LifeSteps.gr

Lacuna Coil - Comalies XX review (2022 release)

Lacuna Coil

Το cd Comalies XX δεν είναι μια καινούρια δημιουργία από την θρυλική μπάντα των Ιταλών φίλων μας Lacuna Coil από το Μιλάνο. Είναι μια φρέσκια έκδοση του πολύ καλού cd τους από το 2002, 20 χρόνια μετά. Τα ίδια τραγούδια περιέχει με όμως διαφορετική προσέγγιση για να ταιριάζουν στα πρότυπα των ημερών μας. Είχαν ξεκινήσει την πρώτη τους εποχή με gothic metal και στην συνέχεια το γυρίσανε προς πιο εναλλακτικούς ρυθμούς οπότε και εγώ τους έχασα από το ραντάρ μου.

Επειδή όμως είναι μια αγαπημένη μπάντα που με αυτή πέρασα κάποια χρόνια ακούγοντας την μαζί με τους Within Temptation, Nightwish (στα καλά τους), Tristania, Sirenia και άλλα πολλά εκείνης κυρίως της εποχής μπάντες αποφάσισα να τους κάνω έτσι ένα μίνι αφιέρωμα ουσιαστικά αφού δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Προσωπικά θεωρώ το πρώτο τους cd, το κλασικό In a Reverie του 1999 καλύτερο αλλά και αυτό εδώ ήταν (είναι) πολύ καλό επίσης.

Τα έχω όλα τα cd τους εκτός από το Black Anima του 2019, το προηγούμενο δηλαδή. Η αγαπητή Κριστίνα και ο Άντρεα με το ντουέτο έχουν καθιερωθεί σε όλους σαν ένα από τα πιο κλασικά δίδυμα τραγουδιστών. Συνδυάζονται πολύ καλά μεταξύ τους από το πρώτο κιόλας δημιούργημα και έδειξαν τον δρόμο σε πολλές από τις μεταγενέστερες μπάντες. Σε αυτό το cd έχουν μαζευτεί μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια που είμαι σίγουρος ότι όλοι σχεδόν ξέρουν τις αυθεντικές εκτελέσεις.

Σε σχέση με το πρωτότυπο νομίζω ότι αυτή η επανέκδοση και το φρεσκάρισμα του ήχου τους το έκανε πολύ καλύτερο. Είναι και μοντέρνο και εναλλακτικό και θα πιάσει και τους καινούριους φανς που ξεκίνησαν αργότερα να ακούνε την μπάντα. Μετά από 2 δεκαετίες και ακούγονται καλύτεροι από παλιά και η Κριστίνα και ο Άντρεα. Τώρα έχουν και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρουσιάσουν μια τέλεια δουλειά.

Δεν μπορώ να κρίνω αυστηρά μια μπάντα με την οποία μεγάλωσα όπως κάνουν άλλοι. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι κλασικές μπάντες με νέους και να τους βαθμολογούμε το ίδιο. Άλλη η προσφορά στον χώρο του ενός άλλη του άλλου. Βέβαια έρχεται και το καινούριο cd από τους κλασικούς και αγαπημένους Candlemass αλλά με άλλο τραγουδιστή οπότε θα κριθούν ανάλογα, δεν είναι επανέκδοση του Nightfall με τον παλιό τραγουδιστή που ήταν φοβερός.

Τι άλλο να γράψω για την Κριστίνα και τον Άντρεα που δεν έχω πει μέχρι τώρα. Τους έχουμε δει και από κοντά κάποια στιγμή στο παρελθόν και ελπίζω να τους ξαναδούμε επί ευκαιρία ενός καινούριου τους δημιουργήματος. Εμείς τους αγαπάμε και ας τον έχουν κάνει πολύ mainstrem τον ήχο τους. Είναι και αυτό μια τάση της εποχής να πηγαίνουν όλοι προς τα εκεί. Οι φίλοι του εναλλακτικού ήχου θα ικανοποιηθούν απόλυτα με την προσφορά των αγαπητών μας Lacuna Coil.

Αν στο παλιό cd το κλασικό έβαζα 8/10 για παράδειγμα λόγω της στροφής προς το πιο εναλλακτικό στυλ εδώ θα πάρουν 9/10 γιατί είναι σαφώς βελτιωμένο και πιο μοντέρνο σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής που διανύουμε. Εγώ να ευχηθώ να συνεχίσουν δυναμικά να μας χαρίζουν ωραία δημιουργήματα για πολλά χρόνια ακόμα και ας έρθουν και από εδώ για μια ακόμα συναυλία όταν κάνουν κάποια περιοδεία. Τα χαιρετίσματα μου σε όλη την μπάντα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01. Swamped
02. Heaven’s A Lie
03. Daylight Dancer
04. Humane
05. Self Deception
06. Aeon
07. Tight Rope
08. The Ghost Woman And The Hunter
09. Unspoken
10. Entwined
11. The Prophet Said
12. Angel’s Punishment
13. Comalies

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Andrea Ferro — Φωνητικά
Marco Coti Zelati — Μπάσο, πλήκτρα, κιθάρα
Cristina Scabbia — Φωνητικά
Diego "Didi" Cavalotti — Κιθάρα
Richard Meiz — Ντραμς

Το cd κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου του 2022 από την εταιρεία Century Media.

Είδος: Gothic metal / alternative metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 48 λεπτά.

Exit mobile version