LifeSteps.gr

Dawnrider – The Fourth Dawn review (2022 release)

Dawnrider

Επιτέλους και ένα καλό cd στο doom που προέρχεται από τους αγαπητούς Dawnrider από την Πορτογαλία. Βέβαια είναι έμπειροι και ταλαντούχοι μουσικοί που ξέρουν πως να φτιάξουν το σωστό δημιούργημα. Έχουν ιδρυθεί το 2004 και αυτό είναι το τέταρτο ολοκληρωμένο τους cd. Μου αρέσει που τους βοήθησε και ο θρυλικός Fernado των Moonspell μέσω της εταιρείας του που διευθύνει της Alma records. Έτσι πρέπει τα ταλέντα να επιβραβεύονται από τις εταιρείας και να μην ψάχνουν εδώ και εκεί κάποιο συμβόλαιο.

Αυτό που παρατηρώ ακούγοντας το cd των παιδιών εκτός του ότι φαίνονται αμέσως ότι είναι έμπειροι και πολύ καλοί, είναι και οι ψυχεδελικές επιρροές στον ήχο τους. Ωραίο ψυχεδελικό doom, σαν να έπαιζαν οι Deep Purple doom για παράδειγμα. Ωραίες επιρροές έχουν οι φίλοι μας στην μουσική τους. Απορώ πως δεν τους είχα ακούσει τόσα χρόνια. Θα ψάξω και για τα υπόλοιπα cd φυσικά γιατί πρόκειται για ταλαντούχα και φιλοσοφημένα παιδιά από ότι ακούω στους στίχους τους.

Εδώ είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω στις κριτικές που βάζουν στους φίλους μας αλλά δεν τους κάνουν όλοι παρουσίαση όπως άλλα παλτά. Τουλάχιστον εγώ στο doom που μου αρέσει πολύ δεν αφήνω τίποτα που να μην περνάει από το ραντάρ εκτός αν πρόκειται για super παλτά που τα αφήνω γιατί δεν έχει νόημα να προωθώ βλακείες.

Οι φίλοι μας πάνε για μια καλή βαθμολογία, δεν ξέρω αν είναι στα καλύτερα ακόμα γιατί έχω αρκετά να ακούσω ακόμα από το είδος αλλά είναι πολύ καλό σαν άκουσμα σίγουρα που θα αρέσει μάλλον στους φίλους του είδους. Τα φωνητικά του αγαπητού Filipe είναι καθαρά και ταιριάζουν πολύ με το στυλ αυτό. Μου αρέσει που έχουν τον δικό τους ήχο οι φίλοι μας και δεν χρειάζεται να μιμούνται άλλους. Το the final call τραγούδι μου θυμίζει μια μίξη Iron Maiden με Deep Purple, πολύ ωραίος συνδυασμός.

Να τελικά που βρήκα και την αγαπημένη μου μπάντα doom από την Πορτογαλία. Μετά τους θρυλικούς Moonspell, τους εξαιρετικούς Gaerea, τους φανταστικούς Glasya να και στο είδος που μου αρέσει μια καλή μπάντα επιτέλους. Δυνατή η σκηνή εκεί τελικά μετά την ιταλική που μου αρέσει ιδιαίτερα αν εξαιρέσω τις μπάντες από τον βορρά που είναι δεκάδες βέβαια. Τώρα ολοκληρώθηκε η πρώτη ακρόαση και πάω και για δεύτερη.

Τελικά είναι το κλασικό heavy doom με έντονες ψυχεδελικές επιρροές. Ωραίο πάντως δεν με κούρασε καθόλου, πολύ ευχάριστο άκουσμα. σαν να ακούω Black Sabbath είναι σε συνδυασμό με Deep Purple. Αγαπημένες μπάντες και οι δύο φυσικά οπότε είναι λογικό να μου αρέσει το cd των φίλων μας από την Πορτογαλία. Πριν πάω στην τελική βαθμολόγηση να πω ότι η παραγωγή και η εκτέλεση σε επαγγελματικό επίπεδο όπως ακριβώς ταιριάζει στην περίπτωση.

Θα βάλω ένα 8/10 στα παιδιά σαν πρώτη γνωριμία αλλά εδώ το αξίζουν με το παραπάνω δεν είναι χαριστικό όπως κάνω με άλλες κυκλοφορίες. Είναι έμπειροι, ταλαντούχοι και αξιολογότατοι μουσικοί. Ελπίζω να συνεχίσουν δυναμικά να μας προσφέρουν ωραία doom δημιουργήματα και ίσως να τους δούμε κάποια στιγμή σε συναυλία μαζί με τους θρυλικούς Moonspell. Πάντως όταν ακούς συνέχεια το ίδιο είδος καταλαβαίνεις αμέσως το καλό cd από το μέτριο.

Έτσι και εδώ τα παιδιά ξεχώρισαν αμέσως για την ποιότητα τους, δεν χρειάστηκε καν να ολοκληρώσω το πολύ καλό τους cd για να έχω μια άποψη του πόσο αξιόλογοι είναι.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. A Farewell To Hope
2. Order Of Dawn
3. Reaching Glory
4. Unwanted Sorrows
5. Those Who Parted
6. The Final Call
7. Lord

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Hugo Conim – Κιθάρα
J.P. Ventura – Ντραμς
Diogo Simoes – Πλήκτρα
Filipe Relego – Φωνητικά, μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου του 2022 από την εταιρεία Alma Mater Records.

Είδος: Doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 46 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version