LifeSteps.gr

Lunar Axe game review (2022 release)

Lunar Axe review

Το Lunar Axe, το Adventure με τους Point and Click μηχανισμούς, τους γρίφους και τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού Hidden Object σκηνές, όχι μόνο διαδραματίζεται σε πραγματικές τοποθεσίες της Βραζιλίας, αλλά μας έρχεται και από τη χώρα της Νότιας Αμερικής! Η ιστορία του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στο συγκεκριμένο είδος ή τα καθαρόαιμα Hidden Object Games, καθώς βασίζεται σε μύθους και παραδόσεις της περιοχής, κάνοντας τα πράγματα αρκετά ενδιαφέροντα.

Η Ops Game Studio αναπτύσσει παιχνίδια και εφαρμογές. Η ολιγομελής εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει επιπλέον υπηρεσίες σε άλλα στούντιο. Το Lunar Axe είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι της για PC.

Είμαστε στη σύγχρονη εποχή. Ο ανώνυμος χαρακτήρας επισκέπτεται την πόλη São Luis, η οποία ιδρύθηκε το 1612 από τους Γάλλους στο ομώνυμο νησί. Είναι και η έδρα της Ops Game Studio! Αξίζει, να σημειώσω, ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει από το 1997 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ύστερα από έναν ισχυρό σεισμό, τοίχοι στην εγκαταλελειμμένη έπαυλη, που εξερευνούσε ο φίλος μας, καταρρέουν και φράζουν τον δρόμο προς την έξοδο. Για να τον απεγκλωβίσετε, θα κινηθείτε από όροφο σε όροφο και από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Η περιπέτεια δεν τελειώνει όμως έτσι, καθώς τα βήματά σας θα σας φέρουν σε τρεις ακόμη τοποθεσίες: δύο εκκλησίες και μία πλατεία. Ανοίγουν σταδιακά στον χάρτη, όμως δε θα τον χρησιμοποιήσετε και πολύ, μιας και από τη στιγμή που θα λύσετε τα πάντα σε καθεμία από αυτές, ο μόνος λόγος για να επιστρέψετε, θα είναι ο τουρισμός. Ο κόσμος του Lunar Axe είναι μικρός, αλλά κάθε τοποθεσία αποτελείται από έναν ικανοποιητικό αριθμό διαφορετικών οθονών προς εξερεύνηση.

Επιστολές, επιγραφές, έργα τέχνης και αντικείμενα λαογραφικού και θρησκευτικού χαρακτήρα ξετυλίγουν τον μύθο γύρω από τους σεισμούς, που προκάλεσαν καταστροφές στο νησί στο πέρασμα των αιώνων. Οι cutscenes είναι ελάχιστες, αλλά η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε ένα ακόμη μέσο, για να μάθετε τη βάση πάνω στην οποία έχτισε το Lunar Axe.

Οι προσόψεις όπως και τοίχοι στο εσωτερικό κτιρίων στο ιστορικό κέντρο του São Luis έχουν διακοσμηθεί με πλακάκια. Πρόκειται για μία μορφή τέχνης, που έφτασε στη Βραζιλία με τους Πορτογάλους. Θα διαβάσετε λοιπόν για τον μύθο σε οθόνες, οι οποίες μοιάζουν, να έχουν φτιαχτεί με λευκά πλακάκια και τα κομψά σχέδια και το κείμενο είναι σε μπλε χρώμα.

Για να προχωρήσετε, θα παίξετε! Για παράδειγμα, βλέπετε χαμηλά στο προηγούμενο screenshot τις λέξεις Leaf και Moon. Ανακαλύψτε στην εικόνα ένα φύλλο και το φεγγάρι και τοποθετήστε τα στις σωστές θέσεις.

Τα φαινόμενα συνδέονταν λοιπόν με την αφύπνιση ενός γιγάντιου φιδιού, το οποίο είρπε σε υπόγειες στοές, κάνοντας τη γη, να τρέμει και σκορπούσε τον θάνατο, όποτε έβγαινε στην επιφάνεια. Τα κοινά όπλα δεν είχαν καμία επίπτωση πάνω του. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ήταν η χρήση του Lunar Axe, ενός θρυλικού αντικειμένου, το οποίο Ιησουίτες μοναχοί προστάτευσαν με τη ζωή τους. Είναι όμως δυνατόν οι θρύλοι του χθες, να έχουν σχέση με τα γεγονότα του σήμερα;

Η Ops Game Studio διατηρεί μία αρκετά καλή ισορροπία ανάμεσα στην εξιστόρηση, την εξερεύνηση και τις διάφορες δοκιμασίες. Οι γρίφοι που η λύση τους εξαρτάται από τη συλλογή και τη χρήση αντικειμένων από το inventory είναι στο σύνολό τους βατοί.

