LifeSteps.gr

Vogelfrey – Titanium review (2022 release)

Vogelfrey

Ας πάμε και στην Γερμανία όπου θα συναντήσουμε τους Vogelfrey από το Αμβούργο που παίζουν ένα ωραίο μεσαιωνικού τύπου folk metal. Αρκετές μπάντες από την χώρα παίζουν τέτοιου είδους μουσική και είναι πάντα καλές σαν σύνολο. Εδώ τα παιδιά μου θυμίζουν και λίγο τους γνωστούς συμπατριώτες τους Rammstein σε μερικά τραγούδια. Έχοντας πάρει λίγο από εδώ και λίγο από εκεί έχουν φτιάξει ένα ενδιαφέρον δημιούργημα μεσαιωνικού folk με στοιχεία industrial. Και φυσικά το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τραγουδούν στα γερμανικά γιατί στα αγγλικά θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Και δεν είναι και καμιά καινούρια μπάντα, υπάρχουν από το 2003-4 και αυτό είναι το έκτο τους στούντιο album. Θα πει κάποιος μα αυτοί θα είναι σαν τους πιο γνωστούς Corvus Corax από την ίδια χώρα και με την ίδια μουσική περίπου. Όχι περισσότερο με Rammstein μοιάζουν παρά με τους προαναφερόμενους εκτός του ότι μιλούν όλοι στην γλώσσα τους. Και κατά την γνώμη μου το cd αυτό είναι λίγο έστω καλύτερο από το αντίστοιχο των φημισμένων συμπατριωτών τους που έβγαλαν και αυτοί φέτος καινούρια κυκλοφορία.

Το άκουγα προχθές αλλά δεν έλεγε και πολλά και το σκεφτόμουν αν θα το βάλω για παρουσίαση γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μπάντα με πολλά χρόνια παρουσίας στην σκηνή και τους σεβόμαστε φυσικά. Για τους Corvus εννοώ αν δεν το κατάλαβε κάποιος. Έχω πάρα πολλά cd τους αλλά είναι μια από τα ίδια όπως πάντα, Καλοί αλλά μέχρι εκεί. Εδώ στους φίλους μας βλέπω και μια προσπάθεια να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο που έχουν χαράξει χωρίς απαραίτητα να βασίζονται στα ήδη έτοιμα μονοπάτια των συμπατριωτών τους.

Ίσως για αυτό μου αρέσει και το cd τους περισσότερο και το παρουσίασα σχετικά γρήγορα. Δεν είναι από τα διάφορα folk metal που ακούμε την μια μέρα και την άλλη τα ξεχνάμε. Εδώ και ρυθμό έχουν και προσπαθούν να βάλουν μοντέρνα στοιχεία με προσοχή όμως για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτηριστικός τους ήχος. Είναι μια καλή παραγωγή για το είδος πάντοτε που μπορεί να μην έχει πάρα πολλά αλλά τουλάχιστον βγάζει καλά τις περισσότερες φορές.

Τα παιδιά έχουν παίξει παλιότερα σε φεστιβάλ όπου άνοιγαν για τους Corvus και από ότι ακούω μπορεί να έχουν παίξει και με τους Rammstein σε κάποια από τις πολλές συναυλίες τους. Από αυτούς τους δύο έχουν αντλήσει κάποια στοιχεία και τα έχουν φέρει στα μέτρα τους ώστε να φαίνονται μοναδικοί. Δεν είναι κακό να έχεις επηρεαστεί από κάτι καλό αρκεί να μην το αντιγράφεις με κλειστά μάτια.

Θυμάμαι όταν είχαν ξεκινήσει έμοιαζαν περισσότερο στους Corvus και τώρα στο τελευταίο έχουν πέσει στην μεριά των Rammstein. Είναι και η γλώσσα που τους κάνει να φαίνονται ίδιοι σχεδόν αλλά δεν αντιγράφουν, κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια για το είδος που θέλει προσοχή γιατί υπάρχουν και μπάντες που ακούγονται σαν τρολ. Τουλάχιστον το μεσαιωνικό φολκ ροκ είναι σοβαρό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πειραματισμούς.

Κλείνοντας αφού βάλω και ένα 7/10 για τους φίλους μας από το Αμβούργο θα πω ότι πρέπει να ακούσετε το cd τους αν σας αρέσει το είδος, οι Corvus Corax η ακόμα και οι Rammstein αν και δεν παίζουν φόλκ ροκ. Ρίξτε του ένα άκουσμα και αποφασίστε αν σας κάνει το cd.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Flammenvogel
2. Stahlhammer
3. Nicht A
4. Nie Wieder Met
5. Legenden
6. Gott Gegen Gott
7. Sawney Bean
8. Samael Hilf
9. 1000 Jahre Bier
10. Unsterblich

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής:

Jannik Schmidt – Φωνητικά
Dennis Walkusch – Κιθάρα
Christopher Plünnecke – Μπάσο
Johanna Heesch – Τσέλο
Alexander Suck - Βιολί
Dominik Schmidt – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2022 από την εταιρεία Metalville Records.

Είδος: Medieval folk metal / rock

Η συνολική διάρκεια του cd στην κανονική έκδοση του είναι περίπου 43 λεπτά.

Exit mobile version