LifeSteps.gr

Knights of Honor II: Sovereign game review (2022 release)

Knights

Ακόμα μια νέα κυκλοφορία από την γνωστή μας εταιρεία THQ Nordic είναι και το Knights of Honor II: Sovereign που αναγκάστηκα να αγοράσω στο steam λόγω του προβλήματος με την εταιρεία που δεν βοηθάει στο έργο μας σε αντίθεση με άλλες που είναι πολύ φιλικές προς το κοινό και τα media. Επειδή μου άρεσε το Crusader Kings 3 και γενικά αυτού του τύπου τα πολύπλοκα παιχνίδια στρατηγικής το πήρα. Μόνο που αυτό είναι πολύ πιο απλοικό τελικά από τα άλλα μεγάλα του είδους.

Καταρχήν δεν έχει το βάθος και τις επιλογές του Crusader Kings 3 για να μην πω για την σειρά των Warhammer που μοιάζει και με αυτά. Ίσως θα έπρεπε να περιμένω για κάποιο διάστημα πριν το πάρω γιατί ως συνήθως κλαίω τα λεφτά μου με αυτήν την εταιρεία. Και το The Guild 3 μετά από 3 χρόνια άρχισε να γίνεται λειτουργικό και το πήρα 40 ευρώ. Και αν το παρουσιάσω τώρα που έχει βγει κανονικά είναι διαφορετικό ουσιαστικά παιχνίδι από το πρωτότυπο έκτρωμα που είχα σπεύσει να πάρω πρώτος-πρώτος.

Τουλάχιστον το Crusader Kings 3 είναι παιχνιδάρα και ας κοστίζει 50 ευρώ σχεδόν. Γενικά τα παιχνίδια στρατηγικής της Paradox είναι πολύ καλύτερα και πιο καλοφτιαγμένα από τα αντίστοιχα της THQ Nordic. Το Crusader Kings 3 είναι ο χαρακτηρισμός των σκληροπυρηνικών strategy, άνετα μπορείς να παίξεις εκατοντάδες ώρες χωρίς να τελειώνει ουσιαστικά ποτέ. Εδώ το Knights of Honor II είναι σαν τον φτωχό συγγενή που του λείπουν μπόλικα πράγματα για να μπορεί να ανταγωνιστεί τους τίτλους της Paradox όπως και το Victoria 3 που έκανα πρόσφατα παρουσίαση.

Για κάποιον που έχει παίξει σχεδόν όλους τους μεγάλους τίτλους στρατηγικής αυτό εδώ το παιχνίδι μου φαίνεται ότι έχει ελλείψεις παντού. Και δεν μιλώ για τα γραφικά και τον ήχο του που είναι σε καλό επίπεδο αλλά για τα υπόλοιπα σημαντικά που χρειάζονται και έχουν οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του. Χειρότερο από το civilization 6 σαφώς που είναι και παλιότερο αλλά όπως είπα και παραπάνω από όλους τους τίτλους grand strategy της Paradox.

Σε αυτού του είδους τα παιχνίδια στρατηγικής τα έχω δει όλα, ξεκινάς από το μηδέν με μια βάση και επεκτείνεσαι αλλά το θέμα είναι πως το κάνεις γιατί εδώ σε πρήζει λίγο μέχρι να στρώσεις την πόλη σου και να αρχίσεις το εμπόριο με άλλες πόλεις. Στην παρούσα φάση και τιμή που βρίσκεται δεν μπορώ να το προτείνω έτσι χωρίς πρώτα να παίξετε ένα demo του να δείτε τα controls του και τις βασικές επιλογές. Ε δεν είναι παιχνίδια για 40 ευρώ αυτά εδώ που βρισκόμαστε και με τόσα πολλά καλύτερα εκεί έξω που μας περιμένουν.

Στην βαθμολογία το βλέπω απόλυτα λογικό να του βάζουν 6/10 οι περισσότεροι, είναι μεν ακλό για κάποιον που δεν έχει παίξει τα υπόλοιπα grand strategy αλλά αν έχει ασχοληθεί έστω και για λίγες ώρες με τα άλλα θα καταλάβει ότι αυτό έχει τις ελλείψεις του που πρέπει οι προγραμματιστές του να βελτιώσουν κάπως ακούγωντας το feedback του κοινού και να το παρουσιάσουν πιο έτοιμο χωρίς να πληρώνουμε πάλι για κάποια dlc γιατί εκεί το πάνε συνήθως.

Άντε να δω το επόμενο πιο θα είναι γιατί πολλά λεφτά έδωσα για το τίποτα ουσιαστικά και δυστυχώς βγαίνουν πολλά strategy και city building και με δελεάζουν. Και δεν βοηθάνε και οι εταιρείες στο έργο μας παρά την διαφήμιση που τους κάνουμε. Για αυτό προτιμώ τα μικρά και φτωχικά indie της Team17 που με βοηθάει αφάνταστα στις παρουσιάσεις μου σε ότι και να τους ζητήσω. Πάντως ρίξτε του μια ματιά ειδικά αν είστε φαν της σειράς και έχετε παίξει και το πρώτο μέρος πολλά χρόνια πριν που κυκλοφόρησε. Εγώ δεν το είχα δοκιμάσει τότε και δεν ξέρω διαφορές που σίγουρα θα είναι πολλές.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου του 2022 από την THQ Nordic και είναι μια δημιουργία της Black Sea Games.

Είδος: Historical strategy / medieval simulator / rts

Η τιμή του αυτή την στιγμή στο steam είναι στα 39.59 ευρώ με 12% έκπτωση.

Exit mobile version