Εντοπίζεται εδώ μία αστοχία στον σχεδιασμό και τη λειτουργία της user interface! Το inventory είναι αναδιπλούμενο και εμφανίζεται, καταλαμβάνοντας έναν σχετικά περιορισμένο χώρο στο κάτω μέρος της οθόνης, όποτε κλικάρετε στη λέξη ITEMS. Πέφτει δυστυχώς ορισμένες φορές πάνω σε σημεία ενδιαφέροντος, δυσκολεύοντας την αλληλεπίδραση μαζί τους και προκαλώντας εκνευρισμό.

Οι σπαζοκεφαλιές ποικίλουν από παζλ όπου θα συμπληρώσετε τα κομμάτια σε τύπου Simon Says και διάφορες άλλες, οι οποίες δε θα σας παραξενέψουν, αν έχετε ασχοληθεί με αρκετά παιχνίδια του είδους.

Θα λύσετε τις σπαζοκεφαλιές με την ησυχία σας, εκτός από μία όπου το χρονόμετρο μετράει αντίστροφα. Οι δημιουργοί δεν πρόσθεσαν οδηγίες, επομένως θα «πονοκεφαλιάσετε», για να καταλάβετε τι πρέπει, να κάνετε και δεν έχετε και την επιλογή, να εγκαταλείψετε. Το Lunar Axe τελειώνει με μία μάχη σε quick time events στιλ. Την θεωρώ μία ευχάριστη προσθήκη, καθώς λίγη δράση είναι πάντα καλοδεχούμενη!

Η μόνη πραγματική βοήθεια, που θα λάβετε κατά τη διάρκεια του Lunar Axe, είναι η υπόδειξη των hotspots, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών βελών, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε άλλες τοποθεσίες. Πάλι καλά, γιατί σε μερικές οθόνες υπάρχουν διάσπαρτα πολυάριθμα τέτοια βέλη και εμφανίζονται μόνο, όταν περάσετε τον δρομέα πάνω από πολύ συγκεκριμένα σημεία! Η συχνότητα χρήσης της βοήθειας εξαρτάται από το επίπεδο δυσκολίας, που θα επιλέξετε ανάμεσα στα easy, normal και hard modes.

Τα πάντα στο Lunar Axe σχεδιάστηκαν στο χέρι. Τα γραφικά διαφέρουν από εκείνα τα καλογυαλισμένα με τα ζωηρά χρώματα των περισσότερων games του είδους, χαρίζοντας μία ξεχωριστή ταυτότητα, όμως γίνονται πότε πότε και μειονέκτημα.

Όπως ανέφερα στον πρόλογο, οι HO σκηνές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τις βρήκα επιπλέον σύντομες και εύκολες, γιατί καλούμαστε, να εντοπίσουμε μόνο έξι αντικείμενα σε καθεμία τους. Θα αποδεικνύονταν μάλιστα υπόθεση ελαχίστων λεπτών ή και δευτερολέπτων, αν ο σχεδιασμός μερικών πραγμάτων ήταν λιγότερο… αφηρημένος!

Στις 3 με 4 ώρες που διαρκεί, το παιχνίδι προσφέρει μία ενδιαφέρουσα ιστορία πρωτότυπα παρουσιασμένη, όμορφα γραφικά, πολλούς γρίφους με χαμηλό όμως βαθμό δυσκολίας και ποικιλία στις σπαζοκεφαλιές. Κρίνω επίσης την τιμή του λογική. Εκτιμώ ιδιαίτερα και την προσπάθεια των δημιουργών του, να προβάλουν τον τόπο τους και το Lunar Axe στάθηκε η αφορμή, να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για το São Luis και να θαυμάσω έστω και διαδικτυακά τα αξιοθέατά του.

Το Lunar Axe κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου του 2022 στο Steam από την εταιρεία Ops Game Studio.

Είδος: Adventure / Hidden Object Game

Exit mobile version