LifeSteps.gr

Democracy 4 game review (2022 release)

Democracy 4

Αφού δεν έχουμε που δεν έχουμε δημοκρατία στην πράξη πάμε να παίξουμε έναν τίτλο για να αποδείξουμε πόσο δημοκράτες μπορούμε να γίνουμε αν μας αναθέσουν τα ηνία μιας χώρας τυχαίας. Το Democracy 4 σας επιτρέπει να αναλάβετε τον ρόλο του Προέδρου ή και του Πρωθυπουργού, να κυβερνήσετε μια τυχαία χώρα (επιλέγοντας τις πολιτικές, τους νόμους και άλλες ενέργειές της) και να την μεταμορφώσετε όπως σας ταιριάζει, ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε αρκετή δημοτικότητα για να μην σας ρίξουν μαύρο στις επόμενες εκλογές. Είπαμε δημοκρατία δημιουργούμε όχι κάποιο απολυταρχικό κρατίδιο στο πουθενά.

Χτισμένο σε ένα προσαρμοσμένο νευρωνικό δίκτυο σχεδιασμένο να μοντελοποιεί τις απόψεις, τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τις προκαταλήψεις χιλιάδων εικονικών πολιτών, το Democracy 4 είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα παιχνίδια πολιτικής προσομοίωσης. Μια εντελώς νέα μηχανή διανυσματικών γραφικών δίνει στο παιχνίδι μια πιο προσαρμόσιμη, πιο καθαρή διεπαφή χρήστη και το τέταρτο της σειράς βασίζεται στο παρελθόν, ενώ προσθέτει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά όπως αναφορές μέσων ενημέρωσης, κυβερνήσεις συνασπισμού, εξουσίες έκτακτης ανάγκης, τρικομματικά συστήματα και μια πιο εξελιγμένη προσομοίωση που χειρίζεται τον πληθωρισμό, τη διαφθορά και τις σύγχρονες πολιτικές ιδέες, όπως ποσοτική χαλάρωση, έκτακτη αύξηση της ρευστότητας, καθολικό βασικό εισόδημα και πολιτικές για την κάλυψη τρέχοντων πολιτικών θεμάτων, όπως κάμερες αστυνομικών, δικαιώματα τρανς και πολλά άλλα.

Το Democracy 4 είναι το απόλυτο sandbox για να δοκιμάσετε τις πολιτικές σας ιδέες. Όλοι πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί μας είναι άχρηστοι και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά μόνοι μας, αλλά είναι αλήθεια αυτό;. Με ένα μάτι στραμμένο στον προϋπολογισμό, με ένα μάτι στις κάλπες και με κάποιο τρόπο να βρίσκετε χρόνο να προσέχετε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ταυτόχρονα, θα διαπιστώσετε ότι το να παραμένετε στην εξουσία αλλάζοντας την κοινωνία προς το καλύτερο είναι πιο σκληρή δουλειά από ότι είχατε ποτέ φανταστεί.

Θα ήταν πραγματικά καλή ιδέα να νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά; Να δωθούν στην αστυνομία πολυβόλα; Να απαγορευτούν οι αμβλώσεις; Να επενδύσετε σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη ενέργεια; Θα λειτουργούσε πραγματικά το UBI (εγγυημένο βασικό εισόδημα); Μπορείτε να μείνετε εκλεγμένοι αφού μειώσετε τις συντάξεις στο μισό για να πληρώσετε τον προϋπολογισμό σας για την επιστήμη; Υπάρχει μόνο ένα παιχνίδι που σας επιτρέπει να το μάθετε!.

Ο σκοπός του σχεδιασμού αυτού του παιχνιδιού είναι να μην υπάρχει καμία σιωπηρή προκατάληψη (δύσκολο, αλλά το παλεύει η εταιρεία), επομένως αυτό ΔΕΝ είναι ένα παιχνίδι που πρόκειται να σας δώσει διαλέξεις για την πολιτική ή να σας πει ότι οι πεποιθήσεις σας είναι λανθασμένες. Αυτό είναι παιχνίδι στρατηγικής, όχι πολιτική διαμαρτυρία. Εάν θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σας σε κράτος δίχως δημόσιες δαπάνες και φόρους, μπορείτε να το κάνετε. Μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί όμως και όχι! ανάλογα με το πώς το χειρίζεστε.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να κρατικοποιήσετε τους σιδηροδρόμους, τις ενεργειακές εταιρείες, τις εταιρείες ύδρευσης, το ανώτατο όριο αμοιβών των CEO, την απαγόρευση της ιδιοκτησίας δεύτερης κατοικίας και τη δημιουργία καθολικού εισοδήματος, μπορείτε να το κάνετε επίσης. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει το παιχνίδι είναι να μοντελοποιήσει τα πιθανά αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κάθε ενέργειας που κάνετε. Έχει τόσες πολλές επιλογές που αν τις γράψω όλες θα χρειαστώ δέκα κείμενα.

Επειδή η κοινότητα έχει υποστηρίξει το παιχνίδι με πολλά mods με τόσο ενθουσιασμό όσο και τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, η εταιρεία κάνει το αδύνατον δυνατό για να κάνει το Democracy 4 όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τα mod και η υποστήριξη workshop του steam θα κάνει την επιλογή και την εγκατάσταση αυτών πολύ εύκολη. Τελικά όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε αρχεία κειμένου που μπορείτε να επεξεργαστείτε μόνοι σας, οπότε αν πιστεύετε ότι η ανάλυση για τη σχέση μεταξύ φόρου αυτοκινήτου και χρήσης αυτοκινήτου είναι λάθος (για παράδειγμα), είναι πολύ εύκολο να τα επεξεργαστείτε και να μοιραστείτε τις αλλαγές σας με άλλους παίκτες.

Τελικά το Democracy 4 δεν είναι το απλό παιχνίδι για να κερδίσουμε απλώς τις εκλογές, αλλά για τη διαχείριση μιας ολόκληρης χώρας. Το να χάσεις τις εκλογές είναι απλώς το τέλος του παιχνιδιού (εκτός αν σε δολοφονήσουν, πράγμα πιθανό φυσικά αν τα κάνετε μαντάρα), η πραγματική πρόκληση στο παιχνίδι είναι αν μπορείς ή όχι να δημιουργήσεις μια χώρα για την οποία είσαι ειλικρινά περήφανος. Ελπίζω να απολαύσετε την προσπάθεια. Δεν έχω παρατηρήσει bugs τα οποία θα με εμποδίσουν να προχωρήσω στο παιχνίδι.

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι στρατηγικής φτιαγμένο με πολύ μεράκι για να δοκιμάσουμε λίγο την τύχη μας στα κοινά πριν το κάνουμε στην πραγματικότητα και μας κυνηγάνε με τις πέτρες. Φτιάχνουμε την χώρα μας όπως εμείς το επιθυμούμε και στο τέλος της τετραετίας έρχεται ο λογαριασμός για να δούμε αν πετύχαμε τον στόχο μας. Ένα 9/10 από μένα και πολλά μπράβο στους αγαπητούς κατασκευαστές του για τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παιχνίδια που βγάζουν.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου του 2022 από την εταιρεία Positech Games.

Είδος: Strategy / political simulator / management

Exit mobile version