LifeSteps.gr

Grand Harvest – Consummatum Est review (2022 release)

Grand Harvest

Ένα πολύ καλό death doom metal cd έρχεται από τους Σουηδούς Grand Harvest και το πρώτο τους album με τον τίτλο Consummatum Est που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος. Είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι το πραγματικό death doom με τις εναλλαγές στον ρυθμό και κάποιες μελωδίες συν την απαραίτητη ατμόσφαιρα φυσικά για να μην κουράζει τον ακροατή. Πάντοτε οι μπάντες από την Σκανδιναβία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στα δημιουργήματα τους σε σχέση με τις αντίστοιχες από τον νότο η ακόμα περισσότερο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σαν τελικό αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι είναι καλό αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Έχει και τα υπέρ έχει και τα κατά του σαν δημιούργημα. Σε σχέση με άλλα του ίδιου είδους που ακούγονται ερασιτεχνικά αυτό εδώ υπερτερεί κατά πολύ. Δε διστάζουν τα παιδιά να πειραματιστούν και με άλλα στοιχεία χωρίς βέβαια να ξεφεύγουν προς πολύ prog η σκέτο death metal. Συντηρούν το doom στοιχείο πολύ επιτυχημένα και σε συνδυασμό με τα πολύ καλά φωνητικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό cd για το είδος πάντοτε.

Οι στίχοι του είναι αυτοί που αναμένονται από ανάλογα έργα και ποτέ δεν δίνω σημασία τι λένε και ούτε με ενδιαφέρει τις περισσότερες φορές. Έχουν συγκεκριμένη θεματολογία τα doom δημιουργήματα όπως και τα death. Είναι και τα 'σκληρά' φωνητικά που μερικές φορές είναι τόσο γρήγορα που πρέπει να τα διαβάζουμε από αλλού η από το βιβλιαράκι για να ξέρουμε τι λένε.

Πάμε και στο θέμα του ατμοσφαιρικού ήχου που είναι σημαντικός για μένα για αυτό και μου αρέσει η φινλανδική σχολή και οι δεκάδες μπάντες από εκεί σε όλα σχεδόν τα είδη. Και η σουηδική σχολή έχει την ίδια παγωμάρα στον ήχο αλλά όχι τον ίδιο ακριβώς ρυθμό και την εισαγωγή των prog στοιχείων που έχουν οι φινλανδικές μπάντες. Πάντως σαν σύνολο είναι ωραίο, σχετικά αργό για death doom και μελωδικό σε μερικά του σημεία.

Το θεωρώ από τις καλές κυκλοφορίες της χρονιάς στο είδος αν και η καλύτερη μέχρι τώρα, για μένα, είναι από τους συμπατριώτες τους Soliloquium, αν και είναι περισσότερο progressive σαν τις φινλανδικές μπάντες. Και αυτό το cd πάντως το βάζω στα 5 καλύτερα και θα διαγωνιστεί με τα υπόλοιπα για το top-3 στα death doom metal. Νομίζω για ντεμπούτο cd τα πήγανε μια χαρά οι φίλοι μας.

Έχουν περιθώρια σε επόμενες κυκλοφορίες να βελτιωθούν και άλλο και φυσικά εξαρτάται και από εμάς πως τους θέλουμε να ακούγονται. Πιο δυναμικοί προς το death metal η πιο progressive για μια ελαφριά προσέγγιση του είδους. Εγώ δεν έχω πρόβλημα όποια κατεύθυνση και να ακολουθήσουν τα παιδιά, το doom το ακούω σε όλες του τις εκδόσεις και μου αρέσει αλλά υπάρχουν και άλλοι που το προτιμούν ελαφρύ σε βρετανικό στυλ και άλλοι που θέλουν το βαρύ αμερικάνικο επί το πλείστον death doom.

Πριν κλείσω την παρουσίαση μου στους φίλους μας να πω ένα μπράβο για την άψογη παραγωγή του cd αλλά και την συνολική ποιότητα που έδειξε ταλέντο και έμπνευση απαραίτητη για να συνεχίσει μια μπάντα και να ανέβει και άλλο. Θα βάλω ένα 8/10 στους φίλους μας γιατί μπορούν να πάνε καλύτερα στο επόμενο τους cd που το περιμένω με αγωνία για να το παρουσιάσω τώρα που τους έμαθα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Sol Maledictor
2. The Harrow
3. No Paler a Horse
4. As the Vultures Descend
5. Crowns to Ashes - Thrones to Dust
6. My Desolate Sea
7. Fatehammer
8. In Memoriam - Magnus Invictus
9. Consummatum Est

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Dr. Häll - Φωνητικά
F.S. - Κιθάρα
A.L. - Κιθάρα
N.N. - Μπάσο, χορωδία
R.M. - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου του 2022 από την εταιρεία Messor Grandis Productions.

Είδος: Death doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 51 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version