LifeSteps.gr

Strigoi - Viscera review (2022 release)

Viscera

Για τους πολλούς φανς του death doom metal υπάρχει το Viscera από τους αγαπητούς Strigoi, ένα από τα καλύτερα φετινά cd του είδους αυτού. Έχοντας ακούσει κάποιο βίντεο στο youtube ήμουν σίγουρος ότι θα είναι πολύ καλό το δημιούργημα των φίλων μας. Ευτυχώς που είναι στην Season of Mist και έτσι έχουν την εκπροσώπηση που τους αρμόζει τα παιδιά. Έχει μαζέψει πολλά ταλέντα η εταιρεία αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα που περιμένουν όπως έχω παρουσιάσει από εδώ αρκετές ταλαντούχες μπάντες από όλο τον κόσμο.

Η μπάντα είναι δημιούργημα του Greg Mackintosh, κιθαρίστα και μουσικού διευθυντή των θρυλικών Paradise Lost. Ο Greg από παλιότερα ήθελε να δημιουργήσει κάτι το πιο ακραίο σαν side project της μεγάλης μπάντας και έτσι είχε φτιάξει αρχικά τους Vallenfyre, ένα μείγμα από crust-doom/death-grind και αφού κυκλοφόρησαν τρία cd καλά για το είδος μετά ίδρυσε τους Strigoi που μελετάμε σήμερα.

Το Viscera είναι το δεύτερο δημιούργημα της μπάντας και φαίνεται αμέσως ότι πρόκειται για έμπειρα χέρια που το χειρίζονται το όλο δημιούργημα. Ωραία σκοτεινή μουσική, αργή όσο χρειάζεται το doom και οι στίχοι ταιριαστοί με το ύφος της μπάντας. Και το πρώτο τους cd ήταν καλό αλλά αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Το έργο απευθύνεται σε όλους τους φανς του καλού doom και ειδικά του βρετανικού στυλ σαν την μεγάλη μπάντα του Greg.

Το cd αυτό γράφτηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και λόγω των γνωστών ματαιώσεων των συναυλιών τα παιδιά είχαν αρκετό χρόνο για να το τελειοποιήσουν. Το καλύτερο είναι ότι κάθε τραγούδι ακούγεται διαφορετικό με την έννοια ότι δεν παίρνουν φόρα και να παίζουν τον ίδιο μονότονο ρυθμό από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό του. Είναι τόσο σωστά φτιαγμένο που αν το κυκλοφορούσαν σαν Paradise Lost κανείς δεν θα καταλάβαινε την διαφορά αν και είναι πιο σκοτεινό του στυλ του.

Πάντως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έβλεπα ένα καινούριο δημιούργημα των θρυλικών Paradise Lost με τον σκοτεινό και δυναμικό ήχο των Strigoi. Αυτό είναι το αυθεντικό death doom με αργό τέμπο αλλά πολύ εθιστικό. Όταν χρειάζεται δυναμώνει ο ρυθμός και όταν πρέπει γίνεται πιο doom. Μακάρι και οι άλλες μπάντες του είδους να παραδειγματίζονταν από την δημιουργικότητα των φίλων μας και να προσάρμοζαν τα δικά τους σε κάτι ανάλογο.

Και όλα αυτά χωρίς τα περιττά στοιχεία μοντέρνου μέταλ η prog που βάζουν πολλές από τις άλλες μπάντες αλλά ελάχιστες καταφέρνουν να τα συνδυάσουν σωστά. Βέβαια δεν περιμένω την ίδια ποιότητα από έμπειρους μουσικούς και νεαρά παιδιά που βγάζουν το πρώτο τους cd αλλά από την αρχή φαίνεται το καλό πράγμα και το ταλέντο φυσικά. Και σίγουρα δεν πρέπει να έχουμε και τέτοια απαίτηση κιόλας. Εντάξει να είμαστε αυστηροί κριτές αλλά να υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους.

Κλείνοντας αφού επαναλάβω ότι το cd των φίλων μας είναι πολύ καλό όπως και η παραγωγή του και όλα τα σχετικά από μια εξαιρετική εταιρεία στο extreme metal την Season of Mist να τονίσω ότι πρέπει να ακούσετε τα παιδιά να δείτε πως οι επαγγελματίες και έμπειροι μουσικοί κάνουν την διαφορά σε δύσκολα είδη όπως αυτό που συζητάμε εδώ.

Εγώ από την μεριά μου θα βάλω ένα 9/10 και γιατί είναι πολύ καλό το cd αλλά και γιατί μου αρέσει και το είδος του death doom όταν παίζεται σωστά και ακούγεται όπως πρέπει χωρίς να κουράζει. Μπράβο στον Greg και στους άλλους φίλους για αυτή τους την σωστή δημιουργία. Περιμένω και άλλα ωραία δημιουργήματα και από τους Strigoi αλλά και από τους Paradise Lost φυσικά να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01.United In Viscera
02.King of All Terror
03.An Ocean of Blood
04.Napalm Frost
05.Hollow
06.A Begotten Son
07.Bathed in a Black Sun
08.Byzantine Tragedy
09.Redeemer
10.Iron Lung

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Greg Mackintosh - Φωνητικά και κιθάρα
Chris Casket - Μπάσο
Guido Zima - Ντραμς
Ben Ash - Κιθάρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Season of Mist.

Είδος: Death doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 47 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version