LifeSteps.gr

Eramaa - Pohjan Nainen review (2022 release)

Eramaa

Ένα πολύ ενδιαφέρον cd στο folk metal μιας που είμαστε τώρα σε αυτό το είδος είναι από τους αγαπητούς Eramaa από την Φινλανδία και το πρώτο τους δημιούργημα με τον τίτλο Pohjan Nainen. Από το πρώτο άκουσμα μπορώ να πω ότι είναι αρκετά πρωτότυπο. Τραγουδάνε και στα αγγλικά και στην γλώσσα τους και έτσι έχει ποικιλία το όλο έργο. Φαίνεται σαν ένα χαρούμενο μελωδικό και ρυθμικό cd, ανάλαφρο για όλες τις ώρες.

Εδώ αναλαμβάνουν τα φωνητικά οι τρεις κοπέλες τραγουδίστριες που το κάνουν εναλλάξ πολύ πετυχημένα σαν χορωδία. Είναι και πολύ μοντέρνο μπορώ να πω σε σχέση με το παραδοσιακό στυλ που έχουν παρόμοια συγκροτήματα στο είδος αυτό κυρίως αυτά που έχουν την σλαβική μυθολογία σαν στίχους και προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης κυρίως.

Η Φινλανδία πάντα είχε καλό folk και γνωστές μπάντες αλλά τα τελευταία κυρίως χρόνια έχουν εισάγει και το μέταλ στους ρυθμούς τους τα πιο σύγχρονα συγκροτήματα. Είναι μια πολύ παραγωγική αγορά σε όλα τα είδη που δεν αφήνουν κανέναν ανικανοποίητο. Αυτό το συγκεκριμένο είδος που παίζουν τα παιδιά δεν θυμίζει τόσο παραδοσιακά συγκροτήματα σαν τους θρυλικούς Värttinä από την ίδια χώρα αλλά ούτε και τους διάσημους συμπατριώτες τους στο folk metal, τους Korpiklaani.

Είναι και ακούγονται μοναδικοί και αυτό μου άρεσε και το επέλεξα για παρουσίαση παρά την γνωστή έλλειψη στοιχείων για μια επαρκή και ολοκληρωμένη δουλειά. Θα κάνω ότι μπορώ για να γνωρίσει ο κόσμος τους φίλους μας που αξίζουν σίγουρα μεγαλύτερης προσοχής. Το cd τους είναι και πολύ μελωδικό, και χαλαρωτικό, και ρυθμικό ταυτόχρονα και με την εναλλαγή στις γλώσσες παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Είναι και ότι πρέπει για τις νυκτερινές ώρες όταν είναι κάποιος κουρασμένος για να τον χαλαρώσει με την απαλή μουσικούλα και τις αρμονίες του. Κάπου-κάπου ακούγονται και πιο 'σκληρά' φωνητικά αλλά μάλλον δεν ταιριάζουν με την όλη φύση του δημιουργήματος.  Οι κοπέλες τραγουδούν πολύ αρμονικά για τρίο χωρίς να πέφτει η μία πάνω στην άλλη. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι φίλοι μας στην παραγωγή του cd τους γιατί χωρίς εταιρεία καταλαβαίνετε πως θα έγινε.

Για αυτό μου αρέσει να στηρίζω τέτοιες αξιέπαινες ανεξάρτητες προσπάθειες όταν υπάρχει ταλέντο και προοπτική για κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Ήδη ούτε κατάλαβα πως το έχω ακούσει 3 φορές στην σειρά και συνεχίζω απτόητος σε τέταρτη ακρόαση. Τα καταφέρανε οι φίλοι μας να με κρατήσουν να τους ακούω συνέχεια. Ελκυστική και ρυθμική μουσική, πολύ ευχάριστη, καμμιά σχέση με βαριά folk που ακούω μερικές φορές και από γνωστές μπάντες.

Νομίζω ότι είναι ένα κλικ καλύτεροι από το προηγούμενο cd παρόμοιου ήχου που άκουγα, τους Jerna αν δεν κάνω λάθος. Αν σε εκείνους έβαλα 9 στα 10 εδώ στα παιδιά τι να τους βάλω;. Με 10 θα πάνε στα καλύτερα folk της χρονιάς, είναι από τα πολύ καλά αλλά δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο γιατί έχουν πέσει αρκετά καλά τελευταία και φυσικά υπάρχουν και οι γνωστοί Alestorm όπως και οι Trollfest σαν υποψήφιοι. Εκτός αν θεσπίσουμε ειδική κατηγορία για τους ανεξάρτητους ταλαντούχους καλλιτέχνες γιατί είναι άδικο να τα βάζουν με τα θηρία με τις πολυεθνικές από πίσω να τους βοηθάνε στην παραγωγή των έργων τους.

Κλείνοντας θα βάλω ένα 9.5/10 γιατί πραγματικά με διασκέδασε το cd των παιδιών και αξίζει την προσοχή του κόσμου που αγαπά το καλό folk. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο βίντεο για να τους ακούσετε πριν αποφασίσετε αν αξίζουν. Δεν βρίσκω και το bandcamp τους να τους βοηθήσουμε όσοι το επιθυμούμε. Ας μας στείλουν κάποιο στοιχείο αν το θέλουν και οι ίδιοι βέβαια.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01. One Hell
02. Scion
03. Saffron's Hush
04. Cradle Of Waves
05. Kilvenkantaja
06. Niekka
07. Sinutta
08. Tinker, Tailor, Soldier, Dead

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Jani Seppänen - Μπάσο
Aki Lehtimäki - Ντραμς
Mikko Oinonen - Κιθάρα
Laura Lehto - Φωνητικά
Satu Aava - Φωνητικά
Sanna West - Φωνητικά

Το cd κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου του 2022.

Είδος: Folk metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 35 λεπτά.

Exit mobile version