LifeSteps.gr

Messa - Close review (2022 release)

Messa

Οι Messa από την γειτονική μας Ιταλία ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2014 και αυτό είναι το τρίτο τους cd στο ωραίο ατμοσφαιρικό μελωδικό doom που παίζουν. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα αν οι φίλοι μας κατάφεραν να είναι τρίτη και φαρμακερή που λένε η αν συνέχισαν στο ίδιο στυλ με τα δύο πρώτα τους album στον ωραίο κόσμο του doom.

Πρώτα πρέπει να τονίσω ότι η μουσική που παίζουν τα παιδιά είναι πολύ πρωτότυπη, συνδυάζει πολλά σε ένα και όπως το αποκαλούν και οι ίδιοι είναι το scarlet doom τους. Μην περιμένει να βάλει κάποιος το cd για να ακούσει κάτι παρόμοιο με Paradise Lost, Swallow the Sun η My Dying Bride για παράδειγμα. Έχουν την δική τους μουσική υπόσταση που μπορεί να αρέσει σε πολλούς και σε άλλους όχι.

Δεν είναι το εύπεπτο μακρόσυρτο, ατμοσφαιρικό και μελαγχολικό doom. Μου φέρνει στο νου μπάντες από τα 70'ς που πειραματιζόντουσαν με τον ήχο τους, κάτι σαν προοδευτικό ροκ - doom άλλων εποχών. Είναι αυτή η αίσθηση του underground ήχου που μου αρέσει, δεν πρόκειται ποτέ να το συναντήσω σε γνωστή μπάντα αυτό που μου προσφέρουν οι φίλοι μας.

Είναι σαν να συνδυάζω post rock - metal με κάποια prog στοιχεία η ακόμη και jazz και να φτιάχνω ένα μοναδικό μείγμα κλασικού ροκ - προοδευτικού ήχου με doom αργό και μελωδικό. Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια απλά αυτήν την μίξη των διαφορετικών ειδών μεταξύ τους. Για αυτό πάντα θα υπάρχουν αυτοί που τους αρέσουν τα δύσκολα και περίεργα έργα και οι άλλοι που θα λένε ότι είναι αδιάφορο.

Εγώ που κυνηγώ τα περίεργα ακούσματα μπορώ να πω ότι είναι ενδιαφέρον το δημιούργημα. Σίγουρα δεν είναι και το album της χρονιάς ειδικά στο doom αλλά θα πάει καλά σε σχέση με άλλα που ήταν παντελώς αδιάφορα. Είναι και στην κρίση του καθενός το πως θα κρίνει ένα δημιούργημα και μάλιστα τόσο περίεργο σαν αυτό. Προτείνω να τους ακούσετε και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Δεν βρήκα και πάρα πολλά στοιχεία για την μπάντα ώστε να τους γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος αλλά πιστεύω ότι και έτσι γίνεται δουλειά. Κλείνοντας αφού πρώτα πω ότι μελέτησα και τα δύο προηγούμενα albums των φίλων μας γιατί έτσι πρέπει να γίνεται η σωστή αξιολόγηση, δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στον ήχο τους. Οι παραγωγές είναι σε καλό επίπεδο για το είδος όπως και η εκτέλεση των συνθέσεων τους.

Αυτό που παρατήρησα στο παρόν cd είναι η μεγάλη χρήση διαφορετικών μουσικών οργάνων σε σχέση με τα παλιότερα cd κάτι που δίνει μια πιο πολυσύνθετη διάσταση και ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών που μπορούν να κατευθυνθούν. Για αυτό και θα βάλω ένα 7/10 στο cd γιατί υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση των όμορφων συνθέσεων. Στα συν του cd και η πολύ καλή, για το είδος, φωνή της αγαπητής Σάρας.

Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά μια χαρά έπαιξαν και έφτιαξαν αυτό το μοναδικό και συνάμα περίεργο ακουστικά πάντα cd. Θα περιμένω και την επόμενη δουλειά των φίλων μας να δω που θα κατευθύνουν την μουσική τους. Υπάρχει χώρος για αρκετούς πειραματισμούς στο doom αυτό που παίζουν. Μπράβο σε όλα τα παιδιά.

1.Suspended
2.Dark Horse
3.Orphalese
4.Rubedo
5.Hollow
6.Pilgrim
7.0-2
8.If You Want Her To Be Taken
9.Leffotrak
10.Serving Him

Η σύνθεση της μπάντας έχει ως εξής:

Sara - Vocals, Lyrics, Percussions
Marco - Bass, 8 Strings Bass, Acoustic Guitar, Vocals, Synth, Dulcimer
Alberto - Guitar, Slide Guitar, 12 Strings Guitar, Oud, Mandolin,
Vocals, Moog Bass, Rhodes Piano, Synth, Percussions
Rocco - Drums, Percussions, Screams

Συμμετέχουν επίσης και οι εξής μουσικοί:
Giorgio Trombino - Duduk and Saxophone
Matteo Bordin - Free Guitar

Το cd κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου του 2022 από την εταιρεία Svart Records.

Είδος: Μελωδικό doom

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 65 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version