LifeSteps.gr

Valkie 64 game review (2022 release)

Valkie 64

Το μυαλό όλων μας είναι εκπαιδευμένο να λειτουργεί με συσχετισμούς, να συνδυάζει τα δεδομένα που δέχεται και να τα κατηγοριοποιεί εκεί που θεωρεί ότι ανήκουν. Διαβάζοντας το όνομα του Valkie 64 ο νους μας αμέσως συνδυάζει τον αριθμό 64 του τίτλου με τις 64μπιτες κονσόλες και όχι με τους υπολογιστές ή την 64μπιτη αρχιτεκτονική των Windows για παράδειγμα.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ευνόητος: το Valkie 64 είναι τίτλος βιντεοπαιχνιδιού συνεπώς ο εγκέφαλος φαντάζεται αυτόματα gaming κονσόλες και μάλιστα των προηγούμενων γενεών, οι οποίες δεν αποτελούσαν φορητά κέντρα πολυμέσων αλλά ήταν κατασκευασμένες αποκλειστικά για παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα, βλέποντας τον τίτλο σκεφτόμαστε την 64μπιτη κονσόλα που έχει και το συγκεκριμένο νούμερο στην ονομασία της, την αγαπημένη Nintendo 64 δηλαδή.

Το μυαλό μας δεν λαθεύει καθόλου προχωρώντας στον παραπάνω συσχετισμό γιατί το Valkie 64 είναι εμπευσμένο από τα action adventures της θρυλικής εποχής του Nintendo 64. Με μια ματιά νιώθουμε ότι θα πρωταγωνιστήσουμε σε μια ακόμα περιπέτεια της σειράς The Legend of Zelda και θα χειριστούμε κάποιον συγγενή του Link, αντιμετωπίζοντας ένα σωρό αντιπάλους και ταξιδεύοντας σε φανταστικές τοποθεσίες. Για δεύτερη φορά η αντίληψή μας είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα καθώς η Βαλκυρία που χειριζόμαστε έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Link και τον κόσμο του και προσφέρει άφθονη διασκέδαση.

Η πρώτη εντύπωση που προξενεί η περιήγηση στις περιοχές του Valkie 64 είναι αυτή της μοναξιάς και του άδειου τοπίου. Εχθροί, φίλοι, οικήματα και φυσικές ομορφιές αδυνατούν να γεμίσουν τα λιβάδια και τα βουνά στα οποία κινούμαστε δημιουργώντας την αίσθηση της λιτότητας και της φτώχειας στα γραφικά. Και όμως τα λιγοστά assets, σε σχέση με το τοπίο, λειτουργούν τελικά υπέρ της απορρόφησής μας στον κόσμο του Valkie 64. Αισθανόμαστε σαν εξερευνητές σε άγνωστο κόσμο, μας επηρεάζουν οι απέραντες εκτάσεις θετικά καθώς διεγείρουν την φαντασία, υποσχόμενες ανομολόγητα μυστικά που περιμένουν κρυμμένα για να τα ανακαλύψουμε.

Αυτό ακριβώς νιώθουμε κάθε φορά που καθαρίζουμε ένα λόφο, ένα βουνό, ένα ναό, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με τους NPCs και μαθαίνουμε νέα πράγματα για το υπέροχο αυτό σύμπαν. Βρίσκουμε πολύ συχνά τον εαυτό μας να λοξοδρομεί από την πορεία του προς ένα συγκεκριμένο μέρος, μελετώντας το περιβάλλον και ανακαλύπτοντας κρυφές περιοχές φορτωμένες με χρήσιμα "βραβεία" όπως είναι τα πετράδια που έχουμε για τις αγορές μας και οι καρδιές που ανανεώνουν και αυξάνουν το health μας. Το Valkie 64 ικανοποιεί απόλυτα την βασική μας ανάγκη για περιπέτεια, ικανοποιεί όμως και τις απαιτήσεις μας για δράση;

Η ξανθιά Βαλκυρία μας χειρίζεται με επιδεξιότητα ένα κοφτερό ξίφος και μετατρέπει άνετα τους αντιπάλους της σε... αλοιφή για κάλους! Οι εχθροί είναι διάσπαρτοι σε όλους τους κοσμους του Valkie 64 και έρχονται σε όλα τα μεγέθη και τα σχήματα. Οι κινήσεις της ηρωίδας μας αλλά και των εχθρών είναι σχετικά αργές και ελαφρώς άκαμπτες με τα σημερινά δεδομένα των βιντεοπαιχνιδιών δράσης. Ο συνδυασμός χτυπημάτων είναι εφικτός αν πιέσουμε εναλλάξ τα δύο κουμπιά του χειριστηρίου τα οποία εκτελούν την οριζόντια και την κάθετη επίθεση του ξίφους.

Ο τρόπος αντιμετώπισης και αποφυγής των εχθρών είναι άκρως απλοϊκός στην αρχή (χτύπημα, οπισθοχώρηση μέχρι να ολοκληρωθεί το animation επίθεσης του εχθρού, νέο χτύπημα κ.ο.κ.) όμως στην πορεία ανακαλύπτουμε περίτεχνες τεχνικές πληρώνοντας σε τοπικό γυμναστήριο. Δεν λείπουν οι αποστολές από τους NPCs οι οποίες είναι απόλυτα κατανοητές και εύκολα εκτελέσιμες, αν και απουσιάζουν οι ενδείξεις για το που βρίσκονται οι στόχοι μας στον μικρό αλλά πολύ βοηθητικό χάρτη που διαθέτουμε σε κάθε περιοχή.

Το Valkie 64 δεν δείχνει να είναι τεράστιο σε μέγεθος όμως το gameplay είναι εθιστικό και το περιεχόμενό του, πέραν της νοσταλγίας που δημιουργεί εξαιτίας των γραφικών, μας ικανοποιεί με την ποικιλία του. Όμορφα σχεδιασμένο και σε πολύ χαμηλή τιμή στο Steam (κοντά στα 6 ευρώ), αξίζει να συμπεριληφθεί στην μεγάλη μας συλλογή.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου στο Steam από την εταιρεία Malte Glade και είναι μια δημιουργία της ίδιας.

Είδος: Action Adventure.

Exit mobile version