LifeSteps.gr

Andaja - Pavidalai review (2022 release)

Andaja

Το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Andaja από την Λιθουανία που παίζουν ένα δικό τους παραδοσιακό folk metal τραγουδώντας διάφορους μύθους στην γλώσσα τους από την Βαλτική ξεκινώντας από το παρελθόν έως το παρόν είναι στην διάθεση μου για την αξιολόγηση του .Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες διασκευές και folk στοιχεία, με σημαντικό χαρακτηριστικό την ύπαρξη δυνατών γυναικείων φωνητικών, κάτι που όπως λένε και οι ίδιοι είναι μάλλον ασυνήθιστο στη λιθουανική metal σκηνή όπου δεν έχω και μεγάλη πείρα όπως στις υπόλοιπες σλαβικές χώρες.

Στο άλμπουμ κυριαρχεί η μυθολογία της Βαλτικής, η οποία δημιουργήθηκε με βάση τους  αρχαίους μύθους, οι οποίοι αναφέρονται σε θεότητες, τις κατοικίες τους και τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν. Οι μορφές των θεοτήτων και η σύνδεσή τους με τον άνθρωπο δημιουργούν μια μαγευτική σχέση μεταξύ του μύθου και του παρόντος, αναζωογονώντας τα ξεχασμένα συναισθήματα, τις ιδεαλιστικές επιθυμίες και τις ικανότητες που κρύβονται στα βάθη του πνεύματος του ακροατή.

Ωραία θα μου πείτε όλα αυτά αλλά το θέμα είναι πως ακούγονται οι φίλοι μας στην πράξη που είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή που κάνουμε την αξιολόγηση. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι τραγουδούν στην γλώσσα τους και όπως έχω πει και στο παρελθόν είναι στα συν κάθε folk μπάντας ειδικά όταν αναφέρεται σε μύθους  από την περιοχή που κατάγονται. Νομίζω είναι η πρώτη μπάντα από την Λιθουανία που παρουσιάζω στο πόρταλ και έτυχε τα παιδιά να κάνουν το πρώτο βήμα από την χώρα.

Η γλώσσα τους είναι λίγο βαριά μπορώ να πω σε σχέση με τις υπόλοιπες, όχι όλες τις γλώσσες από χώρες εκεί ψηλά. Πρέπει να την συνηθίσετε πρώτα για να σας αρέσει γιατί μπορεί να σας ξενίσει λίγο στην αρχή. Η μουσική τους που μας αφορά γιατί αυτή κριτικάρουμε είναι σε ένα επίπεδο σχετικά καλό για το είδος, εντάξει έχω ακούσει και πολύ καλύτερα folk metal αλλά από γειτονικές χώρες.

Δεν τους είχα ακούσει τους φίλους μας μέχρι τώρα τουλάχιστον παρόλο που έχω τεράστια συλλογή από χώρες εκεί πάνω, κυρίως από Ρωσία και Ουκρανία και στο folk metal αλλά και στα πιο extreme pagan metal όπως και το folk rock. Και καλά στο pagan black metal δεν καταλαβαίνεις και τι λένε μιας και τα 'σκληρά' φωνητικά κυριαρχούν αλλά στο folk που υπάρχει μελωδία και πιο αργός ρυθμός παίζει ρόλο και η γλώσσα. Να πω την αλήθεια μου θύμισαν κάποια ρουμάνικη μπάντα λίγο παλιότερη όπως και μια πολωνική στο gothic metal, τους Artrosis που τους έχω από πολύ παλιά.

Βέβαια τα παιδιά εδώ παίζουν καθαρό folk metal και όχι το gothic των άλλων δύο που προανέφερα. Και έχω καιρό να ακούσω τους Closterkeller από την Ρουμανία και τους έχω πεθυμήσει να πω την αλήθεια. Όπως και τους Artrosis από την Πολωνία που νομίζω ότι δεν έχουν ακουστεί για αρκετά χρόνια τώρα. Και θυμάμαι όταν τους ζητούσα παλιά στα δισκάδικα και δεν τους ήξερε κανείς και λογικά πιστεύω γιατί ποτέ δεν τους ανέλαβε μεγάλη εταιρεία για να τους διαφημίσει.

Να ξαναγυρίσω στους Λιθουανούς φίλους μας και να βάλω ένα 7/10 στο cd τους γιατί σίγουρα μπορούν και πολύ καλύτερα να το φτιάξουνε. Ακούστε τους και αποφασίστε να σας αρέσει το στυλ τους και το folk metal τους. Στέλνω τους χαιρετισμούς μας και εύχομαι καλή συνέχεια στην μουσική τους καριέρα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Perkūno sutuoktinė
2.Šilko siūlai
3.Medžiojma
4.Pieno upės
5.Dangaus kalvis
6.Kariauna
7.Giesmė iš vandens
8.Slogi
9.Velnio vestuvės

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:​

Daiva Pelėdaitė – στίχους, φωνητικά, πλήκτρα
Mantas Galinis – Ντραμς
Ričardas Matyženok – Μπάσο

Εκλεκτοί συμμετέχοντες ως καλεσμένοι:
Jokūbas Giedraitis – δεύτερα φωνητικά
Karolis Lapėnis – Lead και σόλο κιθάρα

Mastered and mixed by Gints Lundbergs
Recorded and engineered by Augustinas Bėkšta
Photography and design by Laumė Lunaria

Το cd κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου του 2022 από την ανεξάρτητη εταιρεία Dangus από την Λιθουανία που ειδικεύεται σε παρόμοια έργα από την Βαλτική.

Είδος: Folk metal / folk rock

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 43 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version