LifeSteps.gr

Doomocracy - Unorthodox review (2022 release)

Doomocracy

Οι Κρητικοί Doomocracy δεν είναι νέοι στην πιάτσα. Πρόκειται για μια μπάντα που, μέσα στα έντεκα χρόνια της ζωής της, έχει προσφέρει πολύ αξιόλογα δείγματα ποιοτικού epic/doom metal, στα πρότυπα των Candlemass, από τους οποίους αναμένουμε πολύ σύντομα τη νέα τους δουλειά.

Ομολογουμένως, πολύ δύσκολα οι θρυλικοί Σουηδοί θα καταφέρουν να παρουσιάσουν κάτι καλύτερο από το πρόσφατο πόνημα των Doomocracy. Ο λόγος είναι ότι ο τρίτος δίσκος τους, ο οποίος συνήθως είναι και πιο «επικίνδυνος» για τη μελλοντική πορεία ενός συγκροτήματος, είναι με διαφορά, ότι καλύτερο έχουν παρουσιάσει ως τώρα και ίσως ένας από τους αρτιότερους δίσκους του ιδιώματος τα τελευταία χρόνια.

Καταρχήν, το “Unorthodox” είναι ένας δίσκος που απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου. Επιδερμικές ακροάσεις, συνοδείας κάποιας άλλης δραστηριότητας, είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό. Μόνο αν αφοσιωθείς στις νότες και αφεθείς στην ατμόσφαιρα του δίσκου, θα καταφέρει να σου δώσει αυτά που έχει να προσφέρει. Και αυτά είναι πολλά, είτε μιλάμε για τα απίστευτα φωνητικά του Μιχάλη Σταυρακάκη, είτε για τα ασήκωτα riffs που πλάθει το δίδυμο Τζανή/Ντόκου είτε για το επικό rhythm section των Βασιλάκη/Σχιζάκη.

Το πιο αξιοσημείωτο με το “Unorthodox” είναι ότι καταφέρνει να ακούγεται άνετα ακόμα και από κάποιον που δεν είναι και τόσο φιλικά προσκείμενος στο epic/doom (γιατί άραγε;), απόρροια του υψηλού επιπέδου των συνθέσεων που το διακατέχει. Ίσως η “epic” πλευρά να υπερισχύει ελαφρά εκείνης της “doom”, αλλά αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή και σφραγίδα των ιδίων των Ηρακλειωτών και δεν έχουν να λογοδοτήσουν σε κανέναν γι’ αυτό.

Πραγματικά είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς κάποιο κομμάτι, καθώς όλα αποτελούν μέρη ενός ευρύτερου, μοναδικού, συνόλου, που, αν διαρρηχθεί, παύει να έχει την ίδια αξία. Εντούτοις, για το τυπικό της υπόθεσης και στα πλαίσια της «πεζής» δισκοκριτικής, η έναρξη του “Eternally Lost” σε αρπάζει από το λαιμό πριν προλάβεις να πεις… doom, το “Novum Dogma” μεγαλουργεί πάνω στις πανέμορφες μελωδικές γραμμές του, ενώ προσωπικές αγάπες αποτελούν το “The Spiritualist” και φυσικά το οκτάλεπτο άσμα που κλείνει το δίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, το “Unorthodox” είναι ένα άλμπουμ που οφείλετε να ακούσετε και αποτελεί, hands down, τον κορυφαίο δίσκο της χρονιάς στο χώρο του epic/doom metal. Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα αυτό.

Βαθμός: 9/10

Label: No Remorse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 2022

Playlist:
1. Aeons of Winter 00:31
2. Eternally Lost 05:40
3. Prelude to the Apocalypse 04:00
4. The Hidden Gospel 01:13
5. The Spiritualist 06:14
6. Novum Dogma 06:15
7. Death A State of Mind 02:19
8. Our Will Be Done 05:41
9. October 14th 1582 01:23
10. Unorthodox 06:13
11. Catharsis 08:04

LINE-UP:
Michael Stavrakakis: Vocals
Minas Vasilakis: Drums
Manolis Schizakis: Bass
Harry Dokos: Guitar
Angelos Tzanis: Guitar

"Unorthodox" was recorded at Devasoundz Studios in Athens, Greece with Fotis Benardo, Angelos Karatzas, Aris Karatzas. Additional recordings at Groove Studio in Heraklion, Crete, Greece by Giannis Pratikakis.

Mixed & mastered by Simon Johansson and Mike Wead at SolnaSound Studio in Stockholm, Sweden.

Total playtime: 47:38

Είδος: Epic doom metal

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version