LifeSteps.gr

Praise the Sun - The Proffer Of Light review (2022 release)

Praise the Sun

Ένα καινούριο cd που ανακάλυψα είναι από τους Πολωνούς Praise the Sun μια σχετικά φρέσκια μπάντα και αυτό είναι το δεύτερο της cd. Παίζουν έναν συνδυασμό μελωδικού death metal με metalcore που μοιάζει αρκετά με τους Arch Enemy τουλάχιστον στην φωνή της Marcelina που εναλλάσσει άνετα τα φωνητικά από απαλά μελωδικά σε 'σκληρά' πολύ πετυχημένα όμως. Προσπαθούν να φτιάξουν τον δικό τους ήχο που ναι μεν έχει επηρεαστεί από γνωστές μπάντες του Γκέτεμποργκ αλλά δεν τους αντιγράφουν τουλάχιστον φανερά.

Να πω την αλήθεια αυτό το στυλ του μέταλ δεν μου αρέσει πολύ αλλά δίνω προσοχή στους φίλους μας από την Πολωνία μήπως εισάγουν κάποια καινοτομία στο ήδη κορεσμένο αυτό είδος. Είχα ακούσει πρόσφατα και μια παρόμοια μπάντα με το ίδιο στυλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν ένα κλικ πιο όμοιοι με τους Arch Enemy. Μπορεί να τους παρουσιάσω και αυτούς σαν φετινή κυκλοφορία αλλά δεν θα πάρουν υψηλό βαθμό.

Εδώ τα παιδιά από την Βαρσοβία πήραν τα κομμάτια από το μικρό τους ep που κυκλοφόρησαν πριν 2-3 χρόνια και τα έβαλαν όλα στο ντεμπτούτο τους ουσιαστικά στην μέταλ σκηνή. Διάλεξαν μια κατηγορία με ανταγωνισμό οπότε είναι πιο δύσκολη η αποστολή τους αλλά θα τους βοηθήσω όσο μπορώ γιατί δεν έχουν και μεγάλη διαφορά με τις γνωστές μπάντες του είδους. Για πρώτο cd μια χαρά τα πήγανε χωρίς κάποια σημαντικά λάθη.

Απορώ μερικές φορές πως τέτοιες κοπέλες βγάζουν τόσο 'σκληρά' φωνητικά σαν άντρες. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για άλλου τύπου κουβέντα. Πάντως η Marcelina σαν άλλη Αλίσα τα καταφέρνει περίφημα στον ρόλο της. Και τα υπόλοιπα παιδιά δεν υστερούν, μια χαρά την υποστηρίζουν παίζοντας καλά τις συνθέσεις τους. Με το επόμενο τους βήμα θα βελτιωθούν περισσότερο ελπίζω κυρίως σε πιο ουσιαστικές συνθέσεις όχι για να γεμίζει το cd αλλά για να μένουν οι μελωδίες που έχουν στο μυαλό του ακροατή.

Δεν έχω και ιδιαίτερα πολλά λόγια να γράψω για τους φίλους μας, τους έβαλα για μια πρώτη γνωριμία με το κοινό, εύχομαι να μην με διαψεύσουν και να εξελιχτούν σε κάτι το πολύ καλό. Έχουν την δύναμη και το ταλέντο να το πετύχουν, μπορεί να ακούγονται λίγο χύμα τώρα αλλά είναι η πρώτη ολοκληρωμένη σοβαρή προσπάθεια και θα τους κρίνουμε με αρκετή επιείκεια όπως αρμόζει σε τέτοια περίπτωση.

Για μια καλή αρχή να τους βάλω ένα 7/10 και να προτείνω να τους ακούσετε ειδικά αν σας αρέσουν οι Arch Enemy που είναι πιο γρήγοροι από τους φίλους μας εδώ. Είναι κρίμα να μην βοηθάνε τα παιδιά έστω κι αν δεν τους αρέσουν πολύ επειδή είναι από άλλη χώρα εκτός Σκανδιναβίας ή Ηνωμένων Πολιτειών που ότι παλτό βγει μας το πετάνε για δίσκο της χρονιάς. Να ρίχνουμε και το βλέμμα εδώ κοντά μας γιατί μερικές μπάντες αξίζουν μεγαλύτερης προβολής.

Δεν το λέω συγκεκριμένα για την εν λόγω μπάντα αλλά για πολλές άλλες που περνάνε στα αζήτητα για να μπαίνουν μπροστά τα παλτά. Το μελωδικό death είναι δυσκολούτσικο να το πετύχεις τέλεια και χρειάζεται προσοχή στα στοιχεία που βάζεις μέσα μην το χαλάσουν όπως και στα φωνητικά. Δεν είναι το συμφωνικό που κρύβει τα ελαττώματα κάτω από υπέροχες μελωδίες ορχηστρικές, εδώ τα φωνητικά είναι σε πρώτο πλάνο και χρειάζεται τέλειος συγχρονισμός.

Θέλω να δω την επόμενη προσπάθεια των φίλων μας να δω που θα το πάνε το καράβι. Όχι πολύ metalcore και μοντέρνο μέταλ σε τέτοιες μπάντες, μπουχτίσαμε πλέον. Έχουμε τις καλές μπάντες για μοντέρνα μουσική, θέλουμε και το δυναμικό μας μελωδικό death metal.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1.The Curtain of Life
2.The Art of Agony
3.Echoes of Pompeii
4.Alive
5.Mistaken Daughter
6.Praise The Sun
7.Anna
8.The One
9.Eternal Dreams
10.The Art of Harmony
11.Metalheads

Η σύνθεση της μπάντας έχει ως εξής:

Konrad Romanowski - Μπάσο
Wojciech Mroziński - Ντραμς
Mateusz Zarczuk - Κιθάρα
Daniel Kowalski - Κιθάρα
Marcelina Janik - Φωνητικά

Το cd κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2022.

Είδος: Μελωδικό death metal / metalcore

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 44 λεπτά.

Exit mobile version