LifeSteps.gr

Jerna - Ćmy review (2022 release)

Jerna

Ένα πολύ καλό καινούριο cd στο folk metal που μου αρέσει ιδιαίτερα κυκλοφόρησε από τους αγαπητούς Jerna από την Κρακοβία της Πολωνίας. Αυτό που μου άρεσε πολύ στο cd τους αυτό είναι ότι τραγουδούν στην γλώσσα τους και μου φαίνονται πολύ καλοί για ντεμπτούτο cd. Τα παιδιά παίζουν πολύ καλά και δείχνουν το ταλέντο τους στο να χειρίζονται τα παραδοσιακά όργανα με άνεση. Πολύ δυνατό ξεκίνημα που ομολογώ δεν το περίμενα με βάση ότι έχω ακούσει τελευταία.

Χαίρομαι πολύ να ανακαλύπτω πολύ καλές μπάντες με νέα παιδιά ορεξάτα για καλή μουσική και με άφθονο ταλέντο. Οι στίχοι χωρίς βέβαια να καταλαβαίνω την γλώσσα αναφέρονται στην σλάβικη μυθολογία και κουλτούρα όπως λένε και οι ίδιοι. Δεν ήταν δυνατόν να το αφήσω να περάσει έτσι το cd αυτό μιας και μου αρέσουν οι παραδοσιακές μπάντες από τις χώρες εκεί πάνω.

Στη συλλογή μου έχω πολλά ρώσικα, ουκρανικά και σχεδόν από όλες τις χώρες ακόμα και τις πιο μικρές. Μου αρέσει να ακούω διαφορετικές γλώσσες γιατί τα αγγλικά κάπου κουράζουν σε τέτοια δημιουργήματα βέβαια και με την μετάφραση χάνεται η ουσία της ιστορίας που θέλουν να πουν οι φίλοι μας. Δεν έχω βάλει πολλά folk γιατί δεν βρίσκω στοιχεία ούτε καν φωτογραφίες από τις περισσότερες μικρές μπάντες.

Ευτυχώς που υπάρχει και το bandcamp και βρίσκουμε δύο λόγια για τις μπάντες γιατί είναι κρίμα να χάνονται τα ταλέντα. Επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά αγοράζοντας το cd τους τους γιατί αν περιμέναμε να έρθει εδώ στην μικρή αγορά μας δεν υπήρχε περίπτωση. Εδώ δεν φέρνουν ούτε μεγάλες και γνωστές μπάντες. Όλα μέσω δικτύου γίνονται πια, πάνε τα δισκάδικα και τα σιντάδικα που είχαμε παλιά και παίρναμε τα ωραία μας βινύλια.

Μου αρέσει που τα παιδιά έχουν βάλει και στοιχεία progressive στο δημιούργημα τους, ταιριάζει με την περίπτωση όπως και ο ωραίος συνδυασμός των αντρικών 'σκληρων' φωνητικών με τα γυναικεία. Ο ρυθμός ανεβοκατεβαίνει ανάλογα το τραγούδι και έτσι προσφέρει ποικιλία ακουσμάτων και ήχων. Τα παραδοσιακά όργανα ακούγονται όπως ακριβώς πρέπει χωρίς να υπερισχύουν των φωνητικών. Γενικά φαίνεται μια πολύ καλή δουλειά από τους φίλους μας.

Δεν θα πω πάλι τα γνωστά γιατί δεν τους παρουσιάζουν τα άλλα μέσα, έχω αναφερθεί σε αυτό πολλές φορές και στα συμφέροντα που παίζουν στην πλάτη των ταλαντούχων καλλιτεχνών. Εγώ πάντα θα βοηθάω τα νέα παιδιά να πετύχουν αν τα ανακαλύπτω, δεν με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Όπου υπάρχει ταλέντο πρέπει να προβάλλεται, δεν έχει σημασία από πια χώρα προέρχονται.

Αφού πρώτα πω ένα μεγάλο μπράβο στους φίλους μας για την εξαιρετική τους δουλειά και στην παραγωγή του cd αφού μάλλον μόνοι τους θα το κυκλοφόρησαν να πω ότι μακάρι να συνεχίσουν δυναμικά και να έχουμε πολλά ακόμα τέτοια δημιουργήματα στο μέλλον. Προς το παρόν ένα 9/10 γιατί το αξίζουν με το παραπάνω για την όμορφη και μελωδική δουλειά τους.

Μακάρι στο επόμενο cd τους να έχουν φτάσει στην κορυφή και να παίζουν σε μεγάλα φεστιβάλ μαζί με τους θρυλικούς Korpiklaani, τους Equilibrium και άλλες πασίγνωστες μπάντες του είδους. Λέω αυτούς γιατί μου αρέσουν περισσότερο όπως και οι Alestorm φυσικά. Η εταιρεία θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάδειξη των φίλων μας, πρέπει να υπογράψουν σε κάποια καλή για να τους βοηθήσει να πάνε παρακάτω. Συστήνεται βέβαια το cd στους φίλους του folk metal και της ποιοτικής παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Czar - ziele
2.Cicha
3.Dwa rzędy kłów
4.Łysiec
5.Toń
6.Uboża lulajka
7.Białe giezło
8.Jaga

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Sebastian 'Ivan' Cielecki - Φωνητικά
Hanna Francus - Φωνητικά
Martyna Golińska - Φλάουτο και σφυρίχτρα
Jakub 'Sobierad' Sobas - hurdy-gurdy όργανο
Bartosz Wesołowski - Κιθάρα
Rafał Gasiński - Μπάσο
Piotr Zalot - Ντραμς

Συμμετέχει επίσης η:
Michalina Malisz - hurdy-gurdy όργανο

Το cd κυκλοφόρησε την 1 Ιουλίου του 2022.

Είδος: Progressive folk metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 40 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version