρέσει περισσότερο και σε άλλους λιγότερο αλλά είναι κάτι το ξεχωριστό. Σε μένα που αρέσουν οι μπάντες που θεωρούνται 'άγνωστες' για το ευρύ κοινό και μάλιστα αρκετές από αυτές είναι από την Ρωσία και την Ουκρανία και τραγουδούν στην γλώσσα τους, τα παιδιά εδώ μου φαίνονται αξιόλογοι για να τους παρουσιάσω.

Θα ψάξω στην συλλογή μου να βρω κάτι σχετικά πρόσφατο σε folk rock στα ρώσικα που μου αρέσουν ιδιαίτερα και έχω αρκετά αλλά τα περισσότερα είναι παλιά. Θα δείτε ότι έχουν πολύ ποιοτική μουσική και σε συνδυασμό με την σλαβική μυθολογία ακούγονται πολύ ευχάριστα. Να ξαναγυρίσω στο cd από τους φίλους μας και να πω ότι η εναλλαγή ρυθμού από μέταλ σε αργό τέμπο είναι πολύ καλή για να μην κουράζει τον ακροατή.

Και στην γλώσσα τους να το τραγουδούσαν πάλι θα μου άρεσε το cd τους γιατί έχω συνηθίσει ειδικά σε folk μουσική να ακούω τι έχουν να πουν και ας μην καταλαβαίνω τι λένε. Αν θέλω να μάθω τα λόγια πηγαίνω και τα μεταφράζω. Η εισαγωγή και το τελευταίο κομμάτι μπορεί να κάνουν κάποιον να νομίσει ότι το cd θα κυλήσει σε χαμηλούς τόνους αλλά μετά ανεβαίνουν οι ρυθμοί και μπαίνουμε στο κυρίως θέμα που είναι αρκετά δυναμικό με τα ανάλογα φωνητικά.

Να βάλω και ένα βίντεο τους να πάρετε μια γεύση στο τι θα ακούσετε περίπου. Πάντως η παραγωγή και η εκτέλεση κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα για ανεξάρτητη έκδοση. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά τα παιδιά, φαίνεται αμέσως αυτό. Απορώ πως δεν τους έχει παρουσιάσει κάποιο άλλο μέσο τόσα χρόνια γιατί βλέπω και το πρώτο τους cd είναι από το 2015. Πρέπει να το ακούσω κι αυτό να δω αν έχουν βελτιωθεί τόσα χρόνια που πέρασαν η αν έχουν φτιάξει από την αρχή ένα δικό τους συμπαγές στυλ και το ακολουθούν πιστά.

Megadeth – The Sick, The Dying… and the Dead (2022)

Θα βάλω και ένα 7/10 στους φίλους μας γιατί θέλω να συνεχίσουν να φτιάχνουν ωραίες μελωδίες να ακούμε και ελπίζω να βρουν και καμμιά καλή εταιρεία να τους βοηθήσει στον δύσκολο δρόμο της μέταλ σκηνής. Έχουν τα προσόντα να τα καταφέρουν και πιστεύω θα το πετύχουν στο άμεσο μέλλον.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Intro
2.Eternal War
3.Legions of Triumph
4.High Noon
5.Thundercry
6.Queen of Torment
7.Fafnir's Insanity
8.Horned God
9.Moonshine
10.Vampyr
11.Valhalla

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής:

Grzegorz "Zombeck" Lewandowski - Μπάσο
Karina "Kari" Duczyńska - Φλάουτο, φωνητικά
Maciej "Dzidek" Dzido - Κιθάρα, φωνητικά
Igor Pisarek - Ντραμς
Mariusz "Tarzan" Pisarski - Βιολί

Το cd κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου του 2022 από ανεξάρτητη εταιρεία.

Είδος: Συμφωνικό folk metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 44 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version