LifeSteps.gr

Darkane - Inhuman Spirits review (2022 release)

Darkane

Οι Darkane είναι μια έμπειρη μπάντα από την Σουηδία που παίζει ένα ξέφρενο μελωδικό death metal όπως ξέρουν να κάνουν σωστά οι συμπατριώτες τους (μερικοί τουλάχιστον). Από το 1998 που έχουν ξεκινήσει αυτό είναι το έβδομο cd τους στο στούντιο. Είναι από τις λίγες μπάντες που βλέπω ότι δεν έριξαν νερό στο κρασί τους μεταφορικά όπως έκαναν άλλοι και άλλαξαν τον ήχο τους ριζικά σε κάτι το διαφορετικό. Εδώ έχουμε το αυθεντικό δυναμικό μελωδικό death metal με κάποια ίχνη από thrash πινελιές.

Δεν βγάζουν πολλά cd, το προηγούμενο τους ήταν από το 2013 με τον τίτλο The Sinister Supremacy. Πέρασαν τόσα χρόνια που δεν το θυμόμουν καν. Νομίζω είχαν αλλάξει τον τραγουδιστή τους εκεί και ήταν από τα καλά albums της χρονιάς τότε. Το καινούριο τους cd το βλέπω πολύ δυναμικό και έτσι θα έπρεπε να είναι και το νέο των Soilwork και όχι αυτό το πράγμα που γίνανε. Και οι In Flames θα έπρεπε να είναι τόσο δυνατοί και να μην χαλάνε τον ήχο τους με άσκοπα prog στοιχεία.

Τουλάχιστον να ακούμε καθαρό αυθεντικό death metal μελωδικό όσο χρειάζεται που μας είχε συνηθίσει η σουηδική σκηνή πριν γίνουν οι ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Τώρα μας έμειναν μόνο οι τεράστιοι Dark Tranquillity, οι θρυλικοί Amon Amarth και ίσως κανά δύο μικρότερες μπάντες στο είδος. Ευτυχώς που συνεχίζουν και οι Darkane για να έχουμε επιλογές. Να βλέπουμε όμως και καινούριες μπάντες που θα αντικαταστήσουν κάποια στιγμή τους παλιούς καλούς του είδους.

Έτσι όπως το ακούω το cd των φίλων μας μου φαίνεται καλύτερο από ότι το περίμενα. Νομίζω ότι θα αρέσει στους φανς του είδους γιατί συνδυάζει και μελωδία και μοντέρνο ρυθμό αλλά και τον δυναμισμό των παλιών καλών ακουσμάτων. Μου φαίνεται πιο τεχνικό, καλοπαιγμένο με έμφαση στις κιθάρες και τα ωραία ντραμς όπως επίσης και η ενορχήστρωση είναι σε υψηλά επίπεδα. Παραγωγή και εκτέλεση σε επαγγελματικό επίπεδο από μουσικούς εμπειρότατους.

Είναι σίγουρα στα καλά μελωδικά death metal της φετινής χρονιάς που δεν είχε αρκετά αξιόλογα και έτσι τα λίγα που περνούν κάποια όρια ξεχωρίζουν αμέσως. Υπήρχαν πολλές απογοητεύσεις στο είδος κυρίως από μπάντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που όλες μοιάζουν μεταξύ τους λες και έχουν τον ίδιο τραγουδιστή. Από την Ευρώπη φέτος θα βγουν τα καλύτερα του είδους μάλλον εκτός κι αν προκύψει κάποιο ξαφνικά από αλλού.

Μπράβο, πολύ καλή δουλειά από τα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα τόσο καλό και γρήγορο. Μετά από τόσες απογοητεύσεις με την μίξη death και prog στοιχείου εκεί που δεν χρειάζεται να που οι φίλοι μας κατάφεραν να κάνουν το βήμα τους προς την σωστή κατεύθυνση με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία στον ήχο τους για να είναι ελκυστικός αλλά και να μην χάνουν την πορεία τους με άσκοπους πειραματισμούς.

Έχει και το μοντέρνο του προς το τέλος αλλά δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση. Θα βάλω ένα ωραίο 8/10 και θα συστήσω στους φίλους του είδους να του ρίξουν μια ματιά γιατί είναι από τα λίγα καλά cd για φέτος που ακούγονται άνετα και μπορούμε να τα ξαναβάλουμε μετά. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ελπίζω μόνο να μην κάνουν άλλα 9 χρόνια να βγάλουν άλλη κυκλοφορία οι φίλοι μας και ξεχαστούμε τελείως. Αν είναι κάτι καλό να το περιμένουμε όσο χρειαστεί αλλιώς να πάμε αλλού να κοιτάξουμε.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1.Inhuman Spirits
2.Awakening
3.Embrace The Flames
4.Conspiracies Of The Flesh
5.Inhaling Mental Chaos
6.Mansion Of Torture
7.Quintessence Of Evil
8.A Spiral To Nothing
9.The Great Deceiver
10.Vălnader

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Lawrence Mackrory - Φωνητικά
Christofer Malmström - Κιθάρα
Klas Ideberg - Κιθάρα
Jörgen Löfberg - Μπάσο
Peter Wildoer - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου του 2022 από την εταιρεία Massacre Records.

Είδος: Μελωδικό death metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 43 λεπτά.

Exit mobile version