LifeSteps.gr

Lords and Villeins review (2022 release)

Lords

Ένα ακόμα από τα πολλά μικρά αλλά εθιστικά indie games που έχω στην συλλογή μου είναι και το Lords and Villeins που μοιάζει πολύ με το αγαπημένο μου Rimworld όπου πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν και να φτιάξω μια πόλη ουσιαστικά όπου θα μαζευτούν οι κάτοικοι της και θα πρέπει να τους ικανοποιώ τις ανάγκες τους για να παραμείνουν αλλιώς μου πεθαίνουν η φεύγουν. Είναι από αυτούς τους τίτλους που βάζω αμέσως για δοκιμή μόλις τους πάρω στα χέρια μου. Πάντα τα city building παιχνίδια είναι στα αγαπημένα μου. Να δούμε μερικά βασικά στοιχεία του παιχνιδιού πρώτα.

Μεγαλώστε δυναστείες μεσαιωνικών οικογενειών και δείτε τις να εξελίσσονται και να αλληλεπιδρούν καθώς χτίζετε τα σπίτια, τις φάρμες και τα εργαστήριά τους και τους αναθέτετε διαφορετικά καθήκοντα, βαζοντάς τους και φόρους.

Το Lords and Villeins είναι μια νέα εύθυμη στρατηγική οικοδόμησης πόλεων, προσομοίωση της μεσαιωνικής κοινωνίας όπου διαμορφώνετε τη δυναστεία της κυρίαρχης οικογένειας. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν διαχειρίζεστε την καθημερινή ζωή κάθε χωρικού. Αντίθετα, έχετε να κάνετε με ολόκληρες οικογένειες και τους απογόνους τους.

Οι παίκτες διαχειρίζονται αγροτικές και ευγενείς οικογένειες, επεκτείνουν την αλυσίδα παραγωγής, εργάζονται με την εκκλησία, εκπαιδεύουν στρατό για τον βασιλιά και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των χωρικών παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις και ασχολούνται με τη φαντασίωση του να είσαι ηγεμόνας.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του βρίσκεται ένα συναισθηματικό ταξίδι - βλέποντας τους χωρικούς σας να μεγαλώνουν, να εξελίσσονται, να δημιουργούν σχέσεις, να περνούν από αγώνες και προκλήσεις για να διαμορφώσουν τη ζωή και τις ιστορίες τους με ενδιαφέροντες τρόπους.

70+ αντικείμενα βρίσκονται στη διάθεσή σας για να χτίσετε, να διακοσμήσετε και να βελτιώσετε τον οικισμό σας. Σχεδόν 20 διαφορετικές ζώνες και επαγγέλματα που μπορούν να ασκήσουν οι χωρικοί για να διαχειριστεί ο παίκτης. 90+ πόροι που θα χρησιμοποιηθούν σε μια πλήρως λειτουργική αλυσίδα παραγωγής. Μοναδική προοπτική οικογενειακής διαχείρισης όπου ο παίκτης διαπραγματεύεται με ομάδες χωρικών μέσω του αρχηγού της οικογένειάς τους.

Πλήρως προσομοιωμένο διαδικαστικά δημιουργημένο περιβάλλον με σύνθετο AI που μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις και να αναπτύξει χαρακτηριστικά σε κάθε χαρακτήρα.
Διάφορα εξημερωμένα ζώα οι χωρικοί σας μπορούν να δαμάσουν, να ταΐσουν και να τα φροντίσουν.

Ένας καθηλωτικός κόσμος όπου είστε μέρος της ευρύτερης εικόνας. Συλλέξτε φόρους από τους χωρικούς σας για να εξασφαλίσετε αποθέματα, να διατηρήσετε την ισορροπία και να κάνετε τα καθήκοντά σας αλλά και να πληρώσετε τον βασιλικό φόρο που επιβάλλεται στη γη σας. Οπτικά διακριτές εποχές με soundtrack σχεδιασμένο γύρω από εποχιακά θέματα, σε μελλοντικές ενημερώσεις επεκτείνονται επίσης με προσομοιώσεις καιρικών συνθηκών, θερμοκρασιών και ποιότητας εδάφους.

Μπορεί τα παιχνίδια αυτά να φαίνονται στην αρχή φτωχά σε γραφικά και ήχο αλλά στην ουσία, που είναι το gameplay τους, είναι πολύ εθιστικά και εκεί που λες μια από τα ίδια είναι γιατί βγαίνουν και πολλά τέτοια τελευταία ξαφνικά κολλάς στη οθόνη για ώρες φτιάχνοντας την μικρή σου πόλη με τα ανθρωπάκια της. Σίγουρα θα συνιστούσα πρώτα να το δείτε σε κάποιο από τα πολλά gameplay video πριν το αγοράσετε ειδικά στην αρχή που είναι ακριβούτσικο στο steam τουλάχιστον.

Επειδή όμως αυτά τα indie παιχνίδια πέφτουν γρήγορα στις τιμές τους λίγη υπομονή και θα το αποκτήσετε με πολύ λιγότερα χρήματα. Επίσης επειδή βγαίνουν συνέχεια patches που διορθώνουν τα προβλήματα που λογικό είναι να παρουσιάζονται στην αρχή της κυκλοφορίας άλλο παιχνίδι βλέπουμε στις αρχές του και άλλο μετά από 1 χρόνο περίπου. Υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό βέβαια αλλά είναι για άλλου είδους συζήτηση και δεν αφορά το παρόν παιχνίδι που είναι πολύ καλό.

Θα του βάλω ένα 8/10 και πιστεύω ότι με τα κατάλληλα dlc μπορεί να γίνει σαν το Rimworld άνετα, έχει όλα αυτά που χρειάζεται από την αρχή και το κυριότερο πολλά στατιστικά που μου αρέσουν. Μην ξεχνάτε τις πολλές φάρμες για την απαραίτητη τροφή των κατοίκων του μικρού σας (στην αρχή) μεσαιωνικού χωριού.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Fulqrum Publishing και είναι μια δημιουργία από την Honestly Games.

Είδος: City builder / colony simulation / resourse management / strategy

Exit mobile version