LifeSteps.gr

Espresso Tycoon Prologue: Underwater review (2022 release)

Espresso

Το Espresso Tycoon Prologue: Underwater κυκλοφόρησε σε δωρεάν μορφή στο steam πριν από λίγες μέρες έτσι για να μας ανοίξει την όρεξη για το κανονικό παιχνίδι που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται για ένα life simulator όπου φτιάχνουμε το δικό μας καφενείο (καφετέρια μάλλον) και το δουλεύουμε ώστε να βγάλουμε κέρδος ξεκινώντας βέβαια από το μηδέν με λίγα λεφτά και ένα βρώμικο χώρο στην αρχή όπου και θα τον διαμορφώσουμε ανάλογα το γούστο μας. Ας το δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω.

Μόλις είδα τον τίτλο του παιχνιδιού και ότι ασχολείται με την παρασκευή καφέ το κατέβασα αμέσως στο steam που είναι προς το παρόν δωρεάν να το τεστάρω. Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα να είναι και τόσο εθιστικό μιας και είναι στα free games και δεν είναι κάποιο mmorpg που πληρώνεις μετά περισσότερα από ότι θα έκανε αν πουλιόταν από την αρχή. Το ξεκίνησα χωρίς κανένα πρόβλημα μιας και ξέρω από παρόμοια παιχνίδια και το άρχισα.

Στην αρχή έπαιξα λίγο το tutorial για να μάθω τα βασικά αλλά δεν χρειάστηκε και πολύ και το έβγαλα γρήγορα αφού έμαθα πως να φτιάχνω δικές μου συνταγές καφέ και να παραγγέλνω τα βασικά υλικά για την παρασκευή τους. Είναι αρκετά απλό μπορώ να πω και δεν συνάντησα δυσκολίες σχεδόν πουθενά. Μόνο λίγη προσοχή στα απαραίτητα υλικά χρειάζεται για να μην ξεμείνει το κατάστημα και δεν έχουμε τι να πουλήσουμε στους πελάτες μας.

Προσέλαβα και έναν μπάρμαν για να πουλάει αλλά επειδή δεν μπορώ να τον έχω και πρωί και βράδυ σε δύο οκτάωρα τον έβαλα τις πρωινές ώρες και για το βράδυ πήρα μια κοπέλα για να κρατιέται το μαγαζί μέχρι τις 3 το πρωί. Τους έβαλα τις βάρδιες και μετά τους έβλεπα να πουλάνε ότι είχαμε στο μαγαζί. Κάποια στιγμή ήθελα να φτιάξω και δική μου συνταγή μήπως πιάσει καλύτερα στους πελάτες αλλά έπρεπε να πάρω και τα ανάλογα υλικά από τις προμήθειες και να μου τα φέρουν στην πόρτα του καταστήματος αμέσως.

Εύκολη η διαδικασία αρκεί να ξέρουμε τι θα αγοράσουμε για να φτιάξουμε πιο πολύπλοκη την συνταγή μας. Βέβαια επειδή κόστιζε αρκετά παραπάνω από τους βασικούς καφέδες δεν την προτιμούσαν οι πελάτες και φεύγανε απογοητευμένοι. Έριξα την τιμή σε πιο λογικά επίπεδα αλλά τα υλικά ήταν ακριβούτσικα και δεν υπήρχε κέρδος για να μπορώ να πληρώνω και τους υπαλλήλους. Διακόσμησα το μαγαζί σαν να είναι ένα ωραίο ροκ κλαμπ αλλά φαίνεται δεν πολυάρεσε αυτό στους πελάτες που θέλανε άλλη μουσική.

Και σκεφτόμουν να βάλω να ακούσουν συμφωνικό μέταλ η doom αλλά μου προέκυψαν χορευταράδες και ήθελαν techno, disco η κάποια παρόμοια μουσική. Άντε να σας βάλω και τέτοια έλεγα να μην σας χαλάσω το χατήρι. Ερχόντουσαν μπόλικοι πελάτες αλλά δεν είχαμε κέρδος καθόλου μιας και οι τιμές ήταν φτηνές και τα υλικά σχετικά ακριβά. Και όταν έχεις αρκετούς υπαλλήλους να πληρώνεις δεν βγαίνει η επιχείρηση με τόσο χαμηλές τιμές.

Πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στις τιμές των καφέδων μας και τα υλικά παρασκευής τους για να τα βγάζουμε πέρα, να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας και να έχουμε κάποια κέρδη για να επεκτείνουμε την επιχείρηση μας όπως ακριβώς γίνεται σε όλα τα παρόμοια παιχνίδια. Το μόνο πράγμα που με δυσκόλεψε κάπως στο παιχνίδι ήταν μέχρι να φτιάξω μια επιτυχημένη συνταγή και να πουλάει πολύ στους καταναλωτές ώστε να αποφέρει κέρδη.

Κατά τα άλλα το παιχνίδι είναι πανεύκολο και χωρίς bugs που να με εμποδίσουν να το προχωρήσω. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την εταιρεία και τα παιδιά που το προγραμμάτισαν και μου άνοιξαν την όρεξη να ασχοληθώ και με το ολοκληρωμένο που θα βγει του χρόνου. Μπήκε ήδη στην wishlist για όταν κυκλοφορήσει. Σαν βαθμό θα του βάλω ένα 9/10 γιατί και εύκολο στον χειρισμό είναι αλλά και ο καφές μου αρέσει και πίνω καθημερινά.

Προτείνω να το κατεβάσετε στο steam και να το δοκιμάσετε τώρα που είναι δωρεάν γιατί το τελικό προιόν θα πουλιέται κανονικά. Θα περάσετε κάποιες ώρες ευχάριστα χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα. Το τελικό προιόν φυσικά θα έχει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτόν τον πρόλογο αλλά είναι απολύτως λογικό αυτό. Αν μπορώ να βάζω και την δική μου μουσική από το jukebox στο τελικό προιόν θα είναι τέλειο. Το θέμα είναι αν θα πατήσει μετά κανείς στην καφετέρια μου. Θα τους βάζω μόνο καλό πράγμα για να είναι ικανοποιημένοι όλοι. 🙂

Ένα επίσης θετικό στοιχείο που διαπίστωσα είναι ότι οι προγραμματιστές του είναι πολύ ενεργοί και ακούν το feedback από τον κόσμο που το δοκιμάζει. Άρα μπορώ να ελπίζω ότι το τελικό προιόν θα είναι εξαιρετικό και θα αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά του. Μπράβο στους προγραμματιστές για την πολύ καλή δουλειά τους και περιμένουμε το ολοκληρωμένο παιχνίδι για να το παρουσιάσουμε αμέσως.

Είναι καλό που αυτοί που το δοκιμάσανε μέχρι τώρα και άφησαν τις κριτικές τους είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα μέχρι τώρα και μην ξεχνάμε, δεν είναι το τελικό προιόν, λείπουν πολλά πράγματα που θα υπάρχουν στην τελική του έκδοση. Από γραφικά, ήχο και ατμόσφαιρα γενικά πηγαίνει πολύ καλά πάντως δεν έχω κανένα παράπονο.

Παρατήρησα και κάτι ενδιαφέρον την δεύτερη φορά που το ξανάρχισα. Το καφενείο μου ήταν μέσα σε θαλάσσιο περιβάλλον σαν τεράστιο ενυδρείο με μεγάλους καρχαρίες να κυκλοφορούν τριγύρω στο ντεκόρ όπως και μερικά χταπόδια που έχουν και ονόματα σαν να είναι οι μασκότ του μαγαζιού. Όλα αυτά προσφέρουν ωραίο θέαμα στους πελάτες μου αλλά δεν ήρθαν και πολλοί να πάρουν τον καφέ τους στο μικρό μου προς το παρόν κατάστημα. Δεν το έχω αναπτύξει ακόμα όπως θα το ήθελα λόγω της ελλείψεως των απαραίτητων πόρων φυσικά.

Τώρα έχουμε μόνο ένα σενάριο και στο τελικό προιόν οι προγραμματιστές υποσχέθηκαν πολύ περισσότερα αντικείμενα και προκλήσεις για να γίνει πιο ελκυστικός ο ήδη καλός τίτλος. Αυτό ήταν απλώς το ορεκτικό για όλους εμάς που παίζουμε παρόμοια tycoon games για να μας ανοίξουν την όρεξη και να περιμένουμε μεγάλα πράγματα. Δεν έφτασα ακόμα στο σημείο να πουλάω και κρουασάν η άλλα γλυκίσματα εκτός από τον παραδοσιακό καφέ η και τις δικές μου συνταγές όπως βλέπω στην φωτό του steam που έβαλα παραπάνω. Σαν ζαχαροπλαστείο θα το καταντήσω το μαγαζί τελικά.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου από την εταιρεία DreamWay Games και είναι μια δημιουργία από την ίδια. Υπάρχει δωρεάν στο steam για αυτούς που θέλουν να το δοκιμάσουν πριν αγοράσουν το κανονικό σε λίγους μήνες που θα βγει.

Είδος: Life simulator / strategy / sandbox

Exit mobile version