LifeSteps.gr

Ex Deo - The Thirteen Years Of Nero review (2021 release)

Ex Deo

Οι Ex Deo είναι ένα side project του τραγουδιστή και Ιταλού στην καταγωγή Maurizio Iacono από την πασίγνωστη μπάντα Kataklysm από τον Καναδά και παίζουν ένα καλό κινηματογραφικού τύπου μελωδικό death metal. Ασχολούνται μόνο με την Ρωμαική αυτοκρατορία στα 4 cd τους μέχρι τώρα λόγω όπως είπα παραπάνω του Maurizio. Συνδυάζοντας την μελωδία και τις όμορφες ενορχηστρώσεις κινηματογραφικού τύπου δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τις ρίζες του death metal.

Σε αυτό το πολύ καλό cd ασχολούνται με τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Συνδυάζοντας σωστά τα συμφωνικά στοιχεία φτιάχνουν ένα πολύ αξιόλογο δημιούργημα που πιστεύω θα αρέσει στους φανς του είδους. Στο συμφωνικό death metal δεν βρίσκω συχνά αξιόλογα δημιουργήματα που να αξίζουν να ακουστούν και δεύτερη και άλλες φορές μετά την πρώτη αναγνωριστική. Υπάρχουν πολλά αδιάφορα έως ενοχλητικά cd και ελάχιστα αξιόλογα για αυτό βρήκα αυτό που παρότι είναι από τις περσινές κυκλοφορίες το ακούω ακόμα συχνά.

Αν θυμάμαι καλά φέτος μόνο κανά δύο παρόμοια έχουν εμφανιστεί ενώ έχω απορρίψει πάνω από δέκα τουλάχιστον άλλα γιατί δεν είχαν πληροφορίες και τα περισσότερα ήταν κάκιστα. Τα φωνητικά του Maurizio σε πολύ καλό επίπεδο όπως πάντα, είναι έμπειρος μουσικός και φαίνεται αμέσως όπως επίσης και η συμμετοχή έκπληξη της Μπρίτνευ από τους Unleash the Archers που επιτέλους τραγουδά με την φωνή της χωρίς να ουρλιάζει.

Το cd έχει μέσα πολλούς ήχους από συνθεσάιζερς αλλά δεν ενοχλεί καθόλου ούτε πηγαίνει προς το prog σε καμμιά περίπτωση. Κρατιέται μια χαρά σε death metal μονοπάτια. Χωρίς να γίνεται υπερβολικά μοντέρνο για να ξενίζει τους φανς του σκληρού ήχου έχει και την μελωδία του όπου χρειάζεται για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Το cd είναι πολύ καλύτερο από ότι το περίμενα διαβάζοντας πληροφορίες εδώ και εκεί. Άλλοι το θεωρούσαν τότε cd της χρονιάς, άλλοι τους έβγαζαν παλτά, οι γνώμες ήταν μοιρασμένες που έβλεπα. Για μένα προσωπικά μου φαίνεται πολύ καλό για το είδος πάντοτε αφού μου αρέσουν τα μελωδικά death metal και αυτό έχει και με το παραπάνω την μελωδία που χρειάζεται αλλά και τον δυνατό χαρακτήρα ενός death metal δημιουργήματος.

Ακούστε το πριν αποφασίσετε αν σας κάνει η όχι, νομίζω οι φανς των Kataklysm θα μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ευτυχώς που έχουμε την Napalm Records και τροφοδοτεί υλικό πολύτιμο αλλιώς δεν θα γινόταν σωστή δουλειά. Πολλές μπάντες μπαίνουν στα αζήτητα χωρίς μια καλή εταιρεία να τους προωθεί όπως έχω τονίσει πάρα πολλές φορές. Χάνονται ταλέντα που θα είχαν συνεχίσει και πιθανώς να φτάνανε στην κορυφή αλλά χωρίς υποστήριξη δεν μπας μακριά σε αυτή την δουλειά.

Κλείνοντας και αφού βάλω ένα 8/10 στους φίλους μας να πω ότι το cd πρέπει να το ακούσετε για να δείτε αν σας αρέσει. Είναι πιστεύω αρκετά καλό από όλες τις πλευρές κι αν το δει κανείς. Και μελωδικό και γρήγορο και ενορχήστρωση πολύ καλή και στιχουργικά είναι ωραίο, δεν βλέπω τον λόγο να μην αρέσει σε κάποιον εκτός κι αν έχει πολύ αυστηρά κριτήρια. Μπράβο στα παιδιά για το όμορφο cd τους, καλό θα είναι να συνεχίσουν με την Ρωμαική ιστορία να μαθαίνουν και αυτοί που δεν ξέρουν για τους αυτοκράτορες.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

01.The Fall Of Claudius
02.Imperator
03.The Head Of The Snake
04.Boudicca (Queen Of The Iceni) (με την συμμετοχή της τραγουδίστριας των Unleash the Archers, Brittney Slayes)
05.Britannia: The 9th At Camulodonum
06.Trial Of The Gods (Intermezzo)
07.The Fiddle & The Fire
08.Son Of The Deified
09.What Artist Dies In Me
10.The Revolt Of Galba

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Maurizio Iacono - Φωνητικά, μπάσο
Stéphane Barbe – Κιθάρα
Jean-François Dagenais – Κιθάρα, παραγωγός
Dano Apekian – Μπάσο
Oli Beaudoin – Ντραμς
Francesco Ferrini – Πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου του 2021 από την εταιρεία Napalm Records.​

Είδος: Κινηματογραφικό μελωδικό death metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 49 λεπτά.

Exit mobile version