LifeSteps.gr

Candlemass – Sweet Evil Sun (2022 release)

Candlemass

Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από την epic doom επίθεση των Doomocracy και να’ σου οι τεράστιοι Candlemass με το νέο τους πόνημα. Ένας δίσκος που όλοι οι λάτρεις του doom ήχου ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία, καθώς κάθε δισκογραφική απόπειρα του Leif Edling και της (όποιας) παρέας του, είναι μια είδηση που χρήζει προσοχής και μελέτης.

CANDLEMASS - Scandinavian Gods (Official Video) | Napalm Records

Το “Sweet Evil Sun” λοιπόν έρχεται τρία χρόνια μετά το αρκετά καλό “The Door to Doom”, το οποίο σημαδεύτηκε από την επιστροφή του αρχικού τραγουδιστή της μπάντας Johan Längqvist, που ως γνωστόν, τραγούδησε στο αξεπέραστο ντεμπούτο τους “Epicus, Doomicus, Metallicus”. Ομολογουμένως, η νέα συνεργασία του Johan με τη μπάντα απεδείχθη επιτυχημένη, αλλά, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες μπάντες, τα μεγαλεία του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, οπότε δεν τίθεται καν ερώτημα αν το νέο πόνημα της μπάντας πλησιάζει τα δυσθεώρητα ύψη των “Nightfall”, “Ancients Dreams”, “Tales Of Creation” και ούτω καθ’ εξής.

CANDLEMASS - Sweet Evil Sun (Official Video) | Napalm Records

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι οι Candlemass του σήμερα δεν έχουν κάτι να πουν. Απεναντίας, το “Sweet Evil Sun” βρίθει από βαρυσήμαντα riffs, Sabbathικής προέλευσης και ατμόσφαιρας, ενώ ουκ ολίγες φορές, συναντάμε αξιόλογα δείγματα που είναι ίσως και αντάξια του ένδοξου παρελθόντος, όπως συμβαίνει στο “Scandinavian Gods”, στο ομώνυμο ή στο “Angel Battle”.

Η δε απόδοση του Johan Längqvist είναι καταπληκτική και δείχνει ο ίδιος να το απολαμβάνει, σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα συνέβαινε, αν τελικά δεν είχε αποχωρήσει μετά το ντεμπούτο των Candlemass (αν και επ’ ουδενί ο Messiah Marcolin δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα). Αυτά τα “what if…” θα μας φάνε…

Εντούτοις, ο δίσκος δεν είναι αριστούργημα. Πάσχει στο θέμα της συνοχής, καθώς δίπλα στα προαναφερθέντα διαμαντάκια, υφίστανται κομμάτια χαμηλότερης δυναμικής και, ως εκ τούτου, έμπνευσης (δε θα ήθελα να πω ποια, ώστε να μη σας προκαταβάλλω). Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κακές συνθέσεις, απλώς ακούγονται περισσότερο ως αποτέλεσμα συμβιβασμού και εφαρμογή δοκιμασμένων συνταγών, παρά ως κάτι που θα σε αναγκάσει να πατήσεις το play ξανά και ξανά.

Προσγειώνοντας το συννεφάκι μας στην πεζή πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ λογικό για ένα γκρουπ που κουβαλάει σχεδόν 36 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του. Δεν περιμένουμε νεωτερισμούς από τους Candlemass, αλλά μια αξιόλογη δουλειά, που θα είναι ικανή να προσφέρει ορισμένες καλές συγκινήσεις και θα τιμά το βαρύ όνομα που κουβαλάει.

Το “Sweet Evil Sun” είναι ένας τέτοιος δίσκος και εφόσον είστε φαν του epic doom ήχου, νομίζω ότι οφείλετε να του δώσετε μια ευκαιρία. Μέσα στα 54 λεπτά που διαρκεί, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας αρέσει, ενώ η αρωγή της εξαιρετικής παραγωγής συμβάλει τα μάλα στην απρόσκοπτη ακρόαση του δίσκου.

Βαθμός: 7,5/10

Label: Napalm Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Νοεμβρίου 2022

Playlist:
1. Wizard of the Vortex 6:02
2. Sweet Evil Sun 3:40
3. Angel Battle 6:29
4. Black Butterfly 5:46
5. When Death Sighs 5:59
6. Scandinavian Gods 4:36
7. Devil Voodoo 7:36
8. Crucified 6:24
9. Goddess 6:07
10 A Cup of Coffin (Outro) 1:12

Current lineup:

Lars Johansson - Lead Guitar
Mappe Björkman - Rhythm Guitar
Johan Lanquist - Vocals
Leif Edling - Bass
Janne Lind - Drums

Total playtime: 53:55

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version