LifeSteps.gr

Palantir – Chasing a Dream review (2022 release)

Palantir

Οι Palantir είναι από την Σουηδία και αυτό είναι το δεύτερο cd τους μετά το πρώτο του 2017 με τίτλο Lost Between Dimensions. Παίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον συμφωνικό και παραμυθένιο power metal για τους λάτρεις του είδους με βασιλιάδες και λοιπές μυθικές ιστορίες συνηθισμένες στο είδος αυτό. Θυμίζουν κάτι από Helloween, Stratovarius, Rhapsody και άλλες μεγάλες μπάντες του συγκεκριμένου στυλ. Η φωνή του Marcus μου θυμίζει τον Michael Kiske όταν ήταν πιο νέος στις καλές εποχές των Helloween.

Θα μπορούσε να τραγουδήσει άνετα σε μια από τις μεγάλες μπάντες αν είχαν ανάγκη τραγουδιστή η κάποια αναγκαία ανανέωση για να συνεχίσουν την πορεία τους. Σε μένα που μου αρέσουν μπάντες όπως οι Twilight Force η οι Gloryhammer για παράδειγμα, οι αγαπητοί Palantir μου φαίνονται πολύ καλοί για το είδος. Δεν είναι και τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός στο power metal και εύκολα ξεχωρίζουν οι μπάντες σε αντίθεση με τα δεκάδες συμφωνικά που πρέπει να γίνει ειδική εκκαθάριση.

Μάλλον υπάρχουν πολλά power metal απλώς δεν είναι όλα καλά όπως γίνεται με την πλειοψηφία των καθαρών συμφωνικών που παλεύουν για μια θέση στην πεντάδα των καλύτερων της χρονιάς που έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω. Περιμένω και άλλες κυκλοφορίες για να αλοκληρωθούν και μερικές κατηγορίες που δεν έχουν πολλά υποψήφια όπως το dark metal για παράδειγμα. Και στο απλό hard rock γίνεται ο χαμός από νέες κυκλοφορίες και από κλασικές μπάντες και θα είναι δύσκολη η επιλογή.

Στο black metal έχουμε τους Gaerea με διαφορά να προηγούνται, στο μελωδικό death έχουμε The Halo Effect, στο progressive folk death έχουμε τους εκπληκτικούς Saor και στο prograssive death doom τους εξαιρετικούς Soliloquium που παρουσίασα προχθές. Οι υπόλοιπες κατηγορίες παίζονται ακόμα, όλα είναι ανοικτά. Το gothic metal είναι χαμένο σε κάποια άβυσσο, το darkwave ερωτηματικό, το ίδιο και στο ατόφιο death metal. Αυτή την βδομάδα έρχονται οι καινούριοι Dropkick Murphys και η αγαπητή Scarlet Dorn.

Αφού και τώρα που τελείωσε το cd των φίλων μας των Palantir έβαλα πάλι τους εξαίσιους  Soliloquium που είναι φανταστικοί, ειδικά το πρώτο κομμάτι με τον δαιμονιώδη ρυθμό. Σίγουρα η καλύτερη ανεξάρτητη παραγωγή της χρονιάς για μένα τουλάχιστον που μου αρέσει το doom αλλά και οι Insomnium που έχει επηρεαστεί ο αγαπητός Stefan.

Ξαναγυρνώντας στο cd μας τώρα το Chasing a Dream να πω ότι αν αλλάξουμε τον τίτλο και από Palantir βάλουμε Helloween η Blind Guardian σίγουρα θα αρέσει περισσότερο από τα αντίστοιχα cd των μεγάλων βέβαια συγκροτημάτων αλλά χωρίς έμπνευση πια να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο και επαναλαμβάνουν τα ίδια η έχουν ρίξει ταχύτητες στον ήχο τους και προσπαθούν με απλά χιτάκια ραδιοφώνου να επιβιώσουν.

Τελικά την μόνη καλή μουσική την ακούω είτε από άγνωστες underground μπάντες με πολύ ταλέντο βέβαια είτε από μικρές σχετικά άγνωστες μπάντες. Σχεδόν όλοι οι γνωστοί έχουν ξεπέσει πια εκτός ίσως από τους Kreator, τους Edenbridge και τους Visions of Atlantis που είχαν ωραία δημιουργήματα. Οι υπόλοιποι κάτω του μετρίου για μένα τουλάχιστον.

Τελικά στους φίλους μας τους Palantir θα βάλω ένα 8/10 γιατί το θεωρώ πολύ καλό για το είδος cd. Ακούστε το και αποφασίστε αν σας κάνει γιατί οι γνώμες είναι πάντα διαφορετικές. Το Chasing a Dream είναι και καλό πιασάρικο τραγούδι για να ξεκινάει το cd. Έχει και πολύ καλή παραγωγή το cd με σημασία και στις παραμικρές λεπτομέρειες. Μπράβο στα παιδιά για την δουλειά τους. Τα καταφέρανε πολύ καλά να παρουσιάσουν κάτι πολύ αξιόλογο.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1. Chasing a Dream
2. Queen of the Moon
3. Astral Prison
4. Among the Stars
5. The Beast Within
6. Transcension
7. Where I Belong
8. Read the Signs

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Marcus S. Olkerud – Φωνητικά
Fredrik E. Enochson – Κιθάρα
Calle Persson – Κιθάρα
Cederick Forsberg – Μπάσο, δεύτερα φωνητικά
Johannes Frykholm - Πλήκτρα
Emanuel Lindberg – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε την 1 Μαρτίου του 2022 από την εταιρεία Stormspell Records.

Είδος: Συμφωνικό power metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 46 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version