LifeSteps.gr

Therion - Leviathan II review (2022 release)

Leviathan

'Η τριλογία «Leviathan» είναι ο τρόπος των Therion να τιμήσουν την ιστορική τους καριέρα, χαράσσοντας όλα τα στοιχεία που τους έκαναν να γίνουν οι σεβαστοί τιτάνες της συμφωνικής μέταλ που είναι. Ενώ το πρώτο μέρος της τριλογίας τιμούσε τους κλασικούς ύμνους των Therion, το "Leviathan II" αναζωπυρώνει τη μυστικιστική, μελαγχολική αύρα του πρωτοποριακού έργου τους "Vovin", ενώ το τρίτο μέρος θα επικεντρωθεί στα "πιο γενναία ορχηστρικά τραγούδια" τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως ο Christofer Johnsson έχει πει.

Το πανίσχυρο single του «Leviathan II», «Litany Of The Fallen», λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ και των τριών μερών, ενώνοντας τα εν λόγω εμπορικά σήματα σε ένα τραγούδι. Και φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή. Απλώς πάρτε το «Pazuzu», ένα τραγούδι τόσο μεγαλειώδες που το ηχογράφησαν σε δύο εκδοχές – έναν κλασικό ύμνο του στυλ Therion και μια υψηλού επιπέδου έκδοση AOR. Και λειτουργεί!. Εξαιρετικές στιγμές μπορούν επίσης να βρεθούν στη μυστικιστική ομορφιά που είναι το «Alchemy of the Soul» ή το συμφωνικό μεγαλείο του «Marijin Min Nar».

Ηχογραφημένο εξ αποστάσεως στη σκιά της πανδημίας, το "Leviathan II" είναι ωστόσο μια κλασική ομαδική προσπάθεια, που ξεκίνησε φυσικά από τον μαέστρο και επικεφαλής της στρατηγικής της μπάντας, τον αγαπητό Christofer Johnsson. Με τους τραγουδιστές Thomas Vikström και Lori Lewis, τον κιθαρίστα Christian Vidal, τον μπασίστα Nalle Påhlsson, τον ντράμερ Björn Höglund και μια ολόκληρη χορωδία καλεσμένων τραγουδιστών, οι Therion γεφυρώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με έναν ένδοξο, ακαταμάχητα πιασάρικο δίσκο. Τσίμπησε τον εαυτό σου. δεν είναι όνειρο.'

Άφησα επίτηδες την εισαγωγή να την περιγράψουν οι φίλοι μας γιατί ότι και να πω για την μπάντα νομίζω θα το ξέρετε αφού είναι πασίγνωστη. Απλώς εγώ θα βάλω το τελικό μου λιθαράκι στην κριτική του υπέροχου νέου δημιουργήματος των αγαπητών μας Therion. Διαβάζοντας και άλλες κριτικές που γίνονται από εδώ και εκεί απορώ πως χωρίς να έχουν ακούσει η να μην τους αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος το κατακρίνουν με μεγάλη ευκολία.

Εγώ που παρακολουθώ την μπάντα πάνω από 30 χρόνια μου αρέσει πολύ η στροφή προς το συμφωνικό ροκ όπερας στυλ που έχουν και μάλιστα είναι και αρκετά progressive που θα αρέσει σε ακόμα περισσότερους. Όλο μελωδίες με φανταστικούς τραγουδιστές και πολύ έμπειρα χέρια που ξέρουν ακριβώς τι ζητάει ο κόσμος και του το δίνουν. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο 18ο cd της μπάντας και πάμε καλύτερα όσο περνάει ο καιρός εκτός αν κάποιοι προτιμούν τα πρώτα cd οπότε λογικό είναι να γκρινιάζουν.

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που ακούω τέτοια ποιότητα μετά από τόσα χρόνια που παρακολουθώ την μπάντα. Δεν το έχω συναντήσει σε άλλες κλασικές μπάντες αυτό και τώρα περιμένω και τους θρυλικούς Candlemass να κάνουν το ίδιο αν είναι βέβαια δυνατόν. Από το cd Vovin και μετά τα έχω όλα και μου αρέσουν πολύ. Τα πρώτα τα έχω σε βινύλια αλλά δεν τα ακούω συχνά.

Κλείνοντας και αφού πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτού του άψογου για το είδος cd να στείλω και τα χαιρετίσματα μου στους αγαπητούς φίλους μας και να βάλω ένα 9.5/10 γιατί απέδειξαν ότι είναι μεγάλη μπάντα κι όχι μόνο στο όνομα όπως κάνουν άλλοι. Ακούστε τους οπωσδήποτε, εξάλλου ξέρετε τι να περιμένετε κυρίως οι φανς του συμφωνικού ήχου.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Aeon of Maat
2. Litany of the Fallen
3. Alchemy of the Soul
4. Lunar Coloured Fields
5. Lucifuge Rofocale
6. Marijin Min Nar
7. Hades and Elysium
8. Midnight Star
9. Cavern Cold as Ice
10. Codex Gigas

11. Pazuzu

12. Pazuzu (AOR Version)

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Christofer Johnsson – Κιθάρες, πλήκτρα, προγραμματισμός, στιχουργός

Nalle Pahlsson - Μπάσο

Thomas Vikstrom – Φωνητικά (Τενόρος), στιχουργός

Christian Vidal – Κιθάρα

Lori Lewis – Φωνητικά (Σοπράνο)

Björn Höglund - Ντραμς

Το cd κυκλοφορεί στις 28 Οκτωβρίου του 2022 από την εταιρεία Nuclear Blast Records.

Είδος: Progressive symphonic metal

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 51 λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε το cd από το επίσημο site της εταιρείας τους εδώ.

Exit mobile